Timing

(foto via Wikipmedia CC BY-SA: Ron Kroon /ANEFO)

Heel veel belangrijke zaken in het leven hangen af van slechts dat ene moment. Dat ene moment dat je meestal mist omdat je te laat bent, of juist net ff wat te vroeg.

Shit!

We kennen vast allemaal de fantastische speelfilm Lola rennt die middels 3 scenario’s drie mogelijke levenslopen van Lola laat zien. Soms zouden we dat in ons eigen leven ook wensen. Wat is de beste keuze? En dan even de film kunnen vooruitspoelen.

Ons leven zit vol keuzes en een samenloop van zaken die precies allemaal telkens van dat ene moment afhangen. Keer op keer. Dag na dag. Seconde na seconde. Terwijl de tijd rustig doortikt.

Er precies zijn op het juiste moment, dat is de kunst.

In muziek is timing (duh! natuurlijk!) ook heilig. Houterige muziek swingt niet en is dus kut. En iedereen die weleens een video geëdit heeft weet hoe heilig de timing daarin is. Het opeen laten volgen van beelden wordt dankzij een perfecte timing in de editing ineens een boeiend geheel. Zaken komen totaal tot leven dankzij de juiste timing. Sterker nog: timing IS leven! Het is het plaatsen in de tijd precies op het juiste moment.

Of probeer maar eens een boek te schrijven. De sequence aan zinnen heeft natuurlijk ook alles met timing te maken. Of spreek in het openbaar of laat je eens interviewen. In alles is een glansrol weggelegd voor timing. Voor alles is er Hèt Moment. Precies op dat moment leg je de bal stil en schiet je ‘m erin. Vol erin!

Zakelijk ondernemen, idem dito. Of een product of dienst aan zal slaan hangt voor een heel, heel, heel, heel groot deel samen met het moment  wanneer je het product of de dienst introduceert en onder de aandacht brengt. Ooit leerde ik op de HEAO over de marketingmix, de 4 P’s: Product, Plaats, Prijs, Promotie (+ nummer 5: Personeel). De T van Timing komt in dat rijtje niet voor terwijl ‘ie evenzo cruciaal is als die malle P’s.

Tot slot, om met Cruijff te spreken:

In voetbal is het simpel: je bent óf op tijd óf je bent te laat.

(foto via Wikipmedia CC BY-SA: Ron Kroon /ANEFO)

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.