Todd Rundgren voorspelde het wereldwijde web al in 1978!

Je hebt misschien wel het video-interview van Jeremy Paxman met David Bowie uit 1999 gezien waarin Bowie de kracht van het internet naadloos blijkt aan te voelen.

Bowie pionierde als een van de eerste artiesten met een online website en zette de mogelijkheden van het web op een slimme en innovatie manier in. Maar wie hem nog heel wat jaren voor was, is Todd Rundgren. Hij is de ware muzikale wizard van het computertijdperk.

Todd experimenteerde als een van de eersten met computer graphics begin jaren 80. En al in de 90-er jaren verzon hij zijn online dienst Patronet waarmee zijn fans zijn demo’s en nieuwe tracks konden downloaden op basis van een abonnement. Todd voorspelde in die jaren al een wereldwijde online muziekbibliotheek. En dat was jaren voor Napster. En vele, vele jaren voor Spotify. Hij sprak erover met platenlabels maar die verklaarden hem voor gek.

Al in 1978 (!) voorspelde Todd een netwerk van computers die content zoals video zou gaan distribueren. Ruim 10 jaar voordat het Wereld Wijde Web daadwerkelijk uitgevonden werd.

Bij Todd zijn zowel de esthetische als de technische kant van een bijzonder hoog niveau, zeg maar gerust: geniaal. Voor iemand van zijn generatie is dat opvallend.

Todd is net als ik een groot liefhebber van de Zweedse muzieksoftware Propellerhead Reason. En van Pro Tools loopt ‘ie ook, net als ik, totaal niet warm. Dat schept dan toch een band…

Kortom: A Wizard, a True Star. Punt.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.