BUMA doet pogingen tot oplichting

boeienDik een jaar terug sommeerde de BUMA een aantal websites te betalen voor het embedden van YouTube video’s. Een gestoorde actie, want YouTube lokt zelf uit tot het embedden van haar video’s op weblogs en is daar juist groot mee geworden. De hele wereld is dus in overtreding volgens de BUMA, want de hele wereld gebruikt YouTube. Ik protesteerde er keihard tegen, samen met een aantal andere toonaangevende weblogs. Een dag of 2 later noemde een woordvoerder van de BUMA die actie prematuur.

Toch blijft de BUMA brieven sturen. Boetes, hoewel geen enkel niet-overheidsorgaan een boete mag uitdelen. De BUMA is dus juist zelf in overtreding.

Even voor de duidelijkheid: de BUMA is een privé-vereniging. De enige link met de overheid is het feit dat de BUMA het alleenrecht heeft gekregen de auteursrechten van muziekauteurs te ‘regelen’. Een schandalige situatie, want het ontneemt componisten keuzevrijheid en eerlijke concurrentie op dit gebied. De daadkracht van de BUMA is overigens heel beperkt want als Nederlandse Vereniging mogen ze alleen binnen Nederland handelen. Tja, en als je als muzikant dan het internet op gaat met je muziek, dan snap je dat 99% van jouw werk online buiten de scope van de BUMA zal vallen.

Rekeningen sturen voor niet-bestaande of niet-geleverde diensten is normaliter een vorm van oplichting

Dat is wat de BUMA doet. Ze lichten de boel op. De benaming boevenclub of maffiaclub zie ik vaak vallen in commentaren. Ze hebben stront aan de vingers, da’s duidelijk. Ze proberen boven de wet te staan en spelen eigen rechter.

Bovendien zitten ze op een pot van meer dan 100 miljoen die nooit uitgekeerd gaat worden aan de rechthebbenden.

Daarnaast innen ze ook op mijn naam geld, hoewel ik niet aangesloten ben bij die club en dat ook nooit zal doen. Naast mij een hoop andere musici die wel op radio en televisie te horen zijn maar ook geen lid zijn. Omdat de BUMA een club is waar je als muziekauteur juist niet bij wil horen. Net zomin als dat ik spullen wil kopen die door kinderen voor een paar cent gemaakt zijn. Geloof mij: de reden dat het de armoede van die landen zou bestrijden is complete onzin. Dat is net zoiets als zeggen dat alcoholisme goed is, omdat het de economie van inkomsten voorziet. Maar dat terzijde.

Collega muzikant Rob Geboers stuurde mij een mailtje.

Ik heb voor Theater … tunes gemaakt die op hun website gebruikt worden.

Die heb ik in licentie aan het theater verkocht.

Rolt er aldaar een mooie rekening binnen voor 400 euro (voor 3 maanden gebruik)
1) de tunes zijn niet, en zullen nooit bij BUMA ingeschreven worden
2) ze zijn dus ook nergens in de BUMA database vindbaar op welke manier dan ook
3) de componist (ikke dus) is geen BUMA lid.

De rekening van BUMA die nu dus binnenrolt bedraagt 400 euro voor 3 maanden gebruik.

“Aangifte doen van poging tot oplichting”, reageerde Arnoud per email.

Ook ik componeer regelmatig in opdracht van klanten die juist bij mij terecht komen omdat ik hen een licentie kan verstrekken voor het gebruik zonder dat ze een rekening van de BUMA hoeven te verwachten. Bijvoorbeeld onlangs nog voor nu.nl, waarvoor ik een leadertune maakte. Zodra zij een rekening van de BUMA ontvangen mag die dus linea recta naar de prullenbak. Toch zullen sommige van mijn klanten schikken. De BUMA richt zo schade aan, aan mijn naam en mijn bedrijf Melodiefabriek. Want ik garandeer dat wanneer een klant mijn composities gebruikt in bijvoorbeeld een YouTube video, deze klant daarvoor niets aan de BUMA hoeft af te dragen.

Wij gaan met onze Stichting Copyright & Nieuwe Media hier zwaar op inzetten. De politiek moet hier notie van krijgen en echt actie ondernemen.

Herhaalde pogingen tot oplichting mag wat mij betreft het slotakkoord van de BUMA zijn.

(CC BY foto: cdogstar)


Reacties

23 reacties op “BUMA doet pogingen tot oplichting”

 1. Binnenkort heeft de BumaStemra toch weer de jaarlijkse ledenvergadering? Leggen ze dan aan hun leden uit wat precies de bedoeling is?

 2. het blijft me telkens weer verbazen dat zulke betutteling zomaar kan!

 3. @lykle: ach man, die BUMA vergaderingen … ze drukken een bitterbaltje tegen hun gezamenlijke huigjens, zingen ouwe strijdliederen (“we hebben een zak van meer dan 100 miljoen, een zak van meer dan 100 miljoen, 100 miljoen, meer dan, meer dan, hooooooonderd, milllllljoehoen!”) en denken dat het goed komt.

 4. Hier in België gaat het nog gekker, mijn verhaal lees je op http://www.annemievanriel.be/Bladmuziek/LeesMeer_2.htm
  Gewoon ‘het verzet’ even blijven volhouden, zou’k zeggen, heel lang kan die gekkigheid toch niet meer duren, denk ik, hoop ik…?

 5. @Annemie: ook een raar verhaal (linken naar YouTube video’s zou ook niet mogen?!?). Ik heb die heren van SABAM ook weleens ontmoet. http://www.marcoraaphorst.nl/2007/11/15/is-er-muziek-na-sabam-ja/ SABAM is inderdaad misschien nog een slag erger omdat hun speurneuzen op provisie basis werken. Gekker moet het niet worden! Succes met jullie actie, jullie houden de nekken strak merk ik. Goed!

 6. eF-eM avatar

  lees ik vanmorgen in de VK dat de st. thuiskopie de harddiscrecorder via de rechter wil laten belasten voor het kopiëren. de neuspeuters steken elkaar aan, geloof ik.

 7. Ik verkoop vinyl in mijn platenzaak van artiesten waarvan het overgrote deel niet bij buma is aangesloten. die muziek draai ik in de winkel en hierover moet ik ook gewoon de volle mep betalen. van dit soort opbrengsten bekostigen buma hun eigen feestjes en prijsuitreikingen met marco borsato en andere shit wat bij mij de winkel niet in komt.
  je zou zeggen dat als ik platen verkoop, al geld naar de artiest gaat en het draaien van die muziek in de sjop juist verkoopbevorderend werkt. hiervoor wordt ik beboet.
  toen ik hiervoor naar de buma belde, bitchte de dame aan de phone dat als ik er niet mee eens was, maar een brief aan de koningin moest schrijven…
  nog maar te zwijgen over die organisatie waaraan ik afpersgeld moet betalen omdat ik apparatuur in de winkel heb staan wat muziek reproduceert. (ben effe de naam kwijt)

 8. Dit vraagt echt om actie. Ook voor de BUMA zijn de Middeleeuwen over.

 9. Sabam, ’t zelfde liedje…

 10. Het is wachten tot de bom barst, Marco. Blij dat jij het lontje steeds weer aansteekt. Ik ben ook sinds een tijdje Buma-lid af. Niet dat mijn lidmaatschap in de jaren daarvoor veel nut had, want ik schreef zelden, maar ik dacht dat dat er nou eenmaal bij hoorde… Pas sinds ik muzikaal weer helemaal op het juiste pad ben besef ik me dat ik Buma helemaal niet nodig heb, dat ze me alleen maar in de weg zitten. Ik vertel mijn opdrachtgevers nu ook dat ze niet aan Buma hoeven af te dragen omdat ik niet bij Buma ben aangesloten. Mijn opdrachtgevers krijgen mijn muziek tegen een eenmalige betaling in een overeengekomen licentie en daarmee is de kous af. Goed dat ik nu weet dat ze desondanks een rekening kunnen verwachten. Ik zal voortaan vooraf informeren of ze een prullenbak hebben!

  Overigens ben ik ook alle andere rechtenorganisaties meer dan zat. Het is walgelijk om te zien hoe ze elkaar openlijk bestrijden, ondertussen een fortuin uitgevend aan drukwerk om vooral hun eigen gelijk te bewijzen, over de rug van een ander. Bah, bah, bah !

  @eF-eM Dat is er inderdaad zo-een. De Stichting Thuiskopie. Ik wil niet weten wat voor een administratie dat soort instellingen voeren. En wat voor een verdeelsleutel gaan zij nou weer toepassen voor het geld dat zij collecteren ? Ik zeg het nog een keer: bah !

 11. Zebra Dasilva avatar
  Zebra Dasilva

  Goed dat je de boel weer een saankaart.
  Eigenlijk moet er een lijst worden gemaakt met dit soort vreemde gevallen.

  Ook in het buitenland kunnen ze er wat van trouwens:
  http://www.techcrunch.com/2009/04/08/ap-exec-doesnt-know-it-has-a-youtube-channel-threatens-affiliate-for-embedding-videos/

 12. @Zebra: haha, wat een verhaal ook. Je denkt steeds: gekker kan niet. En toch telkens blijkt het tegendeel waar.

 13. louis bordeaux avatar
  louis bordeaux

  hahaha.,

  Inderdaad mafia., gewoon alles zelf doen., en vooral….

  Niet vergeten muziek te maken.., he ;)

 14. Daar gaan ze weer, toch nog gekker! Sabam heeft YouTube gevraagd mijn eigenste filmkes, met onder andere eigen piepkleine muziekjes (niet langer dan 28 seconden) en muziekjes die mijn leerlingen zelf maakten, eraf te halen. Lees meer (scrol naar beneden): http://www.annemievanriel.be/Bladmuziek/LeesMeer_2.htm

 15. @Annemie: ze zijn knetter! Ik heb al vaker iets negatiefs over YouTube hier op het blog geschreven. Zij kunnen de boel veranderen maar gaan slaafs mee. Zo laf. YouTube moeten we afschrijven. Ken je Vimeo.com of Blip.tv? Beter dan YouTube.

 16. He, zo had ik het nog niet bekeken, ik vond het ook al vreemd dat YouTube direct ingaat op zo’n vraag. Ze geven wel de kans om te reageren. Tja, YouTube is in he bij de jeugd, heb eigenlijk nooit aan alternatieven gedacht (had ook niet gedacht dat sabam zoiets zou doen)

 17. Zo, hier het vervolg van mijn saga: ondertussen heb ik toch een tegenvordering ingestuurd naar YouTube, die wordt wel correct behandeld hoor. Sabam heeft daarop niet gereageerd, en zo staan de filmjes er weer op. What next?

 18. @Annemie: goed om te horen. Heb je per Email jouw verzoek naar YouTube gestuurd?

 19. @Annemie: mooi. Een klein winstpuntje weer, hoewel automatisch alles maar blokken door YouTube natuurlijk onzinnig blijft.

 20. Franko avatar

  Dit al gelezen: Prijzen ‘embedded player’ definitief bekend

  http://www.radio.nl/2003/home/medianieuws/010.archief/2009/07/143882.html

 21. @Franko: ja, bekend. Maar dank!

 22. Ram Sabam! In België wordt actie gevoerd tegen de praktijken van Sabam: teken de petitie op
  http://www.ramsabam.be/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.