Een serie over mijn vak [muziek en sound design]

Zet de verkeerde muziek onder prachtige beelden en iedereen klikt weg. Views, geen. Waar ligt dat dan aan? Verkeerde muziek? Wat is verkeerde muziek?

Deze en ook andere vragen wil ik komende tijd gaan proberen te beantwoorden in de vorm van een serie blogposts over mijn expertise als muziekcomponist en sound designer. Met praktische tips voor videomakers, vloggers, bloggers, storytellers, theatermakers, podcasters, filmmakers en ga zo maar verder.

Wie denkt dat muziek en geluid een ondergeschikte rol speelt in bijvoorbeeld videos heeft het mis. Wat je hoort is minstens zo belangrijk als wat je ziet, zo zitten wij mensen nou eenmaal in elkaar. Ons gehoor is van essentieel belang om dingen te kunnen ervaren en alert te zijn op bijvoorbeeld gevaar.

Kortom: muziek en geluid doen iets met onze ervaring. Zet andere muziek en andere geluiden onder dezelfde beelden en de ervaring wordt (totaal) anders.

(wordt vervolgd)


Reacties

3 reacties op “Een serie over mijn vak [muziek en sound design]”

 1. Roel Wijnants avatar
  Roel Wijnants

  Mooi voorbeeld is de stem bij de Haanstrafilm van het zwemmende jongetje dat niet met zijn hoofd onder water durft De instructeur heeft een stem die je boos maakt. Hetzelfde effect heeft muziek. in het verleden maakte ik soms een slideshow met goeie(m.i.) passende muziek en dat versterk het beeld .

  voorbeeld


  1. Roel Wijnants avatar
   Roel Wijnants

   Je mag de voorbeelden verwijderen als ze niet stroken met het doel

  2. Merci. Een van de dingen die gelijk opvallen zijn de advertenties die over 2 van de video’s verschijnen. Copyright, het zal mijn volgende blogpost gaan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.