(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #182 – vrijheid van meningsuiting

Lang leve de vrijheid van meningsuiting! En lang leve de begrenzing daarvan! Soms zijn meningen immers niet slechts “een mening” maar opruiend en discriminerend van aard.

Begrenzing van de rechten van het individu op dit vlak komen de samenleving meestal ten goede. Want hoe hard het individu ook zijn zin door wil drukken, al is het maar de wil om vrij te zijn, het groepsdoel is belangrijker. Samen staan we namelijk echt veel sterker.


Spotify censureert de Joe Rogan Experience?

Joe Rogan is vers aangekocht door Spotify voor 100 miljoen (zie Podpraat #167), maar nu blijkt dat Spotify een flink aantal oude afleveringen niet opneemt in haar collectie:

Spotify is now the place to find the Joe Rogan Experience – at least, most of it. 46 episodes haven’t been switched over, including conspiracy theorist Alex Jones, far-right journalist Milo Yiannopoulos, and anti-semite Owen Benjamin. Rogan had promised the entire JRE library will be available. The first show on Spotify is with Duncan Trussell, and lasts over five hours, Rogan posts on Instagram; which also gives the date of 1 December as being the date when the show will be removed from other platforms.

https://podnews.net/update/jre-missing-episodes

Vrijheid van meningsuiting, iemand? :)

Song Exploder in de problemen ivm muziekrechten

Song Exploder is een bekende muziekpodcast waarbij de maker, Hrishikesh Hirway, samen met de muzikanten analyseert hoe een nummer tot stand kwam. Op het eind van elke aflevering laat hij de hele track horen. In interviews heeft hij weleens gezegd dat hij voor de muziekrechten een jurist inhuurt. Nu blijkt dat hij ondanks dat waarschijnlijk toch oude afleveringen offline moet gaan halen wil hij daar niet mee in de problemen komen (lees: veel poen moet dokken). Zie:

https://theindustryobserver.thebrag.com/song-exploder-music-licensing/

Dit lijkt mij enorm beroerd. Je eigen podcastarchief slopen is een serieuze no-go wat mij betreft.

In een leeg Rabobank-kantoor

Na maanden coronaproof online te hebben gewerkt pakte ik van de week de offline-draad weer op. Een opdracht van de AWVN. Op het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht waar normaliter 6000 man rondloopt heerste een soort radiostilte, behalve in de kamer waar wij zaten.

De podcast van het Podcastfestival

Het Podcastfestival maakt zelf natuurlijk ook weer een podcast. Handig voor wie het festival gaat bezoeken binnenkort, of voor wie dat offline gaat doen:

https://pod.link/1437799565

Inmiddels is ook het offline-programma van Groningen en Nijmegen bekend gemaakt:

https://podcastfestival.nl/programma-nijmegen-bekend/
https://podcastfestival.nl/programma-groningen-bekend/

Audio wordt een van de kernactiviteiten van NRC

NRC Vandaag, Haagse Zaken en Onbehaarde Apen zijn samen goed voor één miljoen downloads per maand. Vandaar dat men audio gaat beschouwen als een van de kernactiviteiten van NRC, zo verklaarde de nieuwe chef audio, Anne Moraal, onlangs in haar eigen krant.

Nationaal Luister Onderzoek (NLO) is voor podcasters te kostbaar

In Podpraat #139 meldde ik dat het Nationaalluisteronderzoek gaat podcasts meten. Helaas blijkt dat een nogal kostbare aangelegenheid te gaan worden:

Net als bij het reguliere NLO-luisteronderzoek, moeten aanbieders van de audio betalen om mee te doen aan het onderzoek. Het NLO vraagt daarvoor 1200 euro per jaar. Plus 20 euro per titel per maand als je in de toplijst vermeld wil worden. Bij tien titels is dat op jaarbasis dus 2400 euro, plus 1200 euro contributie, 3600 euro. Triton, de firma die de metingen al in vele landen doet, factureert ook aanmeldingskosten (49 tot 3000 euro max.)

https://www.spreekbuis.nl/luisteronderzoek-podcasts-onderzoekt-vooral-de-grote-merken/

Betere geluidskwaliteit met Zoom

Met een Zoom Pro, Business of Enterprise abonnement kun je de sprekers in losse audiotracks laten vastleggen. Erg handig voor coronaproof podcasting dus. Onlangs heeft men de geluidskwaliteit een boost gegeven:

https://www.scoringnotes.com/news/better-music-experiences-come-to-zoom-with-high-fidelity-audio/

De Kostgangers praten kunst

De Kostgangers hebben in opdracht van de afdeling Monumenten en Archeologie City of Amsterdam een audiotour over kunst in Amsterdam gemaakt. De kaart voor de route is te downloaden (gratis PDF) en de audiotracks voor de 14 locaties zijn te beluisteren via SoundCloud:

Van Eesteren Museum · Podcast Wandkunst? Want Kunst!

Ik ga hem ook een keer lopen, desnoods coronaproef vanaf mijn Haagse bank.

In quarantaine en wat dan?

Een compleet studentenhuis moest in quarantaine en wat denk je? Juistum: ze maakten er een podcast over.

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5181369/quarantaine-coronavirus-studentenhuis-podcast-covid

Maak me blij en stem op mij

Je kunt mijn podcast VERVORMER nomineren voor de Dutch Podcast Awards 2020:

https://vervormer.nl/blog/vervormer-dutch-podcast-awards-2020/

Waarvoor eeuwige dank!

Tot zover. De mazzel!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

4 reacties

 1. Hoi Marco

  ‘ Per podcastnetwerk 100 euro (en speciale regeling voor eenpitters, is niet vermeld in artikel) per maand en 20 euro per titel om bijv adverteerders bewijsvoering te geven, is voor transparant onderzoek goed betaalbaar. 30 euro per podcast per maand!’ Aldus Radio Advies Bureau in reactie op een tweet die ik hierover stuurde

  1. Bedankt Wim! Ik heb hem alleen nog niet helemaal helder:
   – 100 per maand per netwerk, wat kost het voor een eenpitter?
   – 20 per titel aanvullend
   – 30 euro per podcast: wat krijgt daarvoor en dat is bovenop het vaste bedrag per maand (100)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.