Podpraat #183 – als een goede fotograaf

Als een goede fotograaf zorg je er toch voor dat de geportretteerde zo goed mogelijk voor de dag komt? Dat de stem zo optimaal mogelijk klinkt en uitstekend te verstaan is? Eventuele lelijke versprekingen en mondgeknisper poetst je via toch met audiophotoshop weg? Je verbetert de werkelijkheid ten faveure van schoonheid. Zo is het toch?

Of zoals good ol’ Oscar Wilde het zei: Life imitates Art far more than Art imitates Life.


Zo werkt Netflix

Netflix maakt al drie seizoenen lang de podcast WeAreNetflix. Medewerkers vertellen over hoe Netflix werkt. Een uitstekend format wat mij betreft. De podcast als marketingtool.

Netflix Films WeAreNetflix

 1. Netflix Films
 2. Building a Global Franchise with La Casa De Papel
 3. The Inside Story of Creating Games at Netflix
 4. The Science and Storytelling of Sustainability at Netflix
 5. A Sneak Peek at What’s to Come for Season 6

Adam Curry komt met Podcastindex

Podcastindex is een platform op initiatief van Adam Curry dat tegenwicht wil bieden nu de grote jongens zoals Apple en Spotify steeds meer gaan bepalen welke content toegestaan is op hun platforms en welke niet. Of noem het commerciële censuur. Daarom wil Adam een directory bouwen voor alle podcasts, ook de podcasts die door Apple en Spotify geweigerd zijn. In een interview ligt hij een en ander toe. Ik heb geluisterd tot het moment dat hij het begint op te nemen voor wappie Robert Jensen:

Vrijheid van meningsuiting is hier key, natuurlijk, maar het wordt wel gevaarlijk op het moment dat je zaken als kennis op het gebied van volksgezondheid of openbare verkettering en discriminatie gaat beschouwen als vrijheid van meningsuiting. Niet voor niets beschermen we in onze democratie burgers middels deze wet.

Ik denk overigens dat Adam ook zo ver niet wil gaan. In het interview hoorde ik hem zeggen dat er voor Spotify en Apple voornamelijk commerciële redenen zijn om bepaalde podcasts te weren uit hun podcastindex. En ik denk dat dat klopt, dus ja: interessant deze Podcastindex!

De Correspondent, de app

Je moet lid zijn om hier gebruik van te kunnen maken. Wel jammer want alle audio was altijd al vrij toegankelijk te beluisteren via RSS (en SoundCloud). Zoals de Goede Gesprekken van Lex Bohlmeijer.

De allerlaatste Rudi & Freddie Show De Correspondent

 1. De allerlaatste Rudi & Freddie Show
 2. Koen Bruning – Maak op de werkvloer ruimte voor álle breinen
 3. Michiel de Hoog – Dit EK zal bewijzen: spelhervattingen zijn spelbeslissers geworden
 4. Simon van Teutem – Met alleen een baarbonus gaan we de vergrijzing niet fiksen
 5. Tim 'S Jongers – Armoede kan je ook laten bestrijden door mensen die écht weten wat armoede is

NU.nl gaat nu ook computerstemmen inzetten

Computerstemmen gaan steeds menselijker klinken. Zo is de techniek van WaveNet die ik in Podpraat #175 noemde echt een grote stap voorwaarts. Het is een nieuwe generatieve methode die ook de ademhaling en imperfecte mondgeluiden genereert zoals de plakkerige geluidjes die veroorzaakt worden door een te droge mond. Juist door al die imperfecte foutjes gaat het echter, menselijker klinken.

Lang leve de imperfectie! (met dank aan: Wabi Sabi)

Onlangs werd bekend gemaakt dat NU.nl deze spraaktechnologie nu ook gaat inzetten:

Bij deze techniek lijkt het alsof het nieuws wordt voorgelezen, maar het gaat hier om een text2speech technologie, waar geen nieuwslezer aan te pas komt.

In eerste instantie gaat het om een test, waarbij gebruikers van Nu.nl twee weken lang dagelijks één nieuwsbulletin in audio ontvangen via een pushmelding op hun smartphone.

https://www.adformatie.nl/media/nunl-begint-met-audio-nieuwsbulletin

In navolging van het experiment dat NH Radio met deze techniek al eerder deed.

Het doet me denken wat ik als muzikant en sounddesigner in de muziekwereld al veel eerder heb zien gebeuren. Ik denk dan aan de opkomst van de drumcomputer en de sampler. Vanaf begin jaren 80 werd het ineens mogelijk om akoestische instrumenten “uit een doosje” te toveren. Inmiddels is die techniek zo goed geworden en hoort vrijwel niemand het verschil tussen deze virtuele instrumenten en “echte” instrumenten. Misschien plakken sommigen er het stempel Deep Fake op, maar het is de realiteit. En het zorgt niet voor minder ontroering. Het is misschien niet echt, maar het voelt wel als echt. En daar gaat het om. Ik noem dat kunst.

De ontwikkeling van de computerstemmen zal er zeker niet voor gaan zorgen dat we zullen ophouden met praten in podcasts, maar de computerstemmen zullen ongetwijfeld een grotere rol gaan spelen in de toekomst. Met name als het aankomt op de aspecten van tijd en geld. Daarom zijn nieuwsmedia ook de eersten die hiermee komen.

Maar ik zie ook creatieve mogelijkheden. Bijvoorbeeld dat je in je eentje met een paar artificiële stemmen een levendige janboel kunt maken. Of wat te denken van een blogger die met een paar simpele handelingen een gesproken versie kan laten generen? Een versie die op basis van zijn of haar eigen stem-samples kunstmatig gegenereerd wordt. Of wat te denken van blinden die teksten natuurgetrouw voorgelezen krijgen?

Techniek is helpt ons bij het scheppen van schoonheid.

909 Dag

In het kader van #909DAY maakte ik van de week een aflevering voor mijn VERVORMER. Lekker kort, 3 minuut 13. En met een transcript erbij:

Online-only programma van Podcastfestival is bekend gemaakt

Zoals al eerder gemeld, het Podcastfestival 2020 bestaat dit jaar uit twee dagen podcastenarij:

 • 18 september op locatie in de Tolhuistuin, Amsterdam, de Podcastconferentie genoemd;
 • En 19 september, het Podcastfestival offline te volgen op locaties in Groningen, Utrecht, Nijmegen, Amsterdam én ook online.

Online op 19 september zijn de volgende workshops te volgen: 

 • Take Control of Your RSS Feed door James Cridland van Podnews.net;
 • Introduction into Podcasting door Nick Dunkerley, Creative Director van de audio-app Hindenburg;

Online is ook een liveshow van de VPRO Koos podcast te volgen en de geurpodcast Ruiken aan de tijd zal gepresenteerd worden in samenwerking met geurhistorica Caro Verbeek en International Flavours and Fragrances. Deze podcast is vanaf 19 september te luisteren op podcastfestival.nl.

Zie podcastfestival.nl voor kaartjes en je weet alles. Ik ben de 18e in A’dam aanwezig voor de Track: Innovatie. Zie ik je daar?

Dat was ‘m weer. De mazzel!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.