(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #184 – ingetogen smaak – Marco Raaphorst

Podpraat #184 – ingetogen smaak

Alles wordt vandaag de dag opgeleukt. Vaak kan het allemaal wel een tandje minder wat mij betreft. Want wat is er mis met eenvoud? Naar mijn idee niets, ik ben er dol op. Gewoon zonder opsmuk.

Ik moet aan het Japanse Wabi denken, de ingetogen smaak. Hou de zaken eenvoudig en overzichtelijk. Ik denk dat dit ook goed past bij onze Nederlandse calvinistische natuur ligt. En hoewel ik met de kerkelijke aspecten die erbij horen niets heb, de ingetogenheid is een prima levenshouding. Ik vind kiezen voor teveel vaak niet een optie. Ik kies daarom liever voor het tegenovergestelde: de beperking.

Ik zit duidelijk in mijn Wabi-periode. Want ik ben moe geworden van het gereutel op Twitter en de nieuwsmedia. Ik sluit me er weer voor af en kijk zodoende nog hooguit 2 maal per dag op Twitter. Het nieuws laat ik al helemaal als een paar zweetdruppels op een hete zomerdag van mijn rug af glijden.

Ik wil namelijk waar voor mijn tijd.

Oprah’s Book Club exclusief voor Apple

Oprah maakt voor Apple exclusief de Oprah’s Book Club. Deze show wordt niet als een podcast aangeboden, het ontbreekt dus aan een RSS-feed. Wat dat betreft respecteert Apple net als Spotify de open protocollen van podcasting niet. Dit komt het publiek niet ten goede, het is een commercieel trucje om nog meer mensen naar Apple Podcasts te trekken. Apple en Spotify zijn wat dat betreft totaal niet Wabi.

Je eigen stem als Deep Fake

De algoritmes om de menselijke stem in een stukje software onder te brengen zodat deze software de stem alles kan laten zeggen, het wordt met de dag krachtiger. Maar hoe moeten we ermee omgaan nu je dus een bekend persoon, bijvoorbeeld een politicus, dingen kan laten zeggen die zij of hij nooit gezegd heeft? En hoe zit het met copyright?

Vragen, vragen, waarop Twenty Thousand Hertz antwoord probeert te geven:

Rogan op Spotify, the plot thickens

In Podpraat #182 meldde ik al dat het erop lijkt dat Spotify diverse oude afleveringen aan censuur heeft onderworpen. Een flinke lijst met afleveringen ontbreekt namelijk. Opvallend is dat bijvoorbeeld aflevering 463 met Louis Theroux ook ontbreekt. Iemand in de reacties op Reddit merkt op:

Did the church of Scientology have this removed? :)

Dit is wel zeer bedenkelijk van Spotify. Ik hoop dat men open kaart gaat spelen over de reden om hiertoe over te gaan. Ook meneer Rogan kan hierin een rol vervullen. De man is immers groot voorvechter van het zonder censuur oreren. Dus ik ga er vanuit dat hij ook hierover zijn mond niet zal houden. Maar zover ik weet heeft hij er zich nog niet over uitgelaten.

Ook opvallend is dat Rogan nog altijd ook op YouTube zijn nieuwe afleveringen publiceert. Misschien dat dit op termijn gaat veranderen, maar misschien ook niet en blijkt dat de deal toch niet-exclusief is.

Alex Jones, wappie met teveel testosteron en kapotte hersencelletjes, denkt trouwens precies te weten waarom Rogan voor Spotify koos:

Van mannen met een te breed bovenlijf en een te korte nek die steevast het woord “patriot” in de mond nemen krijg ik trouwens enorme jeuk.

Anchor zegt iets aan de gestolen podcasts te gaan doen

In Podpraat #180 viel te lezen:

30% of all the Podtrac top 20 podcasts are currently being copied on Anchor

Inmiddels heeft Anchor aangegeven tegen dit misbruik te willen gaan optreden maar dat het best complex ligt:

https://www.theverge.com/2020/9/14/21436713/anchor-copycat-podcasts-mike-mignano-spotify-upload

Zo ziet mijn editing eruit

Van de week nam ik een gesprek tussen vier personen op lokatie op (kantoorsituatie). De dag erna heb ik de stemmen geoptimaliseerd en ze in volume met elkaar in balans gebracht op basis van de Apple norm -16 LUFS en een peak op -1 dBFS. Dat ziet er grafisch dan zo uit:

Prachtig toch? Wil je ook zoiets, huur mij dan in!

Tot zover weer. Iets korter dan normaal maar dat komt omdat ik op dit moment bij het Podcastfestival in Amsterdam aanwezig ben… anyway, de mazzel!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.