Propellerhead presenteert Record

record-500

Een paar jaar geleden had ik sterk het vermoeden dat Propellerhead met een programma zou komen dat Record zou gaan heten (check!). Daar moest ik nog een paar jaar op wachten. Maar gelijk heb ik gekregen: Record is hier. Jomanda kan daar nog een puntje aan zuigen! Mag dat terzijde..

Even voor de record (inkoppertje): Propellerhead is bekend geworden met het succesvolle muziekprogramma Reason. Voor dit pakket heb ik honderden geluiden ontwikkeld die met het pakket meegeleverd worden. En aangezien Record voor Reason gebruikers een volledige integratie vormt, kunnen mijn geluiden ook in dit nieuw pakket, Record, gebruikt worden.

Ik gebruik Record al een aantal weken. Hoewel ik, als Reason gebruiker van het eerste uur, er eigenlijk jarenlang op gewacht heb, de indruk die het nu op mij maakt is niet zo geweldig als ik zou verwachten. Laten we iets dieper op de techniek ingaan…

Record combineert zichzelf met Reason

Als je Reason al op je computer hebt staan, zul je alle modules ook in Record aantreffen. Je kunt zelfs Reason songs in Record openen.

Nieuwe GUI en de nieuwe mixer

Belangrijkste in het oog springende aspect van Record is het nieuwe interface rondom de Reason racks. Je kunt nu devices uit het rack naar een tweede, derde (enzovoorts) rack schuiven die ernaast geplaatst wordt. Dus eindelijk benut Propellerhead de volledige breedte van het scherm. Via miniaturen van de racks kun je snel navigeren naar een bepaald onderdeel van het rack. In het gebruik erg handig om het overzicht te behouden. Een song wordt al snel heel erg complex. Record is dan ook zeker geen eenvoudig programma om te bedienen, de opzet is semi-modulair te noemen.

Daarnaast zitten er een tweetal apparaten in van het merk Line 6: een gitaar- en basversterker-simulator. Als je een audio-interface van dit merk gebruikt zullen aanvullende amp-models geladen kunnen worden in Record. Zo niet, dan heb je pech, wat wel jammer is. Ze kunnen ook niet op een andere manier aangeschaft worden, zo ziet het er naar uit. Het is een beetje teveel een gesloten deal tussen Propellerhead en Line6 naar mijn idee.

De mengtafel is een simulatie op basis van een Solid State Logic tafel. Ik werd erg blij toen ik voor het eerst de ingebouwde EQ van de nieuwe mixer gebruikte. Zonder meer geweldig qua klank. Ook is de compressor nagebouwd en zit er standaard een gate in. De mixer oogt rustig en kan ook eenvoudig over het hele scherm getoond worden. Helaas is elke channel-strip te lang voor menig beeldscherm. Je zult dus moeten scrollen, maar dit is door de nieuwe navigatie via een miniatuurweergave wel eenvoudig gemaakt. Het geheel komt nogal complex over. Ik hoor van veel gebruikers dat ze Reason complex vinden, Record verandert dat niet en doet daar zelfs nog een schepje bovenop.

Naast de mixer en een kleine standaard piano-module (voor niet-Reason gebruikers en met een gewoontjes klinkende vleugel, piano, CP70 en vibrafoon) zijn er geen nieuwe modules aan Record toegevoegd. Wel kun je Reason-patches laden voor de Reason devices die bruikbaar zijn als je Reason op dezelfde computer geïnstalleerd hebt. Voor iemand zoals ik, iemand die erg van lofi en ouderwetse geluiden houdt, is dat best handig. Ik kan een Combinator device nu als insert op de mixer van Record gebruiken net zoals ik dat in Reason deed. En in de loop der jaren heb ik een archief aan leuke Combinator effecten gecreëerd die ik nu dus ook op audio tracks kan loslaten.

Het opnemen van audio

Je kunt heel eenvoudig audio opnemen via Record. Als je in loop-modus staat dan legt Record de verschillende takes onder elkaar in een track neer en kun je zelf knippen welke delen je het beste vindt. Dat werkt super handig. Ableton Live mist deze optie bijvoorbeeld.

Er zit ook een tuner in om je gitaar of andere instrumenten via de audio-input mee te stemmen. Handig! Ook weer ontbrekend aan Ableton Live.

Helaas werkt de ingebouwde input en microfoon van de MacBook Pro niet als input. Of dat een bug is, is niet helemaal zeker. Het lijkt erop van niet. Dat zou erg jammer zijn. Een externe Novation Nio werkte overigens wel vlekkeloos. Ook de playback via de standaard output van mijn MacBook Pro verliep zonder problemen. Let wel: Record verkeert in een demo fase, dus er zitten nog zeker bugs in het pakket. Record voelt wel heel stabiel en soepel aan. Ook is de CPU belasting, ondanks de extra debug-code, enorm laag. Vergeleken met Ableton Live kun je veel, veel, veel meer tracks afspelen met complexe effecten. Record daarentegen ondersteunt geen plugins en is een gesloten systeem. Hierdoor is het systeem beter te optimaliseren en stabieler te maken. Reason staat bekend om zijn stabiliteit en ik denk dat voor Record hetzelfde geldt.

Het editen van audio

Dit is een vette tegenvaller. Met Record kun je wel in de audio knippen en je kunt kleine clips fades meegeven (helaas slechts op basis van 1 steile curve; dus zeer beperkt). Helaas houdt het daarbij op. Inderdaad, de audio transponeren kan zelfs niet. Een enorm gemis. Laat staan de audio-manipulatie mogelijkheden gebruiken die bijvoorbeeld een pakket zoals Ableton Live biedt. Als je de audio wilt bewerken zul je het via een export en import naar een van de Reason samplers moeten doen. Heel omslachtig natuurlijk.

Timestretching

De timestretching klinkt super. Je kunt alleen kiezen tussen een algemeen algoritme en een speciale voor solo-instrumenten. Zelfs voor hele complete mixen en op stemmen klinkt de timestretching super.

Autorisatie via de USB-dongle en internet

Om Record te kunnen gebruiken moet je of de USB-dongle inpluggen of via internet het programma autoriseren. Telkens weer. Anders kunnen je alleen in demo mode audio opnemen en opslaan, maar geen bestaande tracks openen (nee, zelfs je eigen muziek dus niet!). Ik heb Propellerhead verteld dat het voor mij een serieuze ‘showstopper’ is. Een zeer vreemde keuze naar mijn idee. Een methode op piracy tegen te gaan. Een methode waar ik fel op tegen ben. Omdat ik er als eindgebruiker alleen maar last van heb.

Propellerhead doet op haar site een vergelijking met ‘car keys’ maar die vergelijking gaat niet op. Autosleutels beveiligen niet de fabrikant maar de eigenaar tegen diefstal van de auto.

Updates op bovenstaande post:

  • Record kan alleen slaven via Rewire net als Reason. Je kunt dus geen audio van andere applicaties, bv Ableton Live in Record opnemen, helaas (daarvoor zou Record een Rewire master moeten kunnen zijn).
  • Het input probleem met de MacBook Pro is op te lossen via een workaround: http://www.apple.com/pro/techniques/aggregateaudio/ Geen idee waarom dit in Record nodig is, deze input-kanalen zijn in Ableton Live bijvoorbeeld wel te kiezen zonder die aanpassing.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

19 reacties

  1. Geweldige review. Fijn om je ervaringen met Record te lezen. Toch nog maar Ableton maar blijven gebruiken?
    Het ziet er naar uit dat de gekraakte versie (die natuurlijk snel volgt) ook veel door de kopers van Record gebruikt zal worden.
    Een soortgelijk verschijnsel zagen we al bij het DTP pakket Quark gebeuren, waar de consument die ruim ƒ2500,- had neergeteld voor de software, ook voortdurend tegengewerkt werd door de dongle.

  2. Mooi verhaal.
    Maar voor mij klinkt dit eigenlijk als Reason met audio-input zonder Reason (apart aanschaffen)…
    Omdat het een gesloten systeem, betekend dat de enige uitbreiding om aan te schaffen Reason is…
    en dan nog een dongle… ik denk niet dat dit hem wordt voor mij…

  3. En ik vind de GUI van Reason echt VRE SE LIJK. Een vriend en ik moesten lachen om de ableton vlaggen bij Music Alive laatst: “Reason 3 – The Bigger Rack”. Juist wat je niet wil, een grotere interface, bij ableton past alles zelfs op een laptop scherm, zeker met de nieuwe zoomfunctie.

    Maargoed Reason heeft wel een nostalgische feel….

  4. @ Marco, nu een kleine week in gebruik, en bevalt me wel. Je hebt op veel punten gelijk.
    Te weinig geluiden voor de standalone gebruikers.

    Externe geluiden opnemen is wel even puzzelen. Voorbeeld ik heb de volgende. Setup…..BCF2000, YAMAHA MO6 en een MV8800. Opnemen van de Moi 6 is gewoon simpel en goed te doen. De BCF2000 werkt gewoon vlekkeloos. Zeker als je hem alleen maar voor de mixer zou gebruiken. Die ik verassend goed vind klinken.

    Dan de MV8800 zodra ik een drumtrack wil opnemen dan kan dat niet in Record.

    Wanneer ik de pads aanslaat registreert deze niets nada yente……wtf.
    Misschien is het een midi instelling. Heb alles nagelopen maar niks gevonden.

    Dan het Reason verhaal. RECORD kan alleen met een geautoriseerde versie vanaf Reason4 werken.kost me nog eens €214 .als je Record als standalone hebt aangeschaft. Wat een dealbreker. En wtf als je je dongle kwijtraakt?

    Nu maar ff weer RECORD(en)…lol

  5. @Vincent: kun je de MIDI out van de MV8800 niet routen naar de BCF2000? Ik gebruik geen externe hardware meer behalve gitaren, bassen, percussie, stemmen en dergelijke.

    Een ander listigheidje met Record vind ik hoe de timestretching werkt. Het is niet zo flexible als andere pakketen, soms moet ik het tempo gelijk proberen te leggen met een loop en dan de timestretching activeren. Een omweg en niet handig.

    Ik vind de mixer ook te gek en ben als Reason gebruiker natuurlijk dol op de mogelijkheden om mijn eigen effecten te bouwen.

    Het is niet goed te begrijpen waarom ze voor deze dongle gekozen hebben. Zelfs het hoesje valt er gewoon vanaf, dus aan je sleutelbos vastmaken kun je wel vergeten! Wel begreep ik dat als je de dongle kwijtraakt je een nieuwe kunt kopen voor een relatief laag bedrag.

  6. Sup Marco,

    thx voor de reactie wat betreft de Mv-8800 dat wil waarschijnlijk niet omdat record dat niet ondersteund. tenzij ik iets heel fout doe…

    Nogmaals mijn setup:

    PC met AudioKontrol 1 als interface

    BCF2000 via usb naar PC

    Mo6 midi In -> naar Mv-8800 midi out B

    Mo6 midi Out -> naar Mv-8800 midi In

    Mv-8800 midi out (A) naar AudioKontrol 1 midi In

    in cubase werkt alles

    Reason 4 gebruikte ik voorheen als soundmodule dat werkte prima in de mv8800

    Reason kan ik nu niet meer i.c.m. record gebruiken.Totdat ik weer wat heb gespaard voor een officiele.

    Nog bruikbare tips?

  7. Eerlijk gezegd vind ik record een verademing vergeleken bijvoorbeeld cubase.
    Ik gebruik cubase al vanaf de atari st en kan het programma dromen. Maar Record geeft enorm veel workflow. Ik zie geen nadeel dat Record geen VST integreerd. Je kan via rewire werken maar beter is zonder rewire. Met slim rerouten via je geluidskaart kun je namelijk alsnog vst toevoegen of als insert of return gebruiken.
    Een programma als V-stack van steinberg is een goedkope optie om ernaast je vst,s te draaien.

    Ik had eerst mijn twijfels over de geluid kwaliteit. Maar die viel me honderd procent mee.
    Ik draai de demo-versie maar raak toch overtuigt de officiële versie aan te schaffen.
    Ik sla nu op een alternatieve manier op door via Wavelab spoor voor spoor op te nemen.

    Wie op een goedkope labtop een hele band wil opnemen en mixen kan ver komen met dit programma.
    In de oefenruimte en on stage is het zeer betrouwbaar. Als je veel wilt processen dien je toch een wat zwaardere PC te hebben.

  8. @Marcel: ik heb ook lang met Cubase gewerkt. Gestopt bij Cubase SX. De dongle ligt hier nog in een kastje.

    Ben benieuwd wat Propellerhead gaat doen. Voor mijn werk zijn video en audio editing onmisbaar, dus als ze dat niet toevoegen dan blijft Live voor mij absoluut noodzakelijk.

  9. @marco,

    Ik heb eigenlijk geleerd programma,s voor verschillende doelen te gebruiken. Een all in one oplossing naar mijn smaak is er nog niet.

    Zo gebruik ik Live ook vaak maar met live en VST werken is op mijn PC een drama.
    Waves plugins gebruik ik vaak maar die belasten het systeem overmatig. Voor gitaar vind ik de mogelijkheden record/reason 4 een verademing vergeleken bij gtr3 van waves.
    Wat ik niet met deze combinatie kan doe ik in wavelab wel. Ook het editen van Audio gaat daar prima mee.
    Ik had wel liever gezien dat er direct gesampled kan worden vanuit record zoals je bijvoorbeeld met een akai MPC kan. Die mogelijkheid had Propellerhead naar mijn mening niet moeten laten liggen. Dr Rex had men kunnen aanwenden om tapeloops te kunnen maken zoals bij gitar3 of gtr3

  10. Waar ik vooral blij mee ben is de uitwerking die het programma op mij heeft. Ik ben veel productiever en creatiever geworden in de preproductie en compositie van een track.

    Qua mixen grijp ik nog wel terug naar in mijn geval cubase sx3. Maar dan vooral voor het waves api pakket. Ik denk erover om maar gewoon de hardware van api aan te schaffen.

  11. @Marco,

    Eerst moet propellerhead tot inkeer komen dat ze wel een daw hebben gemaakt, misschien dat ze dan aan iets gaan denken wat jij noemt :)

  12. Reason 7 aangeschaft, maar zelfs met 1,5 dag telefonisch support van die en gene, inclusief de verkopers van Bax krijg ik het niet geautoriseerd. Balen dus. Alle opties, zijn doorlopen, ook op mijn Laptop niet… Wie heeft de oplossing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.