Ik wil met Ubuntu Studio aan de slag!

openTwee weken geleden besloot ik mijn 6 jaar oude Sony laptop te herinstalleren. Hopa, de recovery-CD’s erin (lees: 5 maal een CDtje wisselen). Ruim een uur later stond XP erop. De allereerste versie die mega onbetrouwbaar is, dus hopa, virusscanner erop, firewall aanzetten en kijken welke updates er nog meer op moeten. Vervolgens kom je er achter dat je welliswaar service pack 1 kunt overslaan en direct service pack 2 kunt downloaden en installeren, maar direct service pack 3 erop zetten lukte niet. En trouwens, Explorer 6 moest ook echt wel geupgrade worden. Wat een gedoe! XP eenvoudig? Echt niet.

Uren later was ik in staat om die bak aan mijn WIFI-router te hangen. En wat bleek? De ingebouwde netwerkkaart van de Sony ondersteunde geen WPA, of misschien lag het aan XP. Mijn router kon dus niet communiceren met de laptop. Ik heb het nog een uurtje of twee aangekeken maar ik kwam er niet uit. Balen.

Dag erna besloot ik er Ubuntu op te zetten. Ubuntu kon ik binnen een paar minuten downloaden via mijn MacBook Pro. Ik pakte een CDtje en brandde er Ubuntu op. Vervolgens kon de CD (let even op: slechts 1 Ubuntu CD dus nodig in plaats van 5 verouderde recovery CD’s met XP meuk en verouderde programma’s) de oude laptop in en moest ik de instructies op het scherm volgen. En toen, tralala, Ubuntu verwelkomde me en WPA ondersteuning bleek ook geen probleem te zijn. Hij communiceerde met mijn WIFI-router.

Ik heb er ook nog audio-bewerkingsprogramma’s zoals Audacity en Ardour opgezet. Pakketten die geen – fukking – dongle nodig hebben of andere overbodige ik-ben-een-legale-gebruiker-bullshit verklaringen van de gebruiker verwachten.

Graag zou ik een tijd op onderzoek willen in die open source wereld. Ik heb het al vaker geroepen, hier op het weblog. Met een up-to-date laptop (die 6 jaar oude Sony loopt wat achter en de ventilator knort nogal stoffig), een goede geluidskaart (wellicht gewoon ingebouwd), Ubuntu en diverse gratis en open source audio-pakketten (kortom: Ubuntu Studio!). En weet je, misschien gaat dit ook echt dit jaar gebeuren.

Dus om een lang verhaal kort te maken: lees verder bij DocBlog/open …

Update: Ik ben openstudio.tumblr.com begonnen om snel Linux audio toepassingen te loggen, als je zin hebt om mee te doen: stuur een mailtje naar marco@melodiefabriek.nl.


Reacties

52 reacties op “Ik wil met Ubuntu Studio aan de slag!”

 1. en met de Ubuntu ga ik op stap. ;-)

 2. Goede stap, Marco! Ik hoop dat je je weg erin zult kunnen vinden (aangezien ik geen idee heb of audio applicaties onder Linux al goed genoeg zijn voor professionals).

 3. Ik ben ook benieuwd naar je ervaringen met Ubuntu Studio. Ik gebruik al jaren diverse Linux-distributies en gebruik ze graag voor bijvoorbeeld servers en software-ontwikkeling, maar op het gebied van audio en video heb ik nooit echt positieve ervaringen gehad.

 4. @Roel @Nils de applicaties lopen zwaar achter op bv Reason of Ableton Live, misschien dat ik nog WINE kan gaan inzetten of zo. Maar goeds, analoge apparatuur loopt qua mogelijkheden ook zwaar achter vergeleken bij digitale apparatuur. Zolang ik gitaar en microfoon opnames kan maken en kan mixen ben ik al heel erg op weg. Ik heb er heel veel zin in. En wil ook actief in de community’s gaan worden. Als sound designer voor Propellerhead software kan dat best een en ander veroorzaken. Heb allerlei plannen… nu nog snel zien te starten. Zodra ik een goeie laptop heb ga ik van start.

 5. Opnames maken met gitaar en zang en mixen moet toch wel kunnen op een 6 jaar oude laptop? Dat deed ik al op een 486.

 6. Het vervelende van XP op een 6 jaar oude laptop herinstalleren heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat er sinds die 5 schijfjes gedrukt werden er nogal wat updates voor het systeem zijn uitgekomen.

  Je zegt zelf al “Ubuntu kon ik binnen een paar minuten downloaden via mijn MacBook Pro.”

  Daarmee heb je dan dus ook een recente versie waarmee je direct veel minder benodigde updates kunt verwachten.

  En dat is inderdaad fijn als je iets eenvoudigs met je laptoppie wilt doen. Een briefje tikken, een website bezoeken, stukje audio openemen… Zo’n Linux systeem draait over het algemeen ook een stuk beter op oudere hardware.

  Maar ga er geen nieuwe of exotische hardware (voor Linux dan) aanhangen, zoals bijvoorbeeld USB audio kaarten, want dan wordt het vaak problematisch.

  Kom je in hobby projecten terecht waar je je drivers moet gaan zitten “compilen” en zo.

  Ik ben benieuwd naar je ervaringen met Ubuntu, en waar je tegenaan zult lopen!

 7. @ronnie: Het up-to-date brengen van een verouderd Linux-systeem is vele malen eenvoudiger dan het up-to-date brengen van een verouderd Windows-systeem. Bij alle Linux-distributies die ik ken is dat een kwestie van 1 ronde updates downloaden, terwijl je bij Windows inderdaad verzandt in Service Packs die afhankelijk zijn van andere Service Packs e.d. waardoor je tien keer een update-procedure moet starten totdat je bij bent.

  Je kunt voor de installatie van Ubuntu zelfs een netboot image downloaden (<10 MB!) die de laatste versies direct van het internet downloadt tijdens de installatie, waardoor je daarna altijd meteen bij bent.

  Exotische hardware? Als je een stuk hardware koopt, check dan altijd eerst of het wel compatible is met de software die je ermee wil gebruiken. Voor mijn echt niet goedkope SoundBlaster van jaren geleden maakt Creative ook al jaren geen Windows-drivers meer en bij printers is dat probleem nog veel erger.

  Het beste zit je bij fabrikanten die de specificaties van hun hardware gewoon vrijgeven, zodat bijvoorbeeld Linux-developers zelf een driver kunnen schrijven en onderhouden als de fabrikant daar geen zin (meer) in heeft. Daar zou de Windows-wereld ook flink bij gebaat zijn, want ik hoor regelmatig van mensen dat ze een nieuwe printer hebben gekocht omdat voor er geen drivers beschikbaar zijn voor hedendaagse versies van Windows, terwijl de printer verder nog prima werkte.

 8. @Nils, duidelijk. Ik wist niet dat Linux zo snel up-to date te krijgen was. Dat doet Windows dus een stuk minder handig!

  Ik werk zelf op Windows en ik kan met mijn verouderde RME audiokaart ook niet op Vista over (als ik dat al zou willen).

  Het zou inderdaad fijn zijn als fabrikanten de specs vrijgeven met de kans dat anderen erin slagen werkende drivers te maken.

 9. @ronnie: dat is direct het probleem van XP. Als je een versie hebt is die meestal verouderd. Die recovery disks zijn de enige mogelijkheid voor mij om Windows XP te installeren. Dat doet Linux gewoon veel beter. Gewoon de laatste versie downloaden en je bent klaar.

  Hardware support is bij Linux best goed. RME wordt ook ondersteund. Veel mensen stappen door die ellende van Vista over op Linux. Raar toch dat al die software en hardware fabrikanten zo’n laffe houding hebben en niet hun nek voor Linux willen uitsteken en dat eindgebruikers zelfs via reverse engineering drivers moeten maken. En dat lukt ze nog ook! Daar waar op het internet alles open gaat, geloven muzieksoftware fabrikanten nog in gesloten oplossingen. Ik geloof daar niet in. Ze zouden meer oog voor hun eindgebruikers moeten hebben. Linux is groeiende en sluit beter aan bij de organische structuren van een studio.

  @Niels: tuurlijk kan ik mijn gitaar inpluggen maar de ingebouwde geluidskaart van mijn Sony is niet geweldig. Ik zou mijn oude RME kaart kunnen gebruiken maar doe dat liever op een laptop die een stuk meer up-to-date is om het te vergelijken met mijn MacBook Pro. Om echt van start te kunnen gaan heb ik een betere laptop nodig.

 10. @Marco, als ik me niet vergis wordt Ardour ondersteund door SAE? Lijkt me dan dat Ardour voldoende te bieden heeft voor aankomende studie professionals of mis je bepaalde zaken? Nog een tip: er is een Linux Audio Professionals mailinglist even googlen en je komt direct in aanraking met mede audiofielen :)

 11. @Bjorn: ja, SAE heeft sponsoring gedaan. Ook SSL heeft sponsoring gedaan. Inderdaad: dat zijn profi sponsors. Zal het bij de SAE eens ter sprake brengen.

 12. Ik werk een paar uur per week op een gemeentelijke muziekschool, en de studio aldaar bestaat nog uit een adat machine. Mijn voorstel was om een goedkoop pc-tje met linux en ardour neer te zetten. Geheel in het kader van het stimuleren van het gebruik van open source software in gemeentelijke instellingen. Ik geloof alleen dat de directie nog steeds verbaasd voor zich uit zit te staren nu.
  Dat betekend dus dat ik voorlopig daaro met mijn eigen laptop met ableton ga zitten.

 13. Een verouderd linux-systeem bestaat niet. Bijna alle Linux distro’s worden eens per half jaar vernieuwd. Kort daarna staat er dan ook nog eens een lading updates klaar.

  Een beetje gitaar en zang opnemen moet te doen zijn met Linux, als je geluk hebt. Hetgene waar ik in 10 jaar Linux-gebruik de meeste problemen mee gehad heb is wel het audio-gebeuren. Je upgrade bv je distro en plotseling kraakt de soundcard. Of audacity werkt niet meer. Gebruik als je Ubuntu gebruikt niet de Hardy-versie, want zowel audacity als rezound werken niet.

  Waar je ook helemaal knetter van wordt zijn alle verschillende audio- en multimedia daemons (esd, pulseaudio, gstreamer, xine, etc) die onder Linux in gebruik zijn. Iedere applicatie werkt weer met een aparte daemon, erg verwarrend.

  Er is ook een Linux live-cd die door en voor audiofielen is in elkaar gezet, ik denk dat die interessanter is dan ubuntu-studio:

  http://code.goto10.org/projects/puredyne/

 14. @Max: ja, aan pure:dyne zit ik ook te denken. Dat klinkt op papier super!

 15. Als ervaren gebruiker raad ik

  64studio 3.0

  aan. Gebaseerd op Ubuntu Hardy, maar met de recente audio apps.

  Voor Nederlandstalig support is er een subsubforum op homerecording.be

  Engelstalig support: linuxmusicians.com

  Welkom! :)

 16. @rootz: 3.0 beta3 dus?

 17. ja idd 64studio 3, het is nog beta, maar al wel stabiel en goed bruikbaar, maar de puntjes moeten nog op de i.

  Over het algemeen een stuk beter dan Ubuntu Studio, die staat qua audio niet zo goed bekend (al ik 9.04 al een stap in de goede richting).

  Over Fedora met planet ccrma pakketten hoor ik ook goede verhalen. Zelf geen ervaring mee.

 18. Mmh. Heb je wel een internet verbinding?

  Ik zou het nog eens proberen. Wellicht kiezen voor de Engelse taal (wil wel eens beter gaan) en volgens mij installeert ie software via internet, dus kabel internet (ipv netwerk) is wel aan te raden.

  Evt. hulp vragen via de 64studio user mailinglist of IRC #64studio @ freenode

  64studio 2 zou ik niet installeren persoonlijk. Dan zou ik nog eerder kijken of ik Ubuntu Hardy kan installeren en dat upgraden naar 64studio 3.

  En als dat niet lukt overwegen om Fedora met CCRMA planet packages te installeren of Ubuntu Studio 9.04 en dan voor evt verdere configuratie support vragen op de genoemde fora (ook voor info over upgrade van Ubuntu Hardy naar 64studio 3).

  Succes!!!

 19. Over het algemeen kun je het beste hulp vragen op een van de genoemde fora’s, mailinglists of IRC chat kanalen. Daar zitten meer mensen en de kans op goed support is dan groter dan dat een enkeling hier op dit blog antwoord geeft.

 20. Wat wellicht nog wel interessant is om te melden voor dit blog, is dat er naast Open Source applicaties als Jack, Ardour, Qtractor, Hydrogen, Linuxsampler en Rosegarden ook enkele interessante commerciële applicaties op Linux draaien, waaronder:

  • Renoise
  • EnergyXT

  Daarbij lukt het ook steeds beter om VST plugins naar tevredenheid te draaien via Wine en andere tools en zijn er naast de vele Linux plugins zoals, LADSPA, LV2 en DSSI plugins ook enkele commerciële VST plugins voor Linux, waaronder bijv.

  pianoteq

  Nogmaals, voor meer info verwijs ik naar het genoemde subforum op homerecording.be of linuxmusicians.com

 21. @rootz: studio64 loopt bij mij vast op installeren van software (Select and install software). Kan met beta 3 te maken hebben natuurlijk. Ik ga naar de vorige versie, of is die niet aan te raden?

 22. @rooz: dank voor alle tips. Ook na koppeling van UTP-kabel bleef ik problemen houden. Ik richt me nu even op Ubuntu en kijk hoever ik kom. Gisteren wat kunnen doen met Ardour (crasht wel snel) en Hydrogen (cool in simpelheid!). Voelde goed ;-)

 23. Mmh Dat is spijtig. Probeer het nog eens als 3.0 officieel uitkomt. Is de gedownloade iso wel goed en is de cd goed gebrand?

  Het is van groot belang dat de configuratie goed is. Pas dan kun je optimaal gebruik maken van JACK en ook Ardour en alle apps die met JACK werken. Die crashes van Ardour kunnen te maken hebben met slechte configuratie van Ubuntu of JACK. Ik heb overigens Ardour 2.8.1 geinstalleerd en dat voelt stabiel aan.

  In dit draadje wordt een scriptje behandeld, die je tips geeft over de configuratie. Misschien kun je dat eens ‘runnen’ en de uitkomst in dat draadje posten voor tips:

  homerecording.be/forum/t12419.htm

  Verder moet je de handleiding voor Qjackctl doornemen:

  wiki.ubuntu-nl.org/Multimedia

  Nogmaals, check de genoemde fora voor verder support!

  Succes!

 24. Ardour vanuit een terminal opstarten, evt met debug parameter, zal meer informatie geven.

 25. Zorg eerst dat je de nieuwste ardour (incl bugfixes dus) 2.8.1 op je systeem hebt en je configuratie OK is. Pas daarna heeft een evt. bugrapport zin.

 26. @Marc, Ik ben overigens wel erg benieuwd hoe jij je nummers maakt mbv sampling, een techniek waar ik niet echt in thuis ben.

  – Wat voor type samples zijn het en hoe kom je daaraan?
  – Welke software gebruik je?
  – Welke software op Linux is er geschikt voor?

  Wellicht kunnen wij je helpen met je weg vinden op Linux en kun je een artikeltje schrijven over hoe te ‘samplen’ (op Linux)

  :)

 27. @rooz: ik sample van alles. Eigen percussie, kleine geluiden van YouTube die ik weer manipuleer, etc. Onder Linux zal het nog even zoeken zijn naar al die mogelijkheden. Ik doe het meeste onder OSX met Ableton Live, een geweldig pakket. Iets schrijven over mijn ervaringen lijkt mij prima, ik heb alleen wat tijd/ervaring nodig.

 28. @Marco,
  Interessant, Interessant. Ik wacht met spanning af. Neem de tijd ;)

  Op Linux zijn er zat mogelijkheden en manieren. Je moet alleen even je eigen ‘workflow’ zien te vinden.

  Op Linux wordt er veel gebruik gemaakt van het principe
  “one task, one tool”.

  Wat bijv. Reason allemaal in een pakket heeft zitten, zijn op Linux losse applicaties. Via Jack of de GUI voor jack Qjackctl, kun je al die ’tools’ met elkaar verbinden.

  DAW, midi sequencer, synths, drummachine etc etc

 29. @rooz: vind ik een goed principe. Hydrogen is bijvoorbeeld erg prettig in al zijn eenvoud.

 30. @Marc,

  De nieuwe Hydrogen komt eraan. Groot pluspunt van de nieuwe versie is dat je makkelijker de drumkits kan wijzigen, zodat je hydrogen ook beter kan gebruik samen met een midi sequencer (GM formaat).

  Mijn vader adviseerde mij vroeger altijd om niet zo’n audio set te kopen met alles in een: versterker, cd-speler, radio. Als een kapot is de hele boel niks meer waard…

  ;)

 31. Degenen die muziek wil maken mbv Ubuntu / Linux, maar geen tijd hebben om fora’s langs te gaan op zoek naar support, kunnen ook een mailtje sturen naar:

  linuxaudioproducties gmail.com

  Voor individueel afgestemd support.

 32. Het hierboven genoemde email adres is niet juist, het moet

  linuxstudioproducties(a)gmail.com

  zijn.

 33. Probeer dit eens vanuit een Terminal:

  sudo su -c ‘echo @audio – rtprio 99 >> /etc/security/limits.conf’

  Daarna afmelden en opnieuw inloggen. Jack zou nu moeten starten.

  Je hebt kans dat zynaddsubfx nu ook werkt, maar hier werkt die ook zonder jack.

 34. @Max: dank. Ik ga dat later vandaag proberen.

 35. @Marco, als je hulp nodig hebt, mail me even, dan kan ik je wellicht een keer helpen via chat etc.

 36. @Max: gedaan, nog steeds foutmeldingen. Dit is de error in Jack:
  12:34:26.639 Could not connect to JACK server as client. – Overall operation failed. – Unable to connect to server. Please check the messages window for more info.

  @rooz: ik ga je mailen!

 37. Vreemd, hier werkte het commando wel. De bedoeling is dat de regel @audio – rtprio 99 wordt toegevoegd aan /etc/security/limits.conf. Check even of dat goed gegaan is.

  Kijk ook even bij Systeem > Beheer > Gebruikers en Groepen. Dan je gebruikersaccount selecteren, ontgrendelen dmv je eigen passwd. Dan Eigenschappen > Gebruikersrechten > “Mag gebruik maken van audioapparatuur” aanvinken (als het nog niet is aangevinkt).

  Op de command line is het eenvoudiger:

  sudo groupadd -a -G audio marco

  …aangenomen dat je gebruikersaccount ‘marco’ is.

  Om niet telkens je sudo wachtwoord in te hoeven voeren kun je deze stappen ondernemen:

  sudo gedit /etc/sudoers

  Voeg deze regel toe of edit de boel:

  %sudo ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL

  daarna op de CLI (command line):

  sudo groupadd -a -G sudo marco

  Je account is nu toegevoegd aan de sudo groep in /etc/group. Vanaf nu hoef je geen wachtwoord meer in te voeren als je programma’s als root opstart. Voor synaptic hoef je bv geen wachtwoord meer in te voeren.

  Het probleem is een permissieprobleem (zeer waarschijnlijk). Als je bv Windows installeert heeft je gebruikersaccount standaard Administrator (root) rechten. Dat is makkelijk werken voor een niet technische gebruiker, maar is meteen een enorm veiligheidslek. Virussen en hackers krijgen op die manier ook root-rechten met alle gevolgen van dien. Probeer eens als non-privileged user te werken onder Win en je zal zien dat je niet eens meer programma’s kan installeren.

  Onder Linux werk je standaard als non-privileged user ivm de veiligheid. Om dat een beetje eenvoudiger te maken gebruikt Ubuntu het sudo programma om eenvoudiger rechten te kunnen uitdelen voor gewone gebruikers. Alles buiten je /home directory is ‘verboden om te editen’ zonder root rechten.

  Je kunt testen of het een permissie probleem is door qjackctl via de CLI te draaien als root:

  sudo qjackctl

 38. Sorry, foutje, je moet groupadd vervangen door usermod, of /usr/sbin/usermod .

 39. @Max: ik kom er niet uit hoe ik de schrijfrechten kan veranderen. Heb geen permissie om die systeem file aan te passen.

 40. Permissie om de file te veranderen krijg je via sudo. Het is je al eerder gelukt door de usb_storage regel toe te voegen aan /etc/rc.local.

  Als je op de CLI

  sudo -i

  doet en je wachtwoord van je gebruikersaccount invoert ben je root en kun je alle commando’s als root uitvoeren.

  sudo -i

  gedit /etc/security/limits.conf

  Kun je de permissie foutmelding anders even posten? Gewoon selecteren in de commandline en dan middelste muisknop om te plakken.

 41. De permissie van een systeemfile aanpassen kan ook via sudo

  sudo chmod 666 /etc/security/limits.conf

  Daarna kun je het gewoon als gebruiker editen

  gedit /etc/security/limits.conf

  Na het editen wel weer de originele permissies terugzetten:

  sudo chmod 644 /etc/security/limits.conf

 42. @Max: via sudo gedit kon ik de text-file openen en wijzigen. Jack blijft foutmeldingen geven.

 43. Ook uitgelogd en weer ingelogd? En je account toegevoegd aan de audio groep? Zo ja dan moet je verder zoeken. Bij mij is het zo dat als ik de regel uit limits.conf verwijder jack niet start, en als ik hem toevoeg dan start jack wel.

  Even googlen heeft opgeleverd dat de audio groep nog aangemaakt schijnt te moeten worden op Jaunty:

  sudo groupadd audio
  sudo usermod -a -G audio marco

  Je moet deze thread maar even doornemen (ook de syntaxis correctie voor limits.conf in de comments):

  http://www.linuxjournal.com/content/judgement-day-studio-dave-tests-ubuntu-studio-904

  Zoals ik al eens gepost heb is Jaunty een buggy Ubuntu versie, en Ubuntu studio niet af. De schrijver van het artikel zegt dat het een pulseaudio sound server issue is, wat heel goed zou kunnen, want ik heb pulseaudio gedeinstalleerd zodat het ook geen roet in het eten gooit. Hij zegt echter ook dat pulseaudio niet te deinstalleren is maar dat is mij dus wel gelukt… Hij komt precies hetzelfde probleem tegen als jou.

  In ieder geval kun je de soundserver waar je systeem gebruik van maakt selecteren via Systeem > Voorkeuren > Multimediasystemen selecteren. (da’s dus gewoon in het bovenste panel)

  De settings bij mij zijn:
  Audio in:
  Plugin: Aangepast
  Pijplijn: halaudiosink udi=/org/freedesktop/Hal/devices/pci_1102_2_sound_card_0_alsa_playback_0

  Audio uit:
  Plugin: Aangepast
  Pijplijn: halaudiosrc udi=/org/freedesktop/Hal/devices/pci_1102_2_sound_card_0_alsa_capture_1

  Hoop techie stuff natuurlijk, toch nog even volhouden maar zou ik zeggen…

 44. Hier nog een thread. BTW ik gebruik niet de realtime kernel…

  https://ardour.org/node/2733

 45. Ik heb de boel hier na een fresh install vrij eenvoudig aan de praat gekregen. Kom er later vandaag even op terug…

 46. @Max: ik ga nog een sessie met John doen, even zien of we een geslaagde realtime kernel Ubuntu voor elkaar kunnen krijgen. Wellicht dat ik later bij jou nog eens terugkom. Dank voor je hulp!

 47. Nou ik hoop dat je nu aan de gang kan Marco! Ik hoor wel als er problemen zijn.

  Naar mijn idee doet Ubuntu (Studio) het niet zo goed als pro audio distro. Ik heb met Marco heel wat stappen moeten doorlopen om het goed te laten werken.

  Wat ik mensen die met pro audio aan de slag willen dan ook aanraadt, is om ipv Ubuntu Studio, 64studio 3 te installeren (gebaseerd op Ubuntu 8.04). Of anders Fedora met de Panet CCRMA packages.

  Er staat nu een interessant artikel in Create Digital Music >

  Linux Music Workflow: Switching from Mac OS X to Ubuntu:

  http://createdigitalmusic.com/2009/08/04/linux-music-workflow-switching-from-mac-os-x-to-ubuntu-with-kim-cascone/

  Wat daarin ook genoemd wordt is het doneren van (kleine) bedragen aan je favouriete applicaties. Zelf doneer ik bijv maandelijks aan Ardour, zodat de main developer daar fulltime aan kan werken.

 48. @rooz: heb inmiddels een kort artikel gewijd aan Kim’s verhaal. Alles draait nu goed. Linux rocks! :-)

 49. @Marco, ah dat is goed om te lezen! Ik ben blij! :)

  Linux Rocks! Windoze sucks? ;)

  http://www.ijigg.com/songs/V2AEEDPAD

  (normaal doe ik niet aan bashen, maar deze is dan wel weer leuk en passend bij het onderwerp)

  :)

 50. @rooz: jeps, Apple ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.