Stichting Brein zal voor de rechter gebukt moeten gaan staan

FTD sleept Stichting Brein voor de rechter. De usenet-community wil dat Brein door de rechtbank wordt gedwongen een rectificatie te plaatsen. Daarin zou het uitspraken dat FTD’s activiteiten strafbaar zouden zijn, moeten herroepen.

Brein-directeur Tim Kuik heeft de laatste maanden diverse malen in de media gesteld dat FTD het toegankelijk maken van auteursrechtelijk beschermde content op usenet zou ‘faciliteren’, en zich hierdoor schuldig zou maken aan strafbare feiten. Kuik bleef met de beschuldigende vinger richting FTD wijzen, ondanks dat Brein een gesprek met FTD-directeur Ronald Sievers had gevoerd.

Ict-jurist Arnoud Engelfriet, die Sievers juridisch advies geeft in deze zaak, stelt in een toelichting op de verstuurde dagvaarding dat zij ook van de rechter willen horen dat het downloaden van materiaal via usenet in het algemeen in Nederland een legale bezigheid is, en het exploiteren van een zuiver verwijzend forum als FTD in het bijzonder ook is toegestaan.

(bron)

Normaliter speelt Stichting Brein dus voor eigen rechter (de BUMA heeft daar ook een handje van) en neemt de woorden illegaal downloaden in de mond (de NVPI heeft daar ook een handje van). Het wordt tijd dat dat eens goed afgestraft wordt.

Brein is geen overheid, maar gewoon een privé instelling.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muzikale podcast VERVORMER.

En luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.