De computer mag niet als een computer klinken. Of toch wel?

how many?Iemand uit de zaal stelde een vraag: “welke software instrumenten gebruik jij?”. Ik antwoordde dat het mij niet zozeer gaat om vet klinkende synths of zo. Dat ik vooral Reason gebruik. En dat ik sowieso hou van een oud geluid. Noem het lofi. “De uitdaging is om het niet als computermuziek te laten klinken”.

Later dacht ik erover na.

Muziek die je op de computer maakt is andere muziek dan die een live band produceert. Je kunt het proberen na te bootsen, maar het zal toch altijd anders blijven klinken. In je eentje werken resulteert in andere muziek dan muziek die je als team produceert.

En eigenlijk laat ik soms de computer juist wel als computer klinken. Gewoon daarom. Vooral in combinatie met losjes gespeelde partijen of echte basjes en gitaartjes en wat echte percussie erbij werkt het prettig. Het contrast dus.

Zo’n statisch repeterend loopje in combinatie met live ingespeelde partijen. Of een lekker los ingespeeld nummer met hier en daar een duidelijk hoorbare bijna kinderlijk lullig klinkende sample. Dat werkt soms goed. Maakt het minder perfect, losser, kinderlijker, menselijker.

Want het draait tenslotte allemaal om het contrast. Of noem het dynamiek.

Foto (CC) Marco Raaphorst


Reacties

6 reacties op “De computer mag niet als een computer klinken. Of toch wel?”

 1. Good post. “Computer music”, “analog music”.
  To me, there is only “the expected”, the “unexpected”, and the silence in between.

 2. Ik zeg 1 ding: “chiptunes”

 3. Harald avatar

  Ik werk veel met akoestische instrumenten, alleen de drums klinken vaak houterig, omdat deze uit de computer komen. Nog niet echt een oplossing voor gevonden, toch maar kijken naar CC samples.

 4. @Harald: da’s gelijk de strekking van mijn stukje. Waarom niet de drums lekker houterig laten klinken als contrast met de rest?

 5. Harald avatar

  Dat is ook vaak wel mooi. Soms wil ik een lofi plaat maken, waarbij dan ook alles lofi is, maar de mix is ook wel vet, ga even verder met opnemen, ben met iets leuks bezig :-)

 6. Harald avatar

  Nou, heb ook maar een nummer gemaakt onder CC license met samples van CCmixter.org. Zie deze post en daarin ook meteen m’n profile pagina. Leuk werk. Grote database: grote bron van inspiratie!

  http://www.h6rald.com/2009/creative-commons/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.