Heb je een Cloudlifter of Fethead nodig?

Een Cloudlifter of Fethead wordt gebruikt om de ruis in opnames te verminderen. Je sluit een dynamische of ribbon microfoon aan op deze signaalbooster en activeert fantoomvoeding (48 volt) op de recorder of het audio-interface. Hierdoor wordt het microfoonsignaal versterkt waardoor je de voorversterker van de recorder/interface minder ver hoeft open te draaien en het signaal hierdoor misschien minder ruis zal bevatten.

Ik gebruik het woord ‘misschien’ omdat zo’n signaalbooster namelijk niet in alle gevallen voor minder ruis zal zorgen. Dus de vraag ‘Heb je een Cloudlifter of Fethead nodig?’ is niet eenvoudig met een ja of een nee te beantwoorden. Maar waar ligt dat dan aan?

De boosdoener: de voorversterker

Door deze signaalboost hoef je de voorversterker minder ver open te draaien waardoor het signaal minder ruis kan bevatten. Maar let op! Dit is alleen het geval als je een voorversterker gebruikt die teveel ruist. Van een moderne recorder en audio-interface mag je verwachten dat de voorversterker van topklasse is en dus een zeer goede signaal/ruisverhouding heeft.

Het Focusrite Scarlett (3 generatie) audio-interface dat ik gebruik heeft in ieder geval geen signaalbooster nodig.

Voorversterker minder hard zetten?

Je moet een voorversterker altijd zo hard mogelijk opendraaien zodat het signaal echt goed hoorbaar is, zonder dat het gaat vervormen. Het is een fabeltje om te denken dat je de voorversterker zacht kunt zetten zodat hij minder ruist. Als je later in een editor het signaal luider zet, verhoog je namelijk ook de ruis.

Een voorversterker heeft een vaste signaal-ruisverhouding en deze verandert niet wanneer je de voorversterker zachter of juist harder zet. Wel is het natuurlijk zo dat als de bron luider is, je de voorversterker zachter kunt zetten, waardoor de ruis meer op de achtergrond blijft. Dit is precies het trucje waar de Cloudlifter/Fathead gebruik van maakt: het versterken van het microfoonsignaal bij de bron, de output van microfoon zelf.

Meer ruis door een Cloudlifter en Fethead, hoe ken dat nou?

De Cloudlifter en Fethead versterken het signaal van de microfoon. In sommige gevallen kan dat zelfs voor meer ruis zorgen. Ooit heb ik dat zelf kunnen constateren met een Cloudlifter en een Shure SM57 microfoon. Ik besloot het effect te meten en wat bleek? Ik kreeg juist meer ruis mét de Cloudlifter dan zonder!

One thing about the Cloudlifter became clear in this situation; if the mic itself is inherently noisy, the Cloudlifter is going to amplify that noise along with the desired signal.

Cloudlifter CL-1 Mic Activator – Tape Op magazine

Dit is precies ook mijn ervaring.

Kortom: het effect van een signaalbooster is geheel afhankelijk van de microfoon en de voorversterker die je gebruikt.

Julian Krause beantwoordt ook zeer genuanceerd de hamvraag:

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.