de waarde van software?

piraatIn 2005 heb ik ter waarde van 265,99 dollar software plugins gekocht van een bepaalde fabrikant. Een paar jaar later, bleken deze plugins niet langer bruikbaar onder OSX. Alleen OSX 10.4 werd namelijk ondersteund.

Deze plugins zijn geen uitzondering. Ik heb nog veel meer software liggen die totaal onbruikbaar is geworden in de loop der jaren. Het meeste ligt hier in dozen. Meer dan 2000 euro, waardeloos geworden.

Dit is wat je betaalt als je het eerlijk en legaal wilt doen?

In tegenstelling tot hardware is software al heel snel niets meer waard. En dat geeft toch te denken want software is mega, megaduur om aan te schaffen.

Open source is een oplossing. Of piraat worden.

(Foto: peasap / Licentie: Creative Commons BY)


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

10 reacties op “de waarde van software?”

  1. Bloggert avatar
    Bloggert

    Zitten meerdere kanten aan denk ik. Waarom is die latere versie van OSX niet meer compatible met de vorige versie? Daar kan die softwarebouwer weinig aan doen denk ik. Aan de andere kant: waarom houdt die fabrikant er mee op bij 10.4? Was er geen onderhoudscontract (meestal ook niet goedkoop)? Of je voor software hebt betaald of niet maakt niet zo heel veel meer uit als de continuiteit niet gewaarborgd is: dan is het bij voorbaat al waardeloos. Software in de zin van programmatuur moet niet verward worden met muziek. Een stuk muziek is op een gegeven moment af, klaar en dan kan het verkocht worden. Er hoeft geen onderhoud op gepleegd worden, bijvoorbeeld door een wijziging in de wet waardoor het anders moet gaan werken dan voorheen of zoals in jouw voorbeeld er een nieuw OS uitgebracht wordt waardoor het niet meer werkt. Hmm, onderhoudscontractje op muziek en dan gratis updaten? Wat betreft die hardware (en dan heb ik het niet over een goeie gitaar maar over een PC’tje): die is een dag na aanschaf ook al praktisch afgeschreven. Zomaar wat gedachten, mijn 2 centen.

  2. @Bloggert: het is lastig om te bepalen wat de fabrikant ervoor moet doen om de software ook bij software updates van het Operating System nog te laten werken. Kun je dit van een fabrikant eisen? Lijkt mij wel wanneer de software binnen een paar jaar niet meer bruikbaar is. Tenminste ik denk dat de meeste consumenten dat wel verwachten.

    Maar het laatste woord is hier nog niet over gesproken natuurlijk. Ik denk wel de volgende keer tien keer na voordat ik het geld echt uitgeef moet ik zeggen na deze ervaringen. Uiteindelijk is het een kwestie van tijd en zullen applicaties meer gestandaardiseerd worden. Internet speelt daarin een grote rol. Open applicaties.

    De hardware waar ik hier op doel is muziek hardware. Een sythesizer of een compressor of zo zijn behoorlijk waarde vast. Die dalen in ieder geval niet naar nul. Plugins die ik gebruik zijn dan ook vervangers voor deze hardware. Tenminste, dat dacht ik tot verkort.

  3. Bloggert avatar
    Bloggert

    Op de OSX wiki staat o.a. “With each new version, Mac OS X evolved away from a focus on backward compatibility with the earlier versions of Mac OS”. Verder is vanaf versie 10.5 er helemaal geen ondersteuning meer voor PowerPC; draait slechts op Intel. Dat is de reden waarom jouw software na 10.4 niet meer draait. Denk dat een extra probleem voor die specifieke software die je gebruikt is dat het op low level van de hardware gebruik maakt. Als dan Apple besluit geen PowerPC meer te ondersteunen dan ga je als softwarefabrikant natuurlijk nat als je daar zwaar op leunt. Die fabrikant lijkt me in dit geval niet volledig aan te rekenen dat je niet meer verder kunt met je spullen als jij, samen met Apple, besluit op 10.5 en Intel verder te gaan.

  4. @Bloggert: is zeker wat voor je te zeggen. Maar dat betekent dus dat elke upgrade alle software van je systeem in 1 klap onbruikbaar kan maken en dat je als consument geen support hoeft te verwachten? Ik ga de komende tijd de open source varianten verkennen. Die hebben schijnbaar veel minder last van dit soort ellende. Maar ik zal het aan de tand voelen.

  5. Bloggert avatar
    Bloggert

    Je hebt helemaal gelijk dat je dat gaat uitzoeken en is op zich leuk om te doen ook, als je de tijd hebt. Nee dat hoeft iedere upgrade niet te betekenen voor je software. In dit specifieke geval was er wel een probleem omdat Apple op een heel ander platform (andere processor architectuur) ging zitten. Ergens in september gaan we naar 10.6 en dat is geen architectuurwisseling, dus dan blijft het meeste wel draaien en wat er stuk gaat krijgt een update. Zoals je zal ondervinden zitten aan alle varianten, ook open source, voor en nadelen. De kunst is om er de juiste uit te pikken voor jouw doel.

    Ik las op Twitter iets van Linux op een laptop? Heb je geen MacBook waar je dat op kan zetten, eventueel op een andere schijf die je dan wisselt? Bootcamp kan ook. En een hele nette optie vind ik zelf VMWare, draai je tegelijkertijd een Linux virtual machine op je Max OSX. Kan je ook nog eens verschillende Linux configuraties maken en testen. Kost rond de 80 a 90 euro die VMWare.

  6. @Bloggert: Linux moet op een aparte laptop. Via VMware draait Linux anders. Kun je info over vinden online. VMware is anders dan echt koud booten. Ook dat is geen optie want nogmaals: het moet via een aparte laptop die aangeleverd wordt voor dit project (OPEN, van HUMAN op HollandDoc/DocBlogs).

  7. Nou ja, je kan er toch op wachten dat software niet meer compatible is met nieuwere versies van een besturingssyteem.

    Of dat nu ligt aan de wijzigingen in het nieuwe systeem of aan het feit dat een applicatie ontwikkelaar er geen brood meer in ziet om zijn software werkend te krijgen doet er eigenlijk niet eens toe.

    Ik hoor wel eens van Mac ontwikkelaars dat ze er knetter van worden dat Apple steeds hun specificaties veranderen waardoor ze continu aanpassingen moeten maken om hun software te laten werken.

    Ik denk dat we voor sommige producten in de toekomst inderdaad beter aan virtualisatie of web toepassingen moeten denken.

    Of, zo’n oud computertje in de hoek zetten met je
    “verouderde software/OS”… ^_^

  8. @Ronnie: ik denk ook dat online apps de oplossing gaan bieden. OS en installatie gedoe zijn niet fijn. Web apps kunnen dat oplossen denk ik. De browser as DAW.

  9. Bloggert avatar
    Bloggert

    Wat jij wil kan niet met een applicatie die in een web browser draait. Daar komt per definitie een lokale client applicatie bij kijken die bij je eigen hardware kan. Hardware, bijvoorbeeld een geluidskaart, moet lokaal aangesproken kunnen worden. Cross platform ontwikkelingen zijn er wel (bijv. Flash of Silverlight). Maar ook dat gaat em voorlopig niet worden voor wat jij voor ogen hebt.

  10. @Bloggert: er zijn al heel wat muziek applicaties die binnen een browser draaien. Via Flash op dit moment. In de toekomst zal dat alleen maar gaan toenemen en snelheid zal geen probleem zijn. Kwestie van tijd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.