welke laptop moet ik kopen voor Ubuntu Studio?

ubuntu studioHet kopen van een geschikte laptop voor Linux is lastig. En al helemaal als je er Ubuntu Studio op wilt draaien. Een laptop die geschikt voor het maken van muziek.

Dit blog is een oproep: kan iemand mij helpen bij mijn zoektocht?

Wat ik zoek – in het kader van ‘mijn overstap naar Linux, op de voet geblogd door Holland Doc’ – is een zeer betaalbare laptop met tenminste 2 gig intern geheugen, inclusief webcam en een goed audio interface die in staat is Ubuntu Studio vlot te draaien. De laptop zou autonoom geschikt moeten zijn voor het maken van muziek. Ardour is het pakket wat ik wil gebruiken voor het opnemen van de audio.

Wat is betaalbaar? Het maximale budget ligt rond de 500 euro, begrijp ik. Ik twijfel of een Netbook, bv de Asus EEEPC geschikt is. Die doet het lekker lang op een accu, de 1000 HE versie zelfs 10 uur (!). Als die netbook in staat is om 8 ‘sporen’ tegelijkertijd af te spelen in Ardour en nog 1 kanaal ernaast kan opnemen, ben ik blij. Maar ik heb zo mijn twijfels.

Heeft iemand hier ervaring mee? Of ben ik de eerste in Nederland, nee toch zeker? Moet ik een afspraak met ASUS Nederland gaan maken en vragen of ze mee willen helpen?

Shoot!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

18 reacties

 1. Verwacht van een netbook geen echte prestaties. Alle budget laptops, zelfs niet met een Celeron processor, zijn aanzienlijk sneller. En een hoge resolutie beeldscherm lijkt me ook handig om al die sporen tegelijk in beeld te hebben?

  Ik weet heel weinig van audio hardware, maar ik zou zeker voor een ‘echte’ laptop gaan. En ik heb mindere dingen gehoord over Acer (die zijn vaak wel goedkoop, maar gaan snel stuk).

 2. Ik denk ook dat (de huidige generatie) netbooks qua performance tekort zal schieten. Maar ik wil m’n Eee 1000H (1Gb geheugen) wel eens meenemen naar Den Haag zodat je e.e.a. kan proberen. :-)

 3. @Roel: dank je Roel. Ik hoop deze week echt een keuze te maken. Dus behoorlijk korte termijn. Krijg ook wat advies via email.

  Zodra ik meer weet doe ik een update op de blogpost en laat het even weten. Dank allen zo ver!

 4. Volgens mij verkocht Dell ook laptops met Ubuntu. Weet niet of ze dat nog steeds doen en of dat misschien alleen in Amerika was. Ik weet wel dat ze niet makkelijk te vinden waren op de site van Dell tussen alle pagina’s met ‘Dell raadt Microsoft Windows Vista aan’.

 5. Hé Marco, nu ik er aan denk, hoe zit het met de HDD in jouw MacBookPro? Is dat een standaard 5400 rpm schijf? Ik heb zelf slechte ervaringen met te trage schijven in de video editing. Is het metaudio ook niet zo dat je minimaal een 7400 rpm schijf nodig hebt?
  De rotatiesnelheid en de snelheid van de datatransfer zijn van groot belang. Zo kan ik ook niet editten vanaf een externe USB schijf. Met FireWire interface -liefst FireWire800- lukt het dan weer wel.
  Je kunt een 7400 rpm schijf in de MBP laten zetten. Mogelijk zijn daarmee verschillende problemen opgelost…

 6. @Hans: speelt natuurlijk wel een rol maar dan heb je het over heel veel tracks real-time. Mijn oude Sony trok ook met gemak 24 sporen real-time en dat op 4200 rpm. Mijn drive is 5400. En ik heb op Ableton forum performance testen zitten vergelijken: voor normaal gebruik is er geen verschil merkbaar. Een 7400 kan zelfs voor vertraging zorgen (moet meer afremmen dan op snelheid draaien enzo).

  Audio performance is inmiddels heel sterk verbeterd. Ik heb voor een tweede maal de superdrive moeten laten vervangen en nu is ineens de performance een stuk beter. Kan ook liggen aan OSX verbeteringen van afgelopen 2 weken. Als dat zo is, loopt ik misschien wel weer wat achter met anderen wiens performance ook vooruit is gegaan. Maar dat weet ik niet zeker. In ieder geval loopt het nu erg goed moet ik zeggen. Ben tevreden :-)

 7. Ik heb op een oude iBook 12″ met een 5400 rpm schijf ook wel gewoon 8 sporen tegelijk opgenomen. Je kan ook nog altijd een externe harde schijf van 7200 rpm (of meer) aan je laptop hangen als het echt nodig blijkt te zijn.

 8. Stel die vraag gewoon op ubuntuforums.org.

  Maar waarom moet het perse Ubuntu zijn? Na 10 jaar Mandriva stapte ik eind vorig jaar over naar Ubuntu (o.a. vanwege het totaal onbruikbare KDE4). Niks dan gelazer met audio applicaties. Audacity werkte zelfs helemaal niet, Rezound crashte als ik wilde opnemen. Onder Mandriva had ik dat al jaren niet meer meegemaakt. Ik vroeg me dus af waarom Ubuntu het in z’n hoofd haalde om een ‘studio’ versie uit te brengen.

  Een netbook lijkt me onzin als je Ardour wilt draaien. Dat is meer wat om een beetje op internet te prutsen als je in de trein zit. Zo’n SSD zorgt voor extra latency.

  Jaunty is overigens nogal buggy, zal over een tijdje wel opgelost zijn. Gebruik in eerste instantie Intrepid.

  Al met al vind ik Linux eigenlijk niet echt goed in profi-multimedia applicaties. Dat was vroeger zo en dat is nu maar een beetje beter. Het is niet te vergelijken met Windows qua mogelijkheden. Video editen is al helemaal een ramp. Er is maar 1 programma waar enigzins mee te werken is. Ardour crashte vroeger om de haverklap, maar daar heb ik al een jaar of 4 niet meer mee gewerkt. Is misschien opgelost.

 9. Volgens mij zijn er zat mensen bij wie Audacity onder Ubuntu gewoon werkt, dus 1 zo’n negatieve ervaring lijkt me niet echt een reden om dan maar niet meer aan Ubuntu te beginnen. Ubuntu is de populairste desktopdistributie en heeft een erg actieve community, dus het lijkt me eigenlijk een prima keuze.

 10. Nee, het was een Audacity bug in Hardy (notabene een LTS versie) die pas in Intrepid verholpen was. Er waren dus meerderen met een negatieve ervaring. Rezound werkte ook niet, dus audio opnemen werd nogal lastig. De Rezound bug is nog steeds niet verholpen. Ik vind dat je zoiets niet “Studio” moet gaan noemen, dat komt dan belachelijk over.

  Het community gebeuren heb je bij andere distro’s ook. De een meer dan de ander OK. Maar bij problemen kom je er altijd wel uit.

 11. @Max, je had ook gewoon naar Gnome kunnen switchen en gewoon bij Mandriva blijven. Dat werkt bij mij al jaren prima!

 12. @R Ik was het vertrouwen in Mandriva op dat moment kwijt. Mandriva is KDE-based en kon echt niet begrijpen dat men het PowerPack durfde te verkopen met een KDE 4 versie die mijns inziens in alpha status was, en dat net nu Linux flink aan de weg aan het timmeren was. Bovendien was ik nieuwsgierig naar Ubuntu geworden vanwege de hype.

  En vroeger had je bij MDV zoiets als ‘Club’ waarnaar ik zelf pakketten kon uploaden. Dat vond ik bij Ubuntu terug in de vorm van PPA repo’s. Da’s wel een groot voordeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.