15 protestliederen voor de RVU

Vanmorgen kreeg ik een telefoontje van Willem Davids van RVU radio. Hij vroeg mij een lijstje te maken van 15 protestliederen die 5 dagen lang gedraaid zullen worden. Wat een eer! Ook zal de RVU een kort telefonisch interview met mij doen over mijn keuze, waarschijnlijk aanstaande donderdag. Ik zal moeten gaan multi-tasken die dag want ik ben dan druk aanwezig op de PICNIC ’06 voor De Nieuwe Reporter. Maar goeds, dit terzijde…

Ik moet bekennen dat ik niet vaak luister naar de teksten van liedjes. Ik vind de muziek belangrijker, mede daarom alleen al zullen mijn eigen liedjes misschien minder gewicht hebben dan een Todd Rundren, een XTC of een Prefab Sprout. Hoewel Tom America, mijn oude maatje van MAM het daar niet mee eens is. Wat overigens nog steeds voor mij een prachtig en ontroerend compliment is.

Maar goeds, genoeg veren in mijn kont en opgepimpte ego-maniertjes, nu we toch de bandnaam Prefab Sprout hebben laten vallen, ja ik hoor u al denken ‘wie?’, het volgende: Prefab Sprout bracht ooit een plaat uit onder de naam Protest Songs. Maar nu gaat die plaat volgens mij helemaal niet over de tradionele protestliederen zoals de RVU die bedoelt. Anders zou ik graag ‘World Awake’ wel op de radio willen horen.

En om opnieuw een zijstap te maken, met de oude drummer van Prefab Sprout, Neil Conti mail ik af en toe. De wereld is klein, maar dit terzijde.

Ik zou graag Prince’ Sign ‘O the Times willen draaien, maar ja, ook dat is geen echt protestlied. Dus kom ik al snel bij Armand uit (jeps, hij is het op dat plaatje hierboven). Ik hou van die gozer. En scherp is ‘ie ook, al zal je dat misschien niet verwachten van deze vredespijp rokende volkszanger.

De hamvraag blijft natuurlijk: wie zit er in Raaphorst’ lijstje? Stem daarom vanavond af op Radio-5. Tussen 21.00 en 22.00 uur stuurt de RVU mijn eerste 3-tal de ether in. En de komende dagen dus de rest. 5 dagen lang, 15 nummertjes die een vuist maken.

George Noordanus Sr. zou trots op me zijn. En al helemaal omdat zijn nummer 1 ook mijn nummer 1 zal blijken te zijn …

Laatste nieuws: RVU Radio 5 is ook als Podcast te beluisteren.


Reacties

5 reacties op “15 protestliederen voor de RVU”

 1. Is er dan een exacte definitie van een protestsong? Of heeft de RVU zo haar eigen opvattingen, waar jij je dan weer aan moet houden?
  Overigens is (mede dankzij Bob Dylan) genoegzaam bekend dat het begrip protestsong vaak genoeg te lijden heeft van misinterpretaties. Zo was ‘Koffie, lekker bakkie koffie’ van Rita Corita eigenlijk een aanklacht tegen de verloederende normen en waarden en de teloorgang van burenhulp; Rita riep op weer eens sociaal en gezellig bij mekaar over de vloer te komen.
  André van Duin is ook zo’n niet begrepen genie. ‘Er staat een paard in de gang’ was een scherpe aanklacht tegen de bioindustrie in het algemeen en het houden van huisdieren in het bijzonder. Men zag er echter een carnavalsschlager in.
  Afijn, zo kunnen we nog wel uren doorgaan. In ieder geval kunnen de door jou genoemde song in mijn oren wel degelijk ook protestsongs genoemd worden.

 2. Misschien ook leuk, bijna een protestsong:

  http://media.putfile.com/Skik—Protestsong

  Ben benieuwd.

 3. de link werkt niet!!! ff kopie en pasten.

 4. Peter, spijkertje op z’n kopje!

  Zo weet ik dat dee vogeltjesdans eigenlijk een aanklacht is tegen de gestileerde en elitaire tango.

 5. Ja Kees, die link is kaput. Wat voor speciaal karakter moet er geplakt worden tussen Skik en Protestsong?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.