Is Zoom handig voor het maken van podcastopnames?

Webconferentiesoftware Zoom biedt de mogelijkheid om de gesprekken van de sprekers los op te nemen. Dat lijkt handig wanneer je achteraf de stemmen wilt perfectioneren en optimaal met elkaar in balans wilt brengen. Maar werkt het in de praktijk ook zo handig?

… ellende!

Voor een klant moest ik van de week de mixage en mastering doen voor een podcast die op deze manier was opgenomen. De klant stuurde mij de zip met alle stemmen als losse audiotracks op. Wat schetste mijn verbazing? De tracks waren niet even groot qua bestandsgrootte! Dat betekent dat de lengte ervan dus ook verschilde. Sommige files waren 40 Mb groot terwijl er ook bestanden bijzaten van minder dan 1 Mb. Da’s NIET GOED! Daarover straks meer.

De bestanden worden rechtstreeks via de computer van de client opgenomen en zijn dus vrij van de glitches die je normaliter bij streams vaak hoort. Mooi. Op deze opnames wordt echo cancellation en auto-gaining toegepast. Hierdoor zijn ze qua luidheid goed in balans, maar met name door de echo cancellation klinken ze minder natuurlijk dan ik zou willen.

Nu kun je dit ook uitzetten. Goed! Om dit te activeren moet je wel een betaalde gebruiker van Zoom zijn en MOET je een hoofdtelefoon gebruiken bij opname anders gaat de boel feedbacken (echo cancellation wordt immers uitgezet). De instructies om Original Sound te activeren vind je hier.

Ook nog eens niet sync!

Dat de audiobestanden allemaal van verschillende lengte zijn is totaal onhandig. Ik snap niet waarom Zoom de audiobestanden niet op lengte van de sessie snijdt. Dat zou namelijk de oplossing zijn.

Maar het wordt nog erger.

Nadat ik de bestanden/tracks gelijk had gelegd qua timing gingen ze uit pas lopen na verloop van tijd. De audiobestanden bleken dus NIET in sync te zijn met elkaar! Dit achteraf corrigeren is een heidens karwij…

Conclusie

Zoom is (op dit moment) HEEL STERK af te raden als tool voor wie op die manier een podcast wil maken.

Iets als riverside.fm (Nederlands!), squadcast.fm, zencastr.com of cleanfeed.net biedt wellicht de beste oplossing doordat zij lokaal de bestanden opslaan in CD-kwaliteit (non lossy) in sync met alle sprekers. Ik hoop dat binnenkort eens te kunnen testen.

UPDATE: Er is een positief punt dat ik nog wel wil toevoegen. Een van de bestanden die Zoom aanmaakt bij een stream-opname is de file ‘All Audio’. Hierin zijn alle stemmen gemixed naar 1 track. Ze klinken behoorlijk goed qua volumebalans (dat doet Zoom net als alle streamingdiensten immers automatisch via autogaining). Het positieve nieuws hierbij is: deze ‘All Audio’ file is zo te horen vrij van de glitches die sommige streamingdiensten zoals Skype vertonen. Nadeel is wel, omdat ze gemixt zijn naar 1 kanaal, dat je de toonregeling per stem nu niet meer kunt aanpassen. Maar voor wie snel een podcast wil maken, is dit dus wel een geschikte optie.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.