Verhoudingen online: Nederland is HUGE!

Nominet heeft een paar maanden terug een wereldkaart gemaakt van alle geregistreerde first level domeinen, dus de .nl, de .de, de .uk en zo verder. Het levert een kaart op die laat zien dat wij Nederlanders een zeer grote speler zijn online. De UK is een kleine factor 2 groter. En Duitsland is bijna 3 keer zo groot. Maar wereldwijd staan we op nummer 5 en binnen Europe op 3. Veel groter dan Frankrijk, Italië en Spanje. En dan te bedenken dat onze Nederlandse taal een vrij kleine taal is die in een beperkt aantal landen gesproken wordt!

Het .com domein is het populairste domein met 123 registraties. Logische want het is het enige domein dat echt wereldwijd op grote schaal gebruikt wordt.

Het .tk domein is na het .com domein het meest populaire domein. Wie kent deze nog? Het was een gratis domein, vandaar zin populariteit. Het is het first level domein dat van origine bestemd was voor het piepkleine eiland Tokelau, een eilandengroep in het zuiden van de Stille Oceaan. Gratis werkt als een dolle: met meer dan 31 miljoen registraties voor dit domein alleen!

Interessant, ja toch? Ik vraag me nog wel af hoe het zit met de gebruikte taal. Naar mijn idee is het aannemelijk om op een .nl domein in het Nederlands te publiceren. Voor wie internationaal handelt gebruikt daar toch eerder een .com voor lijkt mij. Hoewel er zeker uitzonderingen zullen zijn. Het .com werd ooit verzonnen voor de Company maar wordt veel breder ingezet internationaal, ook voor niet-bedrijven, met name om in het Engels internationaal te kunnen publiceren. Althans, dat vermoed ik.

(via)


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.