Een week geleden was ik aanwezig op Border Sessions in Den Haag. Een zeer interessant festival dat onze toekomst vanuit technologisch standpunt benadert. De voertaal is Engels en de aanwezigen zijn voorlopers of nieuwsgierigen op het gebied van technologische innovatie.
Tja, waarom schrijf ik hier nog in het Nederlands? Mmm, ok, dit terzijde.
Hoewel taal een kloof veroorzaakt, technologie doet zeker niet minder. Wie houdt het nog bij? In iedereen geval de aanwezigen van Border Sessions. En eigenlijk is dat heel erg belangrijk. Ik geloof namelijk in:
- dat de juiste techniek de mens dient en ons leven aangenamer maakt
- dat de verkeerde techniek gevaarlijk is voor de mens
De uitvinding van de fiets valt niet te ontkennen als Super Handig. Maar dat onze overheden en bedrijven super slordig omgaan met onze privacy-gegevens is een Groot Gevaar. Van die dingen dus.
Kortom: nummer 1 willen we en nummer 2 zullen we met alle macht bestrijden!
Zelfgekozen onwetendheid
Maar wat ook gevaarlijk is: onwetendheid. En die groep is groter aan het groeien, vermoed ik. Niet omdat de toegang tot informatie tegenwoordig is afgenomen, nee precies het omgekeerde is het geval: dankzij internet heeft vrijwel iedere bewoner van onze planeet toegang tot een ongekende schat aan informatie. Ik vermoed iets anders: geen interesse en een te grote hap-snap mentaliteit van De Mens. FF snel en desnoods van een onbetrouwbare bron zomaar klakkeloos iets aannemen is makkelijk. Maar wel heel oppervlakkig en eigenlijk ronduit dom en gevaarlijk.
Onze politici doen daar trouwens zelf ook aan mee. Het zijn enorme digibeten en eigenlijk een direct gevaar voor de samenleving. Want als je geen bal snapt van digitale technieken en internet in het bijzonder dan kun je niet beslissingsbevoegd zijn in deze moderne tijd.
Maar ook vele journalisten praten vandaag de dag complete onzin. De robots zouden eraan komen en slimme intelligentie computers gaan de mens vervangen… toch?
Hoe intelligent zijn die computers eigenlijk? Onlangs nog klapte een Tesla bovenop een stilstaande vrachtwagen met een dodelijk ongeluk tot gevolg. Zo slim is die Zelfrijdende Auto klaarblijkelijk nog niet.
Kunstmatige intelligentie
Luc Steels is de grondlegger van de kunstmatige intelligentie in Europa. Hij woont en werkt in Barcelona waar zich zeven onderzoeksinstituten bevinden met vijftienhonderd medewerkers. Volgens Luc is AI (artificiële intelligentie) een hype. Het wordt verward met aangeleerd gedrag, maar AI is compleet iets anders. Om kort te gaan: Luc beschouwd computers nog even dom als 30 jaar geleden. Hier een quote die hij een poos geleden liet optekenen in VN:
Hoe zou u de huidige kunstmatige intelligentie omschrijven?
‘AIs een idiot savant. Je kunt ermee interacteren en hij kan indruk wekken dat hij twintig talen spreekt en ontzettend veel weet. Maar als je een beetje duwt en trekt, merk je direct dat hij wereldvreemd is, niet praktisch, en als er een nieuw probleem ontstaat, kan hij het niet oplossen.’
Kortom: voor intelligentie heb je mensen nodig want computers zijn op dit moment op geen enkele manier intelligent te noemen.
Help! De robots komen eraan!
Ook robots wordt van alles toegedicht door leken. Welnu, de crux: een robot heeft geen gevoel. En kan dus never ever ooit de juiste beslissingen maken VOOR mensen! Ons gevoel kan op essentiële momenten die juiste afweging wel maken. Als het erop aankomt, leven of dood. Of als we pijn hebben, of gevaar zien of horen (lees: zelfrijdende auto).
Er wordt veel onderzoek gedaan op het gebied van robots die kunnen helpen bij reddingsoperaties. Maar de stand van zaken op dit moment is dat een robot niet kan helpen. Sterker nog, zelfs levensgevaarlijk is als ‘ie fout ingezet wordt! Ik citeer uit het stuk ‘Deze robot komt je redden’ van NRC, een citaat van Robin Murphy die ook op Border Sessions sprak:
„Robots kunnen geen slachtoffers onder het puin vandaan halen, dat is veel te gevaarlijk. Iemand kan een dwarslaesie hebben of ernstig zijn verzwakt.” Wel kan een robot helpen om een slachtoffer op te sporen en mentaal te ondersteunen tot de hulpverleners ter plaatse zijn.
En wat te denken van de intelligentie van de timeline van Facebook? Of de geadviseerde playlists van Spotify? Natuurlijk, de computer is in staat om gedrag te kopiëren alsof het om een spelletje schaken gaat. Maar echte intelligentie? Ab. So. Luut. Niet.
https://www.youtube.com/watch?v=YruAOxWG5uU
Geef een reactie