Toots Thielemans overleden

publiek domein foto: Guywets

Toots Thielemans kon de melancholie van het bestaan treffen in een paar noten. Luister maar naar de soundtrack van Turks Fruit. Ik werd er meteen door geraakt. Niet alleen vanwege Toots maar ook vanwege de fantastische composities van Rogier van Otterloo. De melodieën en harmonieën die Rogier schreef zijn nog altijd ongeëvenaard. Ze staan voor mij op gelijke hoogte als die van Ennio Morricone. Beide componisten hebben overigens met elkaar gemeen dat ze niet vies zijn van cheezy arrangementen. En vollop violen.

Toots omarmde de Braziliaanse muziek volledig. De Bossa Nova die gelijktijdig met de opkomst van de Rock ‘n’ Roll in Zuid-America voor een aardverschuiving zorgde. Een stijl die in tegenstelling tot Rock ‘n’ Roll helemaal niets met stoer doen van doen had maar elegant was en de rijkdom van de jazz had overgenomen.

Toots was voor mij een voorbeeld op de gitaar. Een geweldige gitarist. En zijn karakteristieke gefloten melodieën pik je er ook zo uit.  De mosterd die ik in mijn eigen korte leader voor een serie over Haagse musea en kunst stopte, kwam van hem.

Maar had ik Toots 100% willen imiteren dan had ik naast mijn gefloten melodie er ook unisono gitaar bij moeten spelen. Misschien dat ik dat eens, als eerbetoon, ga doen.

Toots heeft een staat van dienst waar je U tegen zegt. Geboren in Brussel maar emigreerde in 1952 al naar de USA waar hij met het genie Charlie Parker ging spelen. En vele anderen, de groten der aarde op het gebied van jazz. Mensen zoals Benny Goodman, Quincy Jones, Bill Evans, Jaco Pastorius et cetera.

Toots bespeelde de chromatische mondharmonica. Een complex instrument waarmee ondermeer ook Stevie Wonder bekend is geworden. De twee waren bevriend en aan elkaar gewaagd. Producer Quincy Jones had ooit het plan om de twee samen een album te laten maken. Maar helaas is het daar nooit van gekomen.

Toots werkte wel zelf al eerder samen met Quincy Jones. Zo was hij te horen op het te gekke album The Dude van Quincy uit 1981. Met daarop de compositie Velas van de Braziliaan Ivan Lins waarop Toots mondharmonica speelt.

Teveel om op te noemen…

Vanmorgen is Toots in zijn slaap op 94-jarige leeftijd overleden. Zijn muziek zal voor altijd bij ons blijven.

(omslagfoto: Guywets / publiek domein)

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.