De beeldkwaliteit van de NPO is iets omhoog gegaan… *zucht*

De beeldkwaliteit bij de NPO (NPO.nl en Uitzending Gemist) is onlangs iets omhoog gegaan. Jarenlang hebben we de ergerlijke baggerkwaliteit van 384p tot ons moeten nemen. Inmiddels is de kwaliteit onlangs opgeschoefd naar 576p (zie NPO/help) wat nog altijd een stuk lager is dan de HD ready norm van 720p. Laat staat 1080p, 2160p of 4320p formaten welke YouTube al jaren aanbiedt. YouTube introduceerde in november 2008 HD ready 720p video (zie wiki). Een jaar later, in 2009, 1080p. En in 2010 werd 4K al geïntroduceerd. Kortom: de NPO loopt zwaar achter de gangbare normen aan!

Via NPO Plus kun je trouwens wel van 720p HD ready kwaliteit genieten. Je moet er wel voor willen dokken. Vreemd dat men zo’n commercieel betaalmuurtje heeft opgetuigd want de content van de NPO wordt van onze belastingcenten gefinancierd met aanvullende inkomsten uit de STER-reclames. De NPO heeft een educatieve taak en moet haar content op een laagdrempelig manier voor iedere Nederlander toegankelijk aanbieden. En dan tuig je een betaalmuur op?!?! #fail

Dat de NPO de wedstrijd om de kijkcijfers allang van YouTube verloren heeft moge duidelijk zijn. En als de NPO denkt dat beeldkwaliteit geen argument voor het grote publiek is, dat is ten dele maar waar want dat geldt alleen als er geen alternatieven zijn. Mijn dochter van 14 herkent allang de cirkeltjes in de pupillen van de beautyvlogger al zijnde “profi paraplulampen”. En die kids van tegenwoordig weten ook allemaal welke camera’s ze gebruiken en waarmee de vloggers editen. Om kort te gaan: die kids weten ALLES van tech. Duh! Het is 2016 en de smartphone is hun meest kostbare bezit.

Bij de NPO ontbreekt het aan kennis en visie. Erg stom want met televisie valt nog genoeg te innoveren maar niet op de manier zoals de NPO het nu inzet. Op deze manier gaat televisie heel snel dood. Mark my words!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.