Waardige herdenkingsdienst voor straatmuzikant Chuck Deely

Haagse straatmuzikant Chuck Deely overleed vorige week plotseling op 62-jarige leeftijd. Hij werd onwel op straat en overleed 2 dagen later in het HMC Westeinde. Gisteravond kreeg Chuck in het Paard van Troje van Den Haag een zeer waardig en muzikaal afscheid. De grote zaal zat vol toen de kist op de schouder het podium op werd gedragen. Een oude gitaar van Chuck lag in het midden van de bloemenkrans van Gemeente Den Haag. Ik zag diverse ambtenaren en politici, Jan Slagter van Omroep MAX en vooral veel bekende Haagse koppen en vrienden van Chuck.

Chuck is geboren in Detroit maar kwam na wat omzwervingen in Den Haag terecht en bleef. En wie kende hem niet? Nog voordat jij na je werk ging zat Chuck er al, bij Den Haag CS. En terwijl jij ’s avonds achter een bord dampend eten zat, zat Chuck in de Grote Marktstraat nog te rocken als een jonge vogel. Door weer en wind. Dag in, dag uit. 7 days a week. Hij vergroeide helemaal met zijn gitaar, wat zijn kenmerkende gebogen houding tot gevolg had. Het moest zo zijn, Chuck was de ultieme straatmuzikant die zonder twijfel de meeste vlieguren van alle muzikanten maakte. Geen muzikant die zoveel uren achter elkaar gitaar speelde en zong.

Chuck werd gisteravond door René Bom, onze Nachburgemeester, uitgeroepen tot Hagenees. Terecht want Chuck vult met gemak een eigen bladzijde in de Haagse rock- en popgeschiedenis. Van burgemeester Van Aartsen kreeg Deely in 2013 een ‘vergunning voor het leven’, een uitzondering op het straatmuziekverbod.

Sjaak Bral presenteerde de herdenkingsdienst. Er waren optredens van trio Remmelt, Muus en Femke, Tim Akkerman, het Couperus Cello Kwartet, Nicko Christiansen, Pyke de Grood en vooral Chuck zelf die op het grote scherm weer even tot leven kwam.

Bij het wegdragen van de kist werd het origineel van Chuck’s lijflied gedraaid: Keep On Rockin’ In The Free World, van Neil Young. Waarbij de zaal hele zaal meezong en meeklapte. En het niet langer drooghield. Een gevoel dat er loskwam!

FREE world! We’ll keep on rockin’ in the FREE world! Our FREE world!

Keep on rocking in the FREE world!
Z'n leven gewijd aan de muziek....
Uitgespeeld

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

2 reacties

  1. Mooi dit tribute dit verslag ,het was een avond die me nog lang zal bijblijven.
    Denk dat Chuck met een tevreden gevoel in front of heaven’s door calls,
    open the gate Peter let me in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.