Geschiedenislesje over de podcast

EenVandaag had gisteren een item op tv over ‘De revival van de podcast’. Het item staat online HIERRRR! EenVandaag laat de geschiedenis van de podcast achterwege, laat ik dat dan maar doen. Het is eigenlijk redelijk simpel uit te leggen in slechts een paar stappen:

Het 1e audioblog ter wereld

Rond de eeuwwisseling is Adam Curry een enthousiast gebruiker van de Radio Userland weblogsoftware van blogger Dave Winer. In 2000 vraagt hij aan Dave om iets toe te voegen zodat hij kan gaan audiobloggen. Dave reageert daarop door aan het RSS protocol het ‘enclosure’ element toe te voegen zodat de url van een mediafile kan worden opgenomen. In 2001 demonstreert Dave dit door een song van de Greatful Dead in een audioblog aan te bieden (zie Scripting News).

De koppeling naar iTunes

Winer roept in 2003 ontwikkelaars van RSS-aggregatoren op om zijn uitvinding de enclosure-tags te gaan ondersteunen. In oktober 2003 demonstreert zodoende ene Kevin Marks een script dat de RSS-enclosures (lees: mp3-bestanden) downloadt en automatisch in iTunes plaatst. Deze bestanden kunnen vervolgens gesynchroniseerd worden met een iPod.

Ben Hammersley verzint de term podcasting

In het stuk Audible revolution (februari 2004) dat tech-journalist Ben Hammersley voor The Guardian schrijft, laat hij als eerste de term podcasting vallen:

Online radio is booming thanks to iPods, cheap audio software and weblogs.

(…)

But what to call it? Audioblogging? Podcasting? GuerillaMedia?

Apple voegt podcasting toe aan iTunes

Apple voegt aan iTunes 4.9 (2005) officiĆ«le support voor podcasts toe. Hiermee wordt het voor iTunes-gebruikers mogelijk om zich via iTunes op podcast-feeds te abonneren.

Over het vervolg kan ik nog veel meer vertellen. Maar dat is misschien iets voor een andere keer…

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.