Mastodon, een soort Twitter maar dan beter

Mastodon is een nieuw sociaal netwerk dat als kool aan het groeien is. Ik zit er sinds 1 week op. Het is een soort tegenhanger van Twitter maar dan geheel open source en decentraal van opzet. Precies dat wat wij al jaren als kritiek op Twitter hebben aangevoerd. Twitter wilde nooit luisteren en werd door de jaren heen (ik zit er sinds 2007 op) meer en meer een gesloten netwerk. De RSS/Atom-feeds werden verwijderd (dag open internet! EVIL!) en zelfs de open API’s werden van de een op de andere dag afgeschaft. Maar een alternatief was er niet. En nee, de breiclub van Facebook is dat al helemaal niet!

Fucked up businessmodel

Tja en nu sukkelt Twitter ver achter Facebook aan. Zit boordevol overbodige advertenties (zonder geld flikkert het om! een dom niet-strategisch model). Manipuleert de persoonlijke timeline (droom zacht in je internetbubbel!). En maakt sneaky dealtjes met bedrijven en overheden (geld geld geld, anders gaan we dood! ….).

Kortom: totaal fucked up qua opzet en businessmodel. Wie niet open source denkt en handelt is gewoon nog altijd niet klaar voor het internet.

Mastodon doet precies het tegenovergestelde. Het systeem is verzonnen en ontwikkeld door Eugen Rochko die zich totaal niet door geld laat leiden. Zijn eigen mastodon.social instantie, waar hij een dagtaak aan heeft, wordt betaald middels de vele donateurs die gebruikmaken van zijn sublieme service.

Groningen en Adam Curry hebben al een eigen Mastodon instantie!

Iedereen kan een Mastodon server/instantie opzetten met behulp van de sourcecode. Zo heeft de stad Groningen al een eigen instantie. En ook Adam Curry heeft voor de fans en producers van zijn podcast NoAgenda een eigen Mastondon instantie opgezet. Inmiddels zijn er een kleine 250.000 gebruikers en een kleine 700 instanties/servers wereldwijd. De mammoet groeit als een dolle progressief!

Daar waar Twitter nog altijd vol blijft houden aan de limiet van 140 karakters met vele ruzies op Twitter tot gevolg, heeft Mastodon de limiet op 500 gezet. Dus voor wie de nuance zoekt…

Iedereen kan dus een Mastodon instantie/server met eigen spelregels beginnen. Zo stelt mastodon.social bijvoorbeeld:

Content illegal in Germany and/or France, such as holocaust denial or Nazi symbolism

Wat Vice overigens niet goed begrepen heeft, getuige haar artikel ‘Mastodon Is Like Twitter Without Nazis, So Why Are We Not Using It?’. Je zou namelijk zelfs een server/instantie kunnen opzetten die juist pro-nazis is. De truc is dat het systeem in de basis neutraal en decentraal is. Dus koppelingen maakt tussen Mastodon servers/instanties, maar daarin hebben de instanties zelf de keuze. De instanties kunnen zelf bepalen wat ze eventueel willen filteren. Het kenmerk van Mastodon is natuurlijk juist vanuit vrijheid opgezet en dus is filtering en uitsluiting op dit moment niet aan de orde. Maar theoretisch kan het.

Slimme oplossingen voor privacy en gevoelige content

Wel heeft Mastodon al standaard een paar slimme settings ingebouwd om gevoelige content en privacy te waarborgen. Zo kun je een bericht op Public (openbaar), Unlisted (niet te zien in publieke tijdslijn), Private (alleen zichtbaar voor volgers) en Direct (= DM). Ook is er een CW-knop aanwezig voor het verbergen van een bericht achter een waarschuwingsmelding (CW = content warning) waar de gebruiker eerst op moet klikken alvorens de content getoond zal worden.

Een bericht op Mastodon heet overigens een Toot. Wat mij betreft had het Tootah moeten heten. Dat terzijde.

UX

Mastodon lijkt erg op Tweetdeck en er zijn al wat apps voor Android en iOS. Zo gebruik ik Amaroq op de iPhone en dat werkt als een dolle. Zuiniger qua batterijgebruik dan de Twitter-app. Kortom: qua gebruikersgemak zit het enorm snor met Mastodon.

Wildgroei aan dezelfde namen?

Er zit een lastig addertje onder het gras. Omdat het decentraal van opzet is en er dus vele instanties/servers zijn, kan het zomaar zijn dat ik Marco Raaphorst op mastodon.network geregistreerd heb terwijl een andere Marco Raaphorst zich op mastodon.geefhetbeestjemaareennaampje geregistreerd heeft. Dat kan en mag. Geen naam is uniek. Je kunt (helaas, misschien) accounts niet koppelen op dit moment. En het is natuurlijk niet te doen om je bij alle, nu bijna 700, servers te registreren. Je zou kunnen stellen dat Mastodon op dit moment op een manier werkt die lijkt op email.

RSS/Atom: openheid en transparantie for the win!

Dit is nog maar het begin. De vele ontwikkelaars wereldwijd maken Mastodon met de dag beter. Vergelijkbaar met WordPress waar ik overigens sinds 2005 mee werk. En het lijkt ook wat op blogs omdat die ook 1000% decentraal zijn en middels RSS/Atom met elkaar kunnen communiceren. Bij Mastodon is die communicatie een stuk directer, instant en echt live. En dat maakt het zo te gek. Mastodon werkt overigens ook met een Atom-feed voor de publieke tijdslijn. Zie bv mijn eigen Mastodon-profiel dat ook met elke feedreader te lezen is.

Het is dus eigenlijk een soort super Twitter. En verzonnen zonder groot geld. Ja lieve mensen, het is 2017 en de wereld is weer veranderd. Openheid en transparantie is de sleutel voor ons voortbestaan en voor minder moeten we het niet doen!

Wat aanvullend leesvoer:

En Google er zelf maar even op want er wordt heel veel geschreven over Mastodon!

Tot zover. Er valt nog zoveel over te vertellen… een andere keer!


Reacties

13 reacties op “Mastodon, een soort Twitter maar dan beter”

  1. Decentraal, open, en nog wat dingen, het tikt alle goeie vakjes aan, maar na Ello, Peach, en vooral app.net wacht ik even om te zien of het een beetje gaat leven.
    Helaas, op de een of andere is het altijd zo dat sociale netwerken die in mijn ogen ballen zuigen winnen :)

    1. Het leeft nu al. Enorm. Niet te vergelijken met StatusNet of Identica. Grote kans dat Twitter ooit een Mastadon-instantie gaat worden. Of doodgaat.

  2. @Fabio waar ben je? ;-)

  3. Ik kom er niet zo makkelijk op als in Twitter en denk daarom dat het niet voor iedereen is weggelegd. Elke link die ik aanklik doet mij in een wereld van onbegrip belanden. Aanmelden, ja maar dan? Nergens een link om je identiteit vast te leggen. Hogere internetkunde?

  4. Bovendien snap ik al de koptekst ‘als je ergens in deze fediverse een account hebt.’ niet.

  5. Bovendien snap ik al de koptekst ‘als je ergens in deze fediverse een account hebt.’ niet. Wat is Fediverse?

    1. waar lees je dat?

      1. Boven jouw Mastodon beginschermpje.

    2. Registreren kan gewoon bv hier: https://mastodon.network

  6. Om precies te zijn: Marco Raaphorst [EN/NL] is een gebruiker op mastodon.network. Je kunt deze volgen of ermee interacteren als je ergens in deze fediverse een account hebt. Als je dat niet hebt, kun je je hier aanmelden.

    1. Precies en dan kun je hier een account aanmaken als je dat wenst: https://mastodon.network/auth/sign_up

      1. Dat deed ik al meteen en kreeg ook de mail waarmee ik mijn account autoriseerde. En toen viel het stil. Ik kon alleen op github terecht.

        1. Inloggen met de gegevens die je aangemaakt hebt voor jouw account: https://mastodon.network

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.