Soepel podcasts uitwisselen tussen iOS en Mac

Een van de dingen die de Podcasts app op iOS (iPhone/iPad) niet lekker doet is syncen met de Mac. Toen ik deze app nog gebruikte kwam het regelmatig voor dat, wanneer ik een ritje in de trein en tram had gemaakt, ik bij aankomst thuis een podcast verder wilde luisteren op mijn heerlijke monitors. Helaas bleek dan 9 van de 10 keer dat iTunes op mijn Mac de podcast weer vanaf het begin begon af te spelen. Irritant! Ik heb hier nog een keer telefonisch met een Apple specialist uit Ierland over gesproken. Helaas, het mocht niet baten.

Naadloos van een iOS-apparaat naar een Mac kunnen switchen is juist iets wat Apple heeft mogelijk gemaakt dankzij de Handoff en AirDrop technologie. Het vreemde is alleen dat Apple deze technieken zelf niet goed toepast in haar Podcasts app en iTunes op de Mac.

Overcast biedt soelaas!

Inmiddels ben ik al geruime tijd overgestapt op de Overcast app en deze app ondersteunt Handoff van Apple op een uitstekende manier. Dankzij Handoff kun je soepel overschakelen van het ene apparaat naar het andere.

Zodra ik een podcast op mijn iPhone via Overcast afspeelt krijg ik de keuze op mijn Mac om de podcast in Safari over te nemen, daar mee af te spelen. Dat werkt vlekkeloos.

En wil ik een aflevering die ik aan het beluisteren ben op mijn Mac weer terugsturen naar mijn iPhone dan kan dat via AirDrop. De aflevering zal dan op de iPhone weer via Overcast geopend worden.

Ook Windows-gebruikers zijn blij dat ik Overcast op de iPhone gebruik

Doordat Overcast elke podcast die je deelt in een browser (bv Safari) laat afspelen kun je er zeker van zijn dat niemand daar problemen mee zal hebben. Elk besturingssysteem en elk type computer, vast of mobiel, wordt op die manier ondersteund. Daarentegen, deel je iets via Podcasts of iTunes van Apple dan moet de tegenpartij ook over die apps beschikken, wat de toegankelijkheid dus enorm beperkt.

Zelfs mensen die niet eens weten wat een podcast is zullen de podcast kunnen beluisteren. En ze hoeven er dus niets voor te installeren en zich nergens op te abonneren. Alleen daarom al is Overcast vele malen beter dan iTunes en Podcasts van Apple.

En wie een aflevering bijvoorbeeld via Twitter deelt krijgt een mooie player in zijn Tweet te zien. Je kunt dan bovendien kiezen tussen de hele aflevering delen of vanaf een specifiek moment.

De podcast is een prachtige manier om on-demand te luisteren. Op dit moment is deze techniek nu definitief aan het doorbreken in Nederland. En daarom ben ik de nieuwsbrief Podpraat begonnen. Deze verstuur ik elke vrijdagavond om 8 uur. Heerlijk weekend lees- en luistervoer dus!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.