in samenraapsel

HTML5 audio-tag test

Zie je geen player, dan heb je geen moderne HTML5 compatibel browser. Internet Explorer bijvoorbeeld.

Bovenstaand bestand is in het open source Ogg-formaat. Geweldig! Het aanbieden van audio en video is nu een stuk eenvoudiger geworden!

P.S. Ogg op een Mac is een boosdoener. Apple zuigt enorm wat dat betreft. Kinderachtig. Maar door ook de mp3-link aan te bieden kun je Apple gebruikers ook gelukkig maken. Hier is de code van het geheel:

<audio controls autobuffer>
<source src=”http://melodiefabriek.nl/audio/ogg/Marco_Raaphorst_-_Zwart_Weiland.ogg” />
<source src=”src=”http://melodiefabriek.nl/audio/mp3/klankbeeld/Marco_Raaphorst_-_Zwart_Weiland.mp3″ />
<b>Jij gebruikt duidelijk geen HTML5-compatibel browser. Mijn advies: download <a href=”http://www.mozilla-europe.org/nl/firefox/”>Firefox</a>!</b>
</audio>

Geef een reactie

16 reacties

 1. Opera 10 zegt ook nee. :(

  iTunes is trouwens zooo 2008! Cog speelt alles en vreet tenminste geen rammetjes!

 2. @Jelle: eens, iTunes zuigt enorm. Btw wat is Cog?

  @Nils: ik heb denk ik een tweak ooit op QuickTime toegepast. Maar toch speelt QuickTime de Ogg niet af. Itunes ook niet. Met audio werken op een Mac is veel minder handig dan op PC. Apple is gewoon heel zeikerig daarin. Helaas dan maar. Binnenkort weet ik meer over Linux qua support op dat vlak.

  Terecht dat Opera en Mozilla geen H.264 willen. Die kosten zijn belachelijk hoog. De wereld heeft open formaten nodig!

 3. Een ‘tweak’? Ja, dan weet ik het ook niet. Ik heb XiphQT geïnstalleerd en daar kan ik Ogg mee afspelen in alles wat QuickTime gebruikt.

  Vind je Linuxdistributies die geen MP3-codecs meeleveren vanwege patentenkwesties (Fedora, Red Hat, etc.) dan ook zeikerig?

  Open codecs zijn mooi, maar ze moeten wel goed presteren. Google geeft bijvoorbeeld aan dat Ogg niet goed genoeg is voor YouTube en dat ze daarom H.264 gebruiken naast Flash.

  En zoals Ian Hickson (werkt aan de HTML5-specificatie) al schreef: “HTML5 is not an advertising platform for free codecs. It’s a description of what browsers (and other user agent classes) implement.”

 4. @Nils: die heb ik ook maar als ik QuickTime player open en er een Ogg op drop, naks afspelen.

  “Vind je Linuxdistributies die geen MP3-codecs meeleveren vanwege patentenkwesties (Fedora, Red Hat, etc.) dan ook zeikerig?”

  Nee, want dat is bijzonder kostbaar. Net als h.264 ondersteuning (gaat om miljoenen!!). Open source supporten is eenvoudig, heel veel geld betalen aan eigenaren niet. Nogal een verschil!

  Gelukkig doet FF5 het dus goed. Die ondersteunt native alleen vrije condecs.

  @Jelle: Top! Misschien een blogstukje waard!

 5. @Marco: van zowel MP3 als H.264 zijn open implementaties waar geen licentiekosten voor betaald hoeven worden (LAME, x264, etc.). Maar grote jongens durven ze niet te gebruiken vanwege het ‘onduidelijk patentenlandschap’. Toch ook een beetje laf dus?

  Ogg Theora heeft een beetje hetzelfde probleem, omdat het op On2 VP3 (geen open codec) gebaseerd is. Nokia en Apple willen nog niet aan Ogg, omdat de codec nog in z’n ‘patentable lifetime’ is. Lees ook http://lists.whatwg.org/pipermail/whatwg-whatwg.org/2007-December/013154.html (weer Ian Hickson): “Given the extremely large sums of money that are awarded for patent violations (cf. Microsoft’s recent settlements), it is understandable that companies with the high profile of Apple and Nokia would not wish to take on such risks.”

 6. @Nils: http://lists.whatwg.org/htdig.cgi/whatwg-whatwg.org/2009-June/020620.html

  Nu heb je het over open implementaties en 2 dagen geleden was het nog dat er geen enkel open formaat is volgens jou.

  Ik ben voor open formaten en geloof geen bal van de argumenten van Apple en Microsoft daarin.

  Maar het zal. Laten we het erop houden dat ik graag zou willen zien dat Apple het gaat ondersteunen net als Microsoft. Dat zou handig zijn. Maakt mij niet uit welke reden, een open formaat is nodig.

 7. @Nils: snap ik, maar nu heb je het over open formaten terwijl je eerder zei dat er alleen probleem gevallen waren, of beter:

  Het zal allemaal wel. Ik ben voor Ogg. Dat mag duidelijk zijn. En mp3 vind ik ook ok maar dat is zeker niet probleemloos (Fraunhofer kostbare licentie). Ik heb zo’n licentie ooit gekocht om onder Wavelab te kunnen gebruiken. Single license, 25 euro p.p.

 8. Ik snap niet helemaal wat je bedoelt met probleemgevallen. Dat die grote bedrijven de codecs als problematisch beschouwen? Ja, dat klopt.

  Er mogen dan open source implementaties zijn die geen licentiekosten vragen, maar dat betekent niet dat die bedrijven niet in de problemen komen als ze die gaan gebruiken en blijkt dat die open source implementaties onder patentregelingen blijken te vallen die die implementaties helemaal niet toestaan.

  Ze zien het gewoon als één groot mijnenveld en volgens mij is dat het ook. Volgens mij is Ogg inderdaad de minst omstreden codec, maar toch is er nog genoeg onduidelijkheid rond Ogg om het feest nu niet door te laten gaan.

  Maar ach, dat de specificatie nu geen specifieke codecs noemt is misschien ook niet echt een ramp. Er komt vast wel een de facto standaard (of meerdere) bovendrijven. Als de meerderheid van de browsers (gemeten naar gebruikers) een bepaald formaat ondersteunt wat ook echt gebruikt gaat worden, dan zorgt de rest er vast ook wel voor dat ze dat formaat gaan ondersteunen.

  Maar op het moment is het helaas nog een beetje een kip/ei-situatie.

 9. @Nils: het is geen groot mijnenveld. Ogg is een open formaat en mp3 niet. Ogg wordt daarom ondersteund door Linux en mp3 niet. Daarom ook dat Firefox het ook niet ondersteund. Juist om dat gezeik te vermijden wat jij aanhaalt. Ik vind dat helder.

  Dat Apple Ogg niet ondersteunt heeft met 1 ding te maken: ze willen hun eigen formaat pushen. Apple is daarin heel gesloten. Alles Apple, iTunes etc. Keuzevrijheid nul. En daar ben ik tegen, verzet ik me tegen.

 10. Wat is het ‘eigen’ formaat van Apple dan? Codecs als H.264 en AAC zijn niet ontwikkeld door Apple. Ze zijn wel technisch erg goed en Apple gebruikt ze daarom ook in iTunes, iMovie, etc. Maar lang niet alleen Apple gebruikt die formaten.

  Ook is het niet alleen Apple die niet aan de Ogg wil. Ook Nokia bijvoorbeeld niet. Of Ogg 100% vrij is wordt betwijfeld en daarom wil niet iedereen eraan. Een hoop browsermakers zien geen problemen, maar het is niet 100% duidelijk. Zoals Ian Hickson ook zegt: “(…) it is understandable that companies with the high profile of Apple and Nokia would not wish to take on such risks”. Ian Hickson is iemand die midden in deze discussie zit en echt wel weet waar hij het over heeft volgens mij. En hardware-support voor Ogg schijnt dus ook problematisch te zijn.

  Ik zou ook graag zien dat er gestandaardiseerd kon worden op een goede open codec, maar de tijd is zo te zien gewoon nog niet rijp. Komt nog wel, de boel moet nog even sudderen.