De nieuwe Wisseloord Studios

studio-1

Op 12 juli 2012, vorig jaar dus, was ik op bezoek bij mijn oude vriend Conno van Wijk die ik al meer dan 30 jaar ken. Hij is de studio-eigenaar van de Gooi & Vecht Studio, een studio voor audio post-productie, video-editing en conversie die onlangs verhuisd is naar Wisseloord, de legendarische studio’s in Hilversum.

Conno gaf me rondleiding. De laatste keer dat ik een bezoek aan Wisseloord bracht was 17 jaar geleden. Ik was er toen om samen met Sander van der Heide de laatste CD van MAM te masteren. Er kwamen wat leuke herinneringen boven toen ik er weer rondliep. Maar net als de meeste andere studio’s heeft Wisseloord een moeilijke tijd achter de rug. In 2009 ging het zelfs failliet. Gelukkig werden begin 2012 de nieuwe Wisseloord Studios geopend door een geheel nieuw team van creatieve en zakelijke mensen. Veel geld is geïnvesteerd in het verbeteren van de studios terwijl de prachtige opnameruimtes met de bekende interieurs behouden bleven. Ik moet zeggen: het ziet er verbluffend goed uit. Studio 1, met de grootste opnameruimte en een grote controle-kamer, is volledig digitaal en Studio 2 is volledig analoog. Er is ook een studio voor mixage te vinden en een grote mastering suite. De Gooi & Vecht Studio van Conno vind je op de kelderverdieping. Hij betrekt daar diverse ruimtes met editing-sets en opname-ruimtes. Samen vormen de nieuwe Wisseloord Studios een combinatie van allerlei high-end audio-bedrijven in een gebouw.

Natuurlijk is de manier waarop we muziek opnemen ook erg veranderd door de jaren heen. Veel mensen maken tegenwoordig gebruik van een thuisstudio. Ik ook. Toch geloof ik dat er nog een plek is voor studio’s zoals Wisseloord, met name vanwege de grote ruimtes en akoestiek. Dat gaat je thuis niet lukken. Dus als het budget het toelaat…

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.