Van praten naar zingen

Een paar jaar geleden nam ik een tijdje zangles. De zanglerares vertelde dat wie een mooie praatstem heeft ook een mooie zangstem kan ontwikkelen. Je hebt tenslotte maar 1 stem. Praten gaat automatisch maar zingen niet, dus daar moet je hard voor werken. Het kost meer lucht en meer beheersing van de stembanden. En zuiver zingen is ook een behoorlijke uitdaging.

Zelfs ervaren zangers kunnen soms vals zingen. Om niet vals te zingen moet je niet alleen je eigen stem beheersen maar je stem ook goed kunnen horen. Dat gaat soms in live situaties mis. Als de zanger zijn eigen stem niet goed hoort kan hij zijn stem ook niet goed tunen.

Een stem zweeft trouwens altijd een beetje in toonhoogte. En dat is prima, want we houden allemaal van die lichte zweving in het geluid. Een starre strakke toon zoals een Auto-tune die kan genereren klinkt als een robot. Het effect wordt tegenwoordig veel geapprecieerd maar ik vind het vaak te levenloos klinken.

Er zijn vele manieren om te zingen. Krachtig en theatraal zoals Maria Callas. Zacht zoals João Gilberto. Breekbaar zoals Elliot Smith. Bijna gesproken zoals Serge Gainsbourg. Omfloers zoals Eefje de Visser. Schoor en vervormd zoals Tom Waits. In het Cockney zoals Baxter Dury. Tussen rappen en zingen in zoals Ghostpoet. Of roepend zoals Sleaford Mods.

Wat je met je eigen stem kunt bereiken heeft natuurlijk te maken met de beperking van je eigen stem maar minstens evenveel met de hoeveelheid tijd die je overhebt om je stem te trainen. Het allerbelangrijkste is denk ik de vraag: hoe wil je klinken?

Die laatste vraag stel ik mijzelf nu ook.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

4 reacties

  1. Hoe wil je klinken? Begint dat niet bij “Hoe klink ik”? Heeft stemtraining je daarvan meer bewust gemaakt? Prachtig als mensen een eigen geluid verder ontwikkelen. Ik denk aan Spinvis. Hij gebruikte Autotune wel fenomenaal 😊

    1. Ik heb niet zo heel lang training gehad. Een paar maanden. Werd me iets meer bewust van hoe je kunt zingen. Niet zo heel erg van mijn eigen stem. Het was groepsgewijs. Alleen door op te nemen leerde ik mijn eigen stem kennen. En nog altijd. Na stemles bedacht ik me dat ik mijn eigen stem moest verkennen in plaats van “goed” proberen te zingen. Spinvis is een heel goed voorbeeld. Daar hoor ik alleen maar eigenheid in terug. En ook die Auto-tune inderdaad :) Ik klink al gauw veel conservatiever, maar ik haat dat. Een worsteling dus…

  2. Even dacht ik ergens gelezen te hebben dat Marco een maandje (..) zonder internet en sociale media zou gaan .. dat wil ik wel zien dacht ik ook nog. Maar dat maandje is waarschijnlijk even aan mijn aandacht voorbijgegaan? Hoe hij klinkt weet ik al van vroeger MAM en zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.