Klinkt streaming audio echt zo slecht?

Er is niets mis met de geluidskwaliteit van Spotify of Apple Music. De hoge formats die zij gebruiken, OGG Vorbis en AAC, zijn simpelweg briljante technieken om de bestanden efficient door het internet te laten stromen.

Ik lees paniekberichten zoals ‘We‘re getting less and less of a good thing.’ Lui die zonder te knipperen stellen dat ze hopen dat “uncompressed 32 bit 96kHz audio becomes the standard streaming rate”. Wat een totale onzin! En een ramp voor het milieu als we slim en efficiënt niet leading laten zijn! Alsof je met een moker een mug probeert dood te slaan. Domheid ten top!

Deze mensen die beweren dat MP3 verschrikkelijk klinkt, zelfs de 320 kbps variant, hollen hard weg als ik ze een luistertest aanbied. Zelfs deze online luistertest durven ze niet te doen: www.npr.org/sections/therecord/2015/06/02/411473508/how-well-can-you-hear-audio-quality Het fijne van de NPR test is dat hij geschuffeld wordt elke keer dat je de pagina ververst. Doe die test maar eens met een goeie hoofdtelefoon op. Ik durf te wedden dat zelfs de 128 kbps bestanden eruit proberen te filteren niet eens zo heel eenvoudig is, je zult toch echt ff je best moeten doen.

Zie ook deze video van Rick Beato waarin een jonge vrouw met een heel goed gehoor (ze hoort nog tot 18 kHz!) toch extreem veel moeite heeft met die NPR test:

Ze gaat zelfs de mist in met een klassiek stuk waarbij ze de 128 kbps versie waarneemt als ‘uncompressed’. Zelfs ik haalde dat eruit met mijn 50 jaar…

De uitleg van Rick is er een die ik onderschrijf. Het gaat niet om het frequentiebereik van je gehoor, dat gaat simpelweg achteruit naar mate de jaren vorderen, het gaat simpelweg om je ervaring en je getraineerde analytische manier van luisteren. Maar dat wil dus niet zeggen dat je de verschillen tussen 128 kbps, 320 kbps en uncompressed kunt waarnemen want die verschillen zijn simpelweg enorm klein. Je hoofd een centimeter verdraaien heeft een veel groter effect.

Mensen willen graag in iets geloven dat simpelweg niet bestaat. Lees daarom ook mijn oudere blogpost Klinken dure spullen echt beter?

P.S. Spotify en Apple Music hanteren algoritmes waardoor de verschillen in luidheid tussen tracks opgeheven worden. Als je dat niet wilt dan kun je dat uitzetten. Bijvoorbeeld in Spotify door onder Instellingen ‘Volume normaliseren’ uit te zetten.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.