Is social een ruziekroeg?

Mijn interesse in sociale media als Twitter is significant afgenomen de afgelopen maanden. Het interesseert me niet meer wat iedereen vindt. Bovendien hang ik niet graag in een kroeg waar mensen vooral ruzie lijken te zoeken.

Michael Minneboo ‘Een kroeg waar vooral ruzie wordt gemaakt’

Waar mensen zijn kunnen ruzies ontstaan. De enige maatregel daartegen is: moderatie. Ontvolg accounts of block ze. Dat is waar het bij Facebook meestal op stuk loopt, er is geen moderator. Elk forum heeft een of meerdere moderators nodig om ervoor te zorgen dat mensen in de comments niet een digitale oorlog gaan voeren.

Hetzelfde geldt voor een blog. Zonder een spamfilter is een blog niet in de lucht te houden. Voor WordPress is er gelukkig al sinds jaar en dag het geweldige Akismet dat de spam tegenhoudt.

Frank Meeuwsen ontvolgde iedereen

En wat Frank Meeuwsen heeft gedaan, iedereen ontvolgen op Twitter, lijkt mij niet effectief. Want Twitter is geen reet aan als je niemand volgt. Dus ga je vanzelf weer mensen volgen. En zo begin je dus weer van voren af aan.

Ik snap het wel: mensen twitteren soms domme dingen. Vooral de wervende tweets vol zelfpromotie zijn vaak irritant. Waar iedereen zich op Twitter schuldig aan maakt want Twitter is tenslotte een etalagekast vol aandachtvragers.

Frank ontvolgde mij ook (hij ontvolgde iedereen), maar bij wijze van experiment heb ik hem nu ontvolgd. Het resultaat zal zijn dat we geen contact zullen hebben. En ik weet zeker dat ik dat niet ga missen want er zijn simpelweg teveel mensen die ik volg en die ik niet zou missen als ze zouden verdwijnen.

En let wel: op Twitter zit je niet voor de vriendschappen. Twitter is: informatie, inzichten, meningen, humor en nog een paar dingen. Mensen moeten zich dus niet beledigd voelen als iemand ze ontvolgt. Je kunt nou eenmaal niet iedereen volgen en blijven volgen. Dat is een beetje het probleem waar Frank en ik mee te maken kregen, wij zaten al vanaf het begin op Twitter. Ik vanaf 2007 en toen was Twitter overzichtelijk. Iedereen volgde mekaar. Een soort van loyaliteit. Maar dat is vandaag de dag niet langer vol te houden.

Het grootste probleem van social blijft dat het bedrijf achter de toepassing bakken met geld aan onze user data verdient. Hoe meer uren de gebruiker aan de toepassing besteedt, des te beter. De gebruiker mag zelfs lurken, het maakt niet uit. Men verdient aan de tijd van de eyeballs.

Blogs, podcast of self-hosted vlogs zijn beter

De kracht die Facebook, Twitter, Instagram wordt toebedeeld is zwaar overdreven naar mijn idee. Schrijf een blog, doe niets op Twitter en Facebook, en je kunt ook nog altijd heel veel lezers bereiken. De zoekmachines zijn nog altijd krachtig. Op die manier bereik je in potentie echt nog altijd heel veel mensen. Mensen die vaste lezers kunnen worden.

Een blog, een podcast of een self-hosted vlog vind ik nog altijd de meeste krachtige vormen. Je bent dan je eigen platform. En miljoenen blogs tonen nog altijd aan dat dat minstens even krachtig is als social media. Je kunt je eigen privacyverklaring bepalen en bent ervan verzekerd dat jouw content net zolang beschikbaar blijft als jij dat wilt.

Daarom ben ik zo blij met de open source software van WordPress, want het stelt mij in staat om te doen wat ik wil doen online. Ik heb contact met de hele wereld. En ben de baas over mijn eigen content zonder dat er zo’n vies bedrijfje onder een Amerikaanse vlag geld loopt te verdienen aan mijn content en mijn levensenergie.


Reacties

Eén reactie op “Is social een ruziekroeg?”

  1. Bloggen is voor mij genoeg.
    Ik ben het met je eens je kunt niet alles met iedereen doen.

    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.