Een nieuwe fase voor Creative Commons Nederland

‘Oprichting Nederlands Creative Commons chapter en vereniging Open Nederland‘ / Sebastiaan ter Burg / CC BY

Op 14 september 2018 werd de Nederlandse Chapter van Creative Commons opgericht. Tegelijkertijd is ook de vereniging Open Nederland opgericht, die de chapter zal ondersteunen. Ik ben al jaren een enthousiast gebruiker van Creative Commons licenties en ben er trots op en bijzonder blij mee dat ik me nu op persoonlijke titel kan uitgeven als officieel lid van deze internationale organisatie en als lid van de vereniging Open Nederland.

De vereniging heeft als voornaamste doel om Creative Commons in Nederland te vertegenwoordigen en te fungeren als de Nederlandse Creative Commons chapter volgens de regels en richtlijnen van het Creative Commons Global Network. Ook is het mogelijk dat de vereniging soortgelijke open source bewegingen in de toekomst zal gaan ondersteunen wanneer de verenging dit gepast acht.

Open licenties zijn heel belangrijk. Om een simpel voorbeeld te noemen: zonder dat geen Wikipedia. Zonder open protocollen geen internet. En zonder open source geen WordPress, Firefox, Github, Linux en ga zo maar door.

Ik hoop dat het bewustzijn hiervoor bij de burgers zal toenemen komende jaren zodat men niet zomaar de rechten uit handen geeft aan clubs die hier slordig mee omspringen. De Creative Commons licenties zijn glashelder, hip en 100% ready for the internet anno 2018.

Er zijn al meer dan 1,4 miljard werken onder Creative Commons gelicenseerd. En in tijden dat er meer en meer uploadfilters gaan komen en zelfs het linken naar commerciele bronnen geld gaat kosten in de toekomst zal de behoefte naar de betere oplossing van Creative Commons alleen maar toenemen, zo voorspel ik.

De kracht ligt bij het volk. De commons.

Omslagfoto: Sebastiaan ter Burg / CC BY

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muzikale podcast VERVORMER.

En luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als copyleft

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.