in uitgesproken

Nieuw op Spotify for Artists: artiesten kunnen zelf uploaden

UPDATE: inmiddels heeft Spotify deze service al weer opgeheven. Blij gemaakt met een dooie mus…

Gisteren maakte Spotify bekend dat artiesten voortaan hun muziek zelf kunnen uploaden, dus zonder verplicht gebruik te moeten maken van een label of aggregator (zoals bv CD Baby, Distrokid etc.). Een geweldige stap, die eigenlijk wel te voorspelen viel. Iets wat bij YouTube, Flickr, SoundCloud, Facebook, Twitter allang kan moet toch op een gegeven moment ook voor Spotify gaan gelden? Uploaden zonder tussen middelmen leek mij altijd al een must voor Spotify. Het was een kwestie van tijd, zo bleek.

Dit is dus een geweldige stap voor Spotify en artiesten in het algemeen, maar wel iets waar we in Nederland nog even op zullen moeten wachten. Spotify krijgt nu te maken met het 1-op-1 uitbetalen aan artiesten en labels, wat de boekhouding behoorlijk omgooit. Logisch dus dat Spotify deze nieuwe functionaliteit gefaseerd gaat uitrollen. Op dit moment is het een invite-only service en alleen voor artiesten in de VS. Deze groep zal het systeem testen en feedback geven. Deze service is overigens gratis, ook over de royalties berekent Spotify geen aanvullende fee. Super! Ik ben erg benieuwd wanneer we in Nederland deze nieuwe service kunnen gaan gebruiken.

Deze upload functionaliteit vormt een onderdeel van Spotify for Artists, dat al veel langer bestaat. Hiermee is het bijvoorbeeld ook mogelijk voor alle artiesten om hun eigen bio in Spotify te wijzigen en foto’s te uploaden zonder enige tussenschakel ter goedkeuring.

Het zal niet lang meer duren of we kunnen spreken van een totaal vernieuwde muziekindustrie. Kickûh!

Wil je mijn blogposts per e-mail of middels een feedreader ontvangen? Abonneer je hier.

Voor een kleine donatie zodat ik mijn werk onafhankelijk kan blijven doen, kijk op de donatiepagina.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Prachtig nieuws, maar aan de andere kant, voor de beschikbaarheid van je muziek zou het behoorlijk eenzijdig zijn aangezien Spotify maar een netwerk is waar mensen muziek luisteren en kopen. Ik zit de afgelopen 2 jaar bij Mondotunes, en voor 39 dollar per jaar kan je onbeperkt uitgeven en het word bij ruim 700 internet retailers gedistribueerd en Mondotunes rekent geen fee. In principe word het dan bijna zo als bij Soundcloud.