Podpraat #194 – geschiedcasting

When Black Friday comes

I’ll stand down by the door

And catch the grey men when they

Dive from the fourteenth floor

Black Friday – Steely Dan

Wie produceert hoopt dat er consumenten zijn. Het is immers de hand die voedt.

Maar al dat consumeren heeft ook iets lelijks. Want als vliegen komen ze op de producten met korting af. Kopen dingen die ze eigenlijk niet nodig hebben, maar ja die korting hé?

En dan te bedenken dat wij podcasters altijd al, elke dag weer opnieuw, alles met 100% korting weggeven.

Podcastles voor Weekendschool Den Haag

Op verzoek van collega Peter de Ruiter assisteerde ik hem afgelopen zondag bij het lesgeven voor IMC Weekendschool Den Haag. Diverse kids die thuis te weinig prikels krijgen mochten wij in hun leergierigheid stimuleren op het vlak van de journalistiek en podcasting in het bijzonder. Met een audiorecorder op de selfiestick spraken we wildvreemden op straat aan. Het leverde wat op, voor die kids en voor mij ook. Alleen al de onbevangen manier waarop zij hun vragen stellen vind ik zeer verfrissend.

Aanstaande zondag gaan we monteren.

https://twitter.com/Raaphorst/status/1330572819541995526

Klassieke girlpower

NPO Radio 4 maakt een podcast over vrouwen uit de klassieke muziekgeschiedenis: Muziek is een vrouwelijk woord. Hoewel ik veel van muziek weet, muziek is zeg maar echt mijn ding, een wereld gaat voor mij open.

#7 – Filmspecial: En de Oscar gaat naar… Rachel Portman! Muziek is een vrouwelijk woord

In de filmmuziekspecial van 'Muziek is een vrouwelijk woord' richt Rebecca van der Weijde de blik voorbij de grenzen van klassieke muziek en zet ze de spotlights op filmmuziek. Waar zijn de vrouwen naast grootheden als Ennio Morricone, Hans Zimmer en John Williams? Rebecca gaat op onderzoek uit. Ze spreekt NPO Radio 4-collega Jet Berkhout over haar liefde voor filmmuziek, klopt aan bij docent filmcompositie Jurre Haanstra om te praten over de nieuwe generatie componisten en bespreekt het vak met filmcomponist met Matthijs Kieboom. Aan de telefoon spreekt ze de Britse filmcomponiste Rachel Portman, die de soundtracks schreef voor onder andere 'Chocolat' en 'Emma'. Rachel won als eerste vrouw ooit de Oscar for Best Original Score. Hoe was dat voor haar? En hoe ervaart zij als vrouw het vak van filmcomponist? 3, 2, 1… and action!
  1. #7 – Filmspecial: En de Oscar gaat naar… Rachel Portman!
  2. #6 – Florence Beatrice Price: Barrières en carrières in de Nieuwe Wereld
  3. #5 – Henriëtte Bosmans en Frieda Belinfante: De vrouwen van eigen bodem
  4. #4 – Lili en Nadia Boulanger: Succes en tragedie in Parijs
  5. #3 – Alma Mahler: Het 'probleem' van een femme fatale

Virusfeiten

Het nadeel van radio en tv is vaak de beperkte tijd die er is om over onderwerpen te praten. Je voelt de tijdsdruk die er heerst. Soms is een spreker op tv goed voor slechts 3 antwoorden. Dat men daar zin in heeft!

Een podcast heeft het probleem van het tijdslot niet. Zo staat de podcast Virusfeiten in schril contrast met hoe er in talkshows over deze materie gesproken wordt.

Speciale aflevering over Long Covid Virusfeiten

Naar aanleiding van de podcastserie 'Long Covid, de schaduwpandemie' van de EO en Radio 1, praat Tijs van den Brink met vaste gasten Marion Koopmans en Diederik Gommers over Long Covid. Ook Rianne van der Linden, één van de twee makers van de podcast, schuift aan. Long Covid, de schaduwpandemie is nu te beluisteren in dezelfde podcastapp als waarin je nu luistert.
  1. Speciale aflevering over Long Covid
  2. Trailer: Long Covid, de schaduwpandemie
  3. #13 – Langetermijnstrategie is bepaald, maar gaat ie werken? (S02)
  4. #12 – Corona is nog lang geen griepje (S02)
  5. #11 – Wat wordt de volgende variant? Een model voorspelt het (S02)

Oss en het virus

Oss was een van de brandhaarden van het coronavirus. Door 60 Ossenaren te interviewen is dit stuk geschiedenis gedocumenteerd in de podcast En toen begon de lente…. Een mooi staaltje geschiedschrijving, hoewel geschiedschrijving? Geschiedcasting is misschien een beter woord.

En toen begon de lente – Aflevering 3 En toen begon de lente

Aflevering 3 van de podcast-serie 'En toen begon de lente' uit Oss door Hertog Zout. Geïnitieerd door Muzelinck, mede mogelijk gemaakt door BrabantWonen.
  1. En toen begon de lente – Aflevering 3
  2. En toen begon de lente – Aflevering 1
  3. En toen begon de lente – Aflevering 2

Den Haag en het virus

Maar ook in mijn Den Haag wordt aan geschiedcasting gedaan. Zo maakte mijn Haagse collega Peter de Ruiter een serie over de gevolgen van Corona genaamd Coronacast. Beluister de hele serie via Peter zijn podcast Luisterdoc.

Dit is aflevering 1:

Inmiddels heeft het Haags Historisch Museum naar aanleiding van zijn podcast de expositie ‘Corona-collectie, Den Haag in lockdown’ ontwikkeld. Waar een podcast dus zoal toe kan leiden. Prachtig!

En laat ik tot slot ook nog de coronapodcast slash radioprogramma Radio Kras noemen waarvoor ik afgelopen maanden mijn masteringkunsten heb mogen inzetten.

Tot zover. De mazzel!


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.