Hoe belangrijk is klank?

Vaak is de algehele opvatting over geluid dat het een soort kers op de taart is. Dat noten en timing belangrijker zijn dan het bijbehorende geluid. Maar zet de vervorming van een elektrische gitaar uit en je zult een lullig klinkend gitaarpartijtje overhouden. Of zet evenveel galm op een rapstem als je normaliter bij opera zou verwachten en je schiet gelijk in de lach.

Hoe iemand zingt, hoe de persoon met zijn of haar strottenhoofd en stembanden de klank maakt zal de zeggingskracht van de melodie beïnvloeden. De ene stem laat ons koud terwijl een andere stem kippenvel opwekt. Zelfs al zingt men loepzuiver, de klankkeur van de stem is allesbepalend.

Klank is onlosmakend verbonden met de luisterervaring. Hoewel een compositie volgens de definitie nog altijd slechts uit noten, harmonie en ritme bestaat, voor een juiste uitvoering kun je niet zonder de juiste klank(en).

Want alleen bij de uitvoering komt de beroering.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muzikale podcast VERVORMER.

En luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.