Melodische harmonie

Vaak wordt beweerd dat akkoorden slechts de melodie begeleiden maar soms hebben de akkoorden zelf juist ook een sterk melodische waarde. Dit is vaak het geval wanneer aan de akkoorden additionele noten zijn toegevoegd en waarbij de akkoorden in specifieke liggingen worden gespeeld zodat de melodische waarde duidelijk wordt. Vaak zijn het de hoogste noten uit de akkoordliggingen die ons brein masseert voor het ontwaren van melodieën.

In de sommige disco nummers welke voorzien zijn van rijke jazzy akkoorden kun je melodieën in de akkoordreeksen ontdekken. Ik heb er een speciaal lijstje voor aangelegd op Spotify. Meestal valt de melodie  in de akkoordreeks van de pianopartijen te ontdekken aangezien pianisten over het algemeen over een bredere harmoniekennis beschikken dan gitaristen. Een uitzondering hierop is pionier Nile Rogers die vanwege een achtergrond in jazzmuziek juist complexe melodische akkoordreeksen op zijn gitaar speelt (check bv B.Y.O.B. van Sister Sledge uit de lijst).

Zodoende vormt deze harmonie een contrapunt, een onafhankelijke stem, ten opzichte van melodie en baslijn in plaats dat het slechts om het omlijsten van de melodie gaat. Er valt zo een hele nieuwe wereld te ontdekken in de muziek als je er gevoelig voor bent.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.