Vinyl

Toen ik jong was kon ik geen vrienden worden met vinyl. Elke tik die ik hoorde deed afbreuk aan de mooie muziek waar ik naar snakte. Het vertroebelde mijn plezier.

Van de cassette werd ik een stuk vrolijker. En al helemaal van de Walkman die je voor het eerst in staat stelde om muziek mee naar buiten te nemen. Ik kocht een eerste generatie exemplaar, een Sony.

En daaropvolgend de CD, waar ik echt op slag verliefd op raakte. Ik weet nog de eerste demonstraties tijdens de Firato. Je wist niet wat je meemaakte. Het 1e exemplaar van Philips kon slechts 15 tracks aan, een minpuntje, dus het daarop volgende model dat tot 99 tracks ging heb ik direct aangeschaft. Voor 750 gulden als ik het goed heb, in de personeelswinkel van Philips. Mijn pa werkte namelijk bij Philips.

Dankzij de digitale techniek klinkt muziek heden ten dage loepzuiver. Geen getik, geen ruis, geen brom, geen gejengel valt meer te horen. Maar we kunnen de muziek niet langer vasthouden. We kunnen het niet langer in een kast zetten of uitlenen. Muziek is geen bezit meer.

Inmiddels is vinyl weer behoorlijk populair geworden. Ik vermoed vanwege de behoefte om iets echt bewust te kopen en te bezitten. Ook cassettes en CD’s zijn in toenemende mate weer populair aan het worden.

Mijn vriendin vond dat het tijd werd om weer plaatjes te gaan draaien. De oude pickup was jaren geleden stuk gedaan, dus heb ik haar onlangs een nieuw exemplaar cadeau gedaan voor haar verjaardag.

De eerste platen die ik oplegde sloegen over. Ik vloekte het uit: “zie je nou wel, daarom heb ik altijd vinyl gehaat!” Maar een paar dagen later bekeek ik nogmaals de instellingen van de pickup. Ik had precies gedaan wat er in de handleiding stond. Maar wat als ik die handleiding nu eens niet als een bijbel beschouw? Ik draaide het anti-skating-wieltje een stuk terug totdat de plaat niet meer oversloeg. Dat werkte! Ook andere platen die eerder oversloegen bleven nu gewoon doorspelen alsof er niets aan de hand was.

Voor het eerst kan ik nu echt van vinyl genieten. Het heeft iets primitiefs zo’n pickup. Het concept is simpel maar wonderlijk tegelijk. Vinyl is als een boek. En het getik bederft niet langer mijn lol. Het vergroot zelfs het genieten voor mij. Als een knisperend haardvuur, So What?

Wat ik toen niet wist, weet ik nu: muziek hoeft niet perfect te klinken.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.