Tekstanalyse: A Real Mother For Ya

Geen enkele song van Johnny “Guitar” Watson staat in de Top 2000. Een schande want de man was een groot innovator (heel belangrijk voor de funk en uitvinder van de slogan “bow wow wow yippi-yo yippi-yay”), was een zeer opvallende gitarist sinds de 50s (enorm van invloed op bv het spel van Jimi Hendrix), had een geweldig gevoel voor humor en was een waanzinnig showman.

Maar laat me zijn grote hit A Real Mother For Ya op de analysebank leggen. De tekst staat bol van de slang.

Wanna buy a new car
But the price ain’t right
Be a downside cheaper
Start riding a bike
They’re making milk out of powder
Got the baby’s crying
Rent gone up higher
Got the parents lying
“I’ll pay you tomorrow”

Te weinig geld, alles wordt duurder. Ouders liegen dat ze je morgen zullen betalen.

Lord, its a real mother for ya
Make you wanna run for cover
And if you look you will discover
Lord, its a real mother for ya

‘A real mother’ staat voor motherfucker, iets waar je voor uit moet kijken.

Listen
Got to go to a disco
Throw your troubles away
Dance to the music
That the DJ’s play
And then the lights come on
Like you knew they would
Go home and face the music
That don’t sound too good

Zelfs de moderne muziek trek je niet zo goed meer. Wat voor Johnny Guitar persoonlijk ook gold. Met funk kon ‘ie alles, met disco kon ‘ie niets. Het trok een wissel op zijn carrière.

Een andere song van hem Ain’t That a Bitch heeft een soortgelijke tekst. Ik noem het de moderne blues. Het leven is zwaar. Vandaar die humor dus.

Voor mij als gitarist was hij trouwens ook een groot voorbeeld. Ik ben dol op die venijnige blueslicks die hij op herhaling speelde. In de solo van Real Mother speelt ‘ie zijn bekende lick keer op keer op herhaling. Misschien hebben de meeste luisteraars het niet eens door, het klinkt gewoon geweldig.

Zijn gitaarsound was direct, voor Real Mother en vele van zijn latere hits werd de gitaar rechtstreeks ingeplugd op de mengtafel. Iets wat Prince ook deed. Maar ik hoor het liefst Johnny Guitar omdat het meer venijn en pijn in zich draagt.

Een gitaarsound waarvan Zappa, overigens complimenteus bedoeld, heeft gezegd: alsof je een ijspriem door je voorhoofd slaat. Watson was het grote voorbeeld van Zappa.

En Bobby Womack noemde hem “the most dangerous gunslinger out there.” Etta James heeft haar manier van het zingen van een ballad overgenomen van Johnny Guitar. In haar woorden: “They call Elvis the King, but the sure-enough King was Johnny Guitar Watson.”

Kortom: het is een feit, Johnny Guitar Watson was een geniaal musicus. En Real Mother is een mooi staaltje moderne blues. Universeel en voor de eeuwigheid. Had in de Top 2000 gemoeten!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.