Moe van kiezen; Het Nieuwe Luisteren, als radio

radio raheem

Televisie komt hier op neer: je zet de televisie aan en gaat op de bank zitten. Als het je niet bevalt wat je ziet dat skip je door naar een andere zender.

Met televisie kijken bedoel ik dus niet: je zet de televisie aan, zoekt een DVD uit, stopt deze in de DVD-speler en gaat op de bank zitten. Dat heet namelijk DVD kijken.

Televisie kijken is iets anders. Het gaat erom dat je dingen voorgeschoteld krijgt. Hooguit met de mogelijkheid om weg te zappen naar een volgende fragment wat je ook weer weg kunt zappen.

Is Het Nieuwe Luisteren ook zo? Als radio, stromend? Je zet de radio aan. En als niet bevalt wat je hoort dan kies je een andere zender.

The analyst firm published a study on Monday that showed the numbers of those who regularly file-shared had dropped by a quarter between December 2007 and January 2009.

(bron)

Op een iPod kun je iets van 40.000 liedjes downloaden. Afgezien van de hamvraag ‘wie gaat dat betalen?’ borrelt er een ander hamvraag op: ‘hoe lang ben je ermee bezig om dat ding vol te laden?’. 40.000 liedjes. Hoeveel liedjes staan er gemiddeld op een album, 10? Zo dan, heb je even?

Het aanzetten van een WMFU, een Dublab of een SomaFM, is een stuk eenvoudiger. Internet radio. Het streamt maar door. En je iPod gebruik je iedere dag voor verse podcasts. Dat heet: je auditief laten verwennen.

The future looks bright, the future looks like radio?

(foto: Spuz / licentie: Creative Commons BY-SA)

Door Marco Raaphorst

ik maak podcasts en muziek

3 reacties

 1. In the future, we all have portable radios (walkie-talkies) that both send and receive. A few of us go to the trouble of building “stations” which stream.
  We can use our walkie-talkies to tap into streams.
  We can use our walkie-talkies to create streams.
  We can get streams for free. We can elect to pay people who are really good at streaming.

  It is not a coincidence that the most important feature of the mp3 player is the shuffle button.

  Imagine what a joy it will be when a radio refill pack for an mp3 player is as easy to buy as a refill pack for Reason 55.0

 2. Radio is in mijn beleving niet zo veel veranderd. Ik luister naar streams op dezelfde manier als ik vroeger op de radio langs de verschillende zenders ging. Als er een nummer tussen zit dat ik niet leuk vind skip ik naar het volgende station.

  TV is sinds ik een zo’n mediabox met DVD-R heb toch wel eventjes anders geworden. Ik kijk nu praktisch alleen nog programma’s die ik vooraf via de gids voor opname geprogrammeerd heb.

  Scheelt me enorm veel zap-tijd, ik heb nu altijd iets interessants op TV. Is dus eigenlijk meer DVD dan TV. Niet dat ik niet meer zap, vaak vind je dan ook weer iets leuks wat je anders nooit zou kijken. En zo is het voor mij met radio ook.

 3. Mijn 80 GB iPod is toch zeker voor drie kwart vol. Een paar honderd albums (die ook op cd in de kast staan), flink wat gratis releases van netlabels en dergelijke, m’n complete iPhoto-bibliotheek, een paar filmpjes, m’n agenda en m’n adresboek. Die 40.000 liedjes is leuk ter illustratie van de opslagcapaciteit, maar een iPod vullen is verder echt best goed te doen.

  En ik luister echt 100x liever naar mijn iPod dan naar welk radiostation dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.