Voorvertoning ‘Robert Jan Stips – De tovenaar van de Nederpop’

Donderdag 24 januari 2019 wordt de documentaire ‘Robert Jan Stips – De tovenaar van de Nederpop’ in Het Uur van de Wolf vertoond. Gisteravond mocht ik hem al zien in ’t Paard in Den Haag.

Het is een prachtige documentaire geworden onder regie van Marcel Goedhart, met veel bekende gezichten: Bart Chabot, Anton Corbijn, Henk Hofstede, Cesar Zuiderwijk, Rinus Gerritsen, Marco Vrolijk, Rob Kloet, Leon Klaasse, Peter Calicher, Dorien van der Valk, Joke Geraets en Freek de Jonge. Ze waren er zowat allemaal bij gisteravond in ’t Paard.

Ook kwam Ron Kane even kort in de documentaire aan het woord. Het waren archiefbeelden van een concert uit 1999 van Supersister in Los Angeles en Ron was een van die 4000 fans die dolblij waren dat Supersister weer eens optrad. Want ja, Robert Jan Stips is voor mij en velen een bekende naam, maar voor de meeste Nederlanders zit hij onder de radar. Wat hem overigens prima bevalt. En dan te bedenken dat zijn staat van dienst zeldzaam is voor Nederlandse begrippen!

Zomaar wat highlights: Met Supersister maakte hij vernieuwende muziek en speelde hij ondermeer op het legendarische festival in Kralingen (1970). Hij ging tweemaal met de Golding Earring op tournee door America. Hij produceerde de top albums van Gruppo Sportivo. Speelt bij NITS en toert daarmee nog altijd wereldwijd. En heeft daarnaast ook eigen muzikale projecten waarmee hij toert.

Robert Jan’s vader was ambtenaar en kreeg te kampen met hele zware ups en downs. Hij speelde mooi piano en had volgens Robert Jan liever muzikant of podiumkunstenaar willen worden. Het heeft ervoor gezorgd dat Robert Jan zijn koers al op vroege leeftijd op de muziek zette. Zonder water bij de wijn te doen, altijd eigenwijs en vooruitstrevend.

Robert Jan denkt dat hij waarschijnlijk de 1e in Nederland was die met sampling aan de gang ging. Ik denk dat dat klopt. Robert Jan heeft als toetsenist altijd de moderne middelen omarmt en is daarom een pionier te noemen. Ik zie hem nog zitten in Studio BMG terwijl hij zijn oude Hohner Pianet zat te samplen. Hij samplede ook fietsbellen en van alles en nog wat. Geen experiment ging te ver voor Robert Jan. En zo hoort het!

De documentaire ontroerde me want ook op het persoonlijk vlak leer je Robert Jan beter kennen. Ik zeg: verplicht kijkvoer! Donderdag 24 januari 2019 in Het Uur van de Wolf!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.