De dag dat de muziek stierf, nu 60 jaar geleden

But February made me shiver

With every paper I’d deliver

Bad news on the doorstep

I couldn’t take one more step

I can’t remember if I cried

When I read about his widowed bride

But something touched me deep inside

The day the music died

Don McLean – American Pie

Muziek is vandaag op de kop af 60 jaar dood. Bij een vliegtuigongeluk kwamen namelijk The Big Bopper, Ritchie Valens en Buddy Holly om het leven. Eigenlijk had Waylon Jennings in dat vliegtuig moeten zitten maar hij had zijn plaats afgestaan aan The Big Bopper omdat deze griep had en rust moest nemen. Holly wierp Jennings een grap toe: “I hope your old bus freezes up!”, waarop Jennings reageerde: “I hope your damn plane crashes!”

Buddy Holly was nog maar 22 jaar oud toen ‘ie overleed maar had al enorm carrière gemaakt. Vandaar dat zijn naam vandaag de dag nog altijd resoneert. En hoewel hij de stijlkenmerken rock ‘n’ roll en rockabilly aan zijn kont heeft hangen, je kunt hem ook beschouwen als een van de pioniers in de popmuziek. Paul McCartney maakte de documentaire The Real Buddy Holly Story omdat Buddy van zeer grote invloed op Paul was. Omdat Buddy in tegenstelling tot Elvis coole riffs op zijn gitaar speelde terwijl hij erbij zong.

Buddy’s band heette The Crickets en dus snap je nu meteen waar The Beatles de mosterd voor hun naam vandaan hebben gehaald. McCartney kocht trouwens in 1976 de rechten van alle Holly-composities.

Buddy Holly kun je met gemak de eerste muzikale nerd noemen. Zijn karakteristieke bril ging tegen de regels van Het Stoere in, maar Buddy taalde er niet om. Ook is Buddy er mede verantwoordelijk voor dat de Stratocaster zo populair geworden is onder muzikanten. In navolging van hem kocht ene Henk B. Marvin van het Engelse bandje The Shadows er een…

Door Marco Raaphorst

ik maak podcasts (montage, sound design, muziekcompositie, regie)

1 reactie

  1. Dank je Marco. Geweldig en informatief. Nooit geweten dat Waylon Jennings aan de dood ontkwam toentertijd. Ik hou van zulke verhalen en hoop van harte dat ik me nog lang en vaak mag verbazen en verwonderen over de zogenaamde toevalligheden die in een mensenleven plaatsvinden en grote gevolgen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.