Meukende journalistiek in de Haagse Raadszaal

Van de week zat ik in de Raadszaal van het Haagse Ijspaleis. Dit vanwege de nieuwe stichting Luis in de Pels die geld verstrekt aan onderzoeksjournalisten. Nu had ik ooit een Haags groepsblog genaamd Hofstijl en aangezien de lokale journalistiek nog altijd kriebelt besloot ik poolshoogte te gaan nemen.

Naast de heren van de Luis in de Pels mochten ook heren van de NVJ, AD en Den Haag Centraal wat officieels te berde brengen over de stand der journalistiek. Nu is die stand bedroevend slecht want de kranten laten zich leiden door leescijfers (typen vollop clickbait-koppen en zetten elke bewering van elke zot in de krant tussen aanhalingsteken), handelen braaf zoals de adverteerders het wensen en zijn simpelweg veeeeeel later ter plekke dan de burgers. Toch geven die “professionele” journalisten nog altijd af op de burgerjournalistiek die op Twitter en Facebook heerst.

De zaal zat vol met journalisten maar slechts een handjevol kon de hand opsteken toen de vraag werd gesteld “wie verdient er een inkomen mee?” Vrouwen waren in de minderheid vertegenwoordigd in de zaal. En helaas verviel een van de weinige vrouwen, eentje van Omroep West, in een denigrerende opmerking richting een gepassioneerde burger die zich voor een lokale nieuwskrant geheel zonder vergoeding inzette. Volgens mevrouw kon Omroep West dit soort mensen wel een training aanbieden om ze te helpen betere journalistiek te bedrijven. Zo denigrerend! Ik denk dat juist mevrouw een cursus burgerjournalistiek kan gebruiken.

De lokale journalistiek in Den Haag stelt niets voor. En dus heeft de lokale politiek vrijspel met complete idioten zoals Richard de Mos…

P.S. Interniek van Hagazine was ook aanwezig bij de bijeenkomst en vond er iets van.

Door Marco Raaphorst

ik maak podcasts en muziek

2 reacties

  1. Volgens mevrouw kon Omroep West dit soort mensen wel een training aanbieden om ze te helpen betere journalistiek te bedrijven.

    Ik heb ± 15 mails waarin ik correspondeer met TVWest over het gebruiken van mijn foto’s ongevraagd ,zonder credits en omdat ik niet vermeld had in een van mijn facturen dat de foto slechts een keer gebruikt mocht worden gebruikten ze de foto gewoon nog een keer. terwijl verveelvoudigen niet is toegestaan.volgens de auteurswet. Ook herinner ik mij mijn facebook bericht in maart 2017over het roestende beeld van Thorbecke dat door velen werd opgepikt.incl TVWest
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1288614107886468&type=1&l=09461054d4
    Hr akbar schreef: Akbar Simonse …TV West volgt je: http://www.omroepwest.nl/…/Binnen-maand-roest-op…

    1. Het kan echt niet dat Omroep West onbetaald foto’s van jan en alleman gebruiken. Dan heeft men het over professionele journalistiek, maar die kennen klaarblijkelijk de regels van het auteursrecht niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.