Egoïsme

Wij laten ons vaak leiden (lijden!) door wat anderen ons vertellen, wat anderen ons adviseren of soms zelfs verplichten te doen. Vaak wordt daarbij de methodiek van Het Schuldgevoel gehanteerd. We worden hiermee opgezadeld als we niet doen wat anderen vinden dat we moeten doen.

Wie naar zijn innerlijk luistert wordt vaak afgedaan als egoist. Maar als er iets juist niet egoïstisch is dan is het wel het luisteren naar je eigen inner mountain flame.

Iedereen die EHBO heeft gehad weet dat wanneer je een slachtoffer gaat helpen je eerst moet denken aan je eigen veiligheid. En iedereen die weleens gevlogen heeft weet dat wanneer in het vliegtuig de zuurstofmaskers moeten worden opgezet je eerst het masker voor jezelf opzet en daarna pas het masker voor je kind. Waarom? Omdat je simpelweg helemaal niemand kunt helpen als je niet eerst aan jezelf denkt.

Eerst aan jezelf denken is geen vorm van egoïsme. Je zult wel moeten, trouw zijn aan jezelf is een voorwaarde in het leven.

Wat is dan een egoist? Iemand die opzettelijk een ander verwaarloost en pijn wil doen. Dus juist diegene die de ander belast met schuldgevoelens is een egoist. Of iemand die grossiert in een woord zoals zondaar. Negeer deze mensen en blijf trouw aan jezelf.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.