Geld verdienen met je podcast? Petje.af is de Nederlandse Patreon

Een mooi model voor het steunen van creatieve makers is Patreon, een Amerikaanse service voor het maandelijks of per productie stimuleren. Het komt uit de koker van Jack Conte die groot succes op YouTube kreeg maar al snel zijn bezwaren kenbaar ging maken in lezingen. Zijn boodschap: de ratrace op YouTube om via advertenties geld te verdienen is niet vol te houden. En zodoende verzon hij Patreon, een service voor makers om zich door hun fans financieel te laten ondersteunen. En dat werd al snel een groot succes.

Naast veel YouTubers zijn op Patreon ook veel podcasters actief die zich dankzij die service meer dan uitstekend in hun levensonderhoud kunnen voorzien. En dat willen wij in Nederland natuurlijk ook!

Daar is nu een Nederlands antwoord opgekomen en die heet Petje.af.

Nadelen van Patreon?

Voor Nederlandse fans en makers kleeft er een groot nadeel aan Patreon: het is niet mogelijk om met iDEAL te betalen. Daarnaast is de site geheel in het Engels opgemaakt en gebaseerd op Amerikaanse wetgeving. Qua boekhouding is dat niet zo handig.

Wat ik wil is simpel: voor mijn klanten 21% BTW in rekening brengen zodat dit boekhoudkundig eenvoudig te verwerken valt. Bovendien kunnen op die manier zakelijke klanten de BTW via hun aangifte ook weer terugvorderen.

De podcast Gitaarmannen heeft een account op Petje.af en de Wilde Haren podcast maakt er ook gebruik van. En ik ben maak er met mijn podcast VERVORMER inmiddels ook gebruik van. En ook voor Podpraat leek mij de mogelijkheid om Podpraat via Petje.af te ondersteunen ook heel geschikt. Met name voor de lezers van mijn wekelijkse nieuwsbrief en volgers van het blog.

Petje.af werkt super eenvoudig

Het aanmaken van die twee pagina’s voor Podpraat en VERVORMER verliep heel soepel en snel. Binnen 24 uur was alles ingesteld en goedgekeurd, inclusief het betalen via iDEAL. Top!

Meerdere pagina’s op 1 inlog

Heel goed van Petje.af is dat je op basis van één account meerdere pagina’s kunt aanmaken die je via die enkele inlog allemaal kunt beheren. Patreon voorziet hier niet in, jouw inlog is gekoppeld aan slechts een enkele pagina. En dus zul je voor elke podcast of service een apart Patreon-account moeten aanmaken. Petje.af doet dat dus beter.

Pakketten

Petje.af biedt net als Patreon de mogelijk om de supporter per maand, per jaar of per publicatie te laten betalen. Dat laatste is bijvoorbeeld heel handig voor podcasts die bijvoorbeeld onregelmatig uitgegeven worden. De supporter is dan geen geld kwijt voor maanden waarin er niets gepubliceerd wordt.

Daarnaast kun je de mogelijkheid bieden om eenmalig te doneren met een bedrag naar keuze. Super slim!

Die fans, jouw supporters, kun je via Petje.af exclusieve content sturen. Ook kun je een chatgroep starten en/of ze via mailings unieke content aanbieden.

Doel stellen

Je kunt een doel instellen, bijvoorbeeld om 100 afgenomen petjes behalen. Of om een specifiek bedrag te behalen. Dit kun je al dan niet weergeven openbaar, op jouw pagina.

Wat kost het?

Petje.af kost niets. Pas als je geld verdient gaat er 12% van de inkomsten af. Dat is gelijk aan wat Patreon Premium kost. Daar bovenop komen nog de kosten die Mollie rekent voor elke transactie. Zo rekent Mollie €0,29 voor elke iDEAL transactie. Dus stel je vraagt 2 euro per publicatie of per maand dan levert het aan inkomsten het volgende op:

inkomsten2,00
– kosten Petje.af0,24
– kosten iDEAL0,29
– 21% BTW0,35
winst1,12

Om Petje.af te kunnen gebruiken moet je een account bij Mollie aanmaken. Daarvoor heb je een KVK-nummer nodig. Het aanmaken van een Mollie-account gaat heel eenvoudig en Petje.af geeft handige tips voor hoe je dat kunt doen. Je hebt daarbij ook de keuze om aanvullende betaalwijzen zoals PayPal en betalen met creditcard toe te voegen.

De voordelen ten opzichte van Patreon heeft Petje.af overigens in een handig overzicht gezet.

Alternatieven?

Er is een Nederlands initiatief dat er een beetje op lijkt: Backme. Zij hebben (nog) geen handige website waarop iedereen zich kan aanmelden, de aanvragen gaan 1-op-1 per email.

Een andere mogelijkheid is wanneer je gebruik maakt van WordPress weblogsoftware daar via Woocommerce een plugin voor membership aan toe te voegen. Hiermee kun je alles in eigen hand houden en kun je per saldo meer verdienen (de 12% die Petje.af rekent kun je dan in eigen broekzak steken). De membership-plugins echter brengen ook kosten met zich mee, want ze zijn niet gratis.

Ik werk nu een paar dagen met Petje.af en het voelt als een prettige en solide service. Pas als ik de eerste supporters binnen heb voor VERVORMER of Podpraat kan ik een echt goed beeld gaan vormen. Dus dat hou je nog van mij te goed. Voor nu, check Petje.af!

Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.