Inspireren

Scheveningen

Zelf had ik er nog nooit bij stilgestaan. Dat wat ik doe inspirerend voor anderen kan zijn. Als iemand mij weleens vroeg wat ik wil met mijn weblog of wat mijn doel is met het geven van een lezing of een masterclass, dan kwam vaak de term Kracht naar boven.

Maar goeds, je zou het ook Inspireren kunnen noemen. Dat je door mijn verhaal denkt: laat die Raaphorst lekker De Enge Ziekte krijgen! Waarna je vervolgens iets gaat doen waarvoor ik misschien wel de aanzet gegeven heb. Wellicht precies het tegenovergestelde van wat ik beweer. Lekker eigenwijs. Geen volgeling. Zelfs bij de Daila Lama krijg ik daar enorme jeuk van. Geen mens is een heilige. En noemt iemand zichzelf zo dan leidt ‘ie aan grootheidswaanzin. Maar dat terzijde.

Je kunt trouwens beter lummelen dan doelen nastreven. Inspiratie of niet. Van doelen nastreven kun je heel sjagerijnig worden. Want veel doelen haal je niet en bij sommige doelen denk je 1 seconde later: what’s next? Probeer maar eens een berg te beklimmen. Eenmaal op de top denk je misschien ‘kut, we moeten ook nog terug’ of ‘wat een smog!’ of ‘shit, ik mot pissen’. Dan kun je maar beter met je pik in het zand gaan liggen met een blik op de zee en beseffen dat de Noordzee een oerkracht heeft waar jij niet tegenop kan. Dat je daar echt wel eerst even wat peper voor in je reet moet stoppen. Dat je om dat te bereiken vooral niet moet luisteren naar mensen die je vertellen dat je alles volgens De Bewezen Paden moet doen. Nee, tijdens dat lummelen, kijkend naar de Noordzee hoop ik dat je voelt dat jij net zo krachtig kunt zijn als die zee. Dat jij die zee bent. En dat het simpel is. Overtuigd. Blind. Omdat het goed voelt. De JIJ in het verhaal. Niet dat halfzachte verhaal van anderen. Dat veilige verhaal. Dat verhaal dat je doet voelen dat jij minder bent dan die heilige. Dat je ellende moet zien te voorkomen. Dat het je zal breken in plaats van sterken.

Dat het eb beter zou zijn dan de vloed.

(foto: carolune / licentie: Creative Commons BY-SA)

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

6 reacties

  1. Mooie post :) ik heb mijn hele leven maar wat aangelummeld en heb me eigenlijk altijd fail gevoeld. Ik was wel goed in dingen, zoals in tekenen en schrijven, maar niet uitmuntend. En daar baalde ik van want ik zou niet weten hoe ik er verder mee moest komen. Totdat ik dat streven aan de kant gooide en besloot om alleen nog maar dingen te doen die ik leuk vind. En toen kwam ik erachter dat ik dolgraag verhalenverteller wil worden. Dus daar ben ik mee bezig, langzaamaan op mijn eigen tempo uitgroeien tot een verhalenverteller. En nu ik iets doe dat ik leuk vind, is het ook eigenlijk helemaal niet erg dat ik er niet “goed” in ben, want ik geniet ervan. En dat motiveert me om het te blijven doen. En als ik mensen voor mijn verhaal begint vertel hoe ik op die plek en tot dat verhaal ben gekomen, zijn ze bij voorbaat al enthousiast! Ik denk echt dat doen wat je leuk vind je enige “doel” moet zijn!

  2. ieder mens streeft (bewust of onbewust) doelen na. (de boer op het land die om vijf uur gaat eten heeft ook een doel gehad die dag, namelijk zijn land bewerken.) Het is je doel elke dag om op te staan. Je hebt zelfs een doel om een dag niks te doen. :-)

  3. De be-doel-ing van een doel zit hem in het feit dat je er aan voorbij kunt gaan. Aan een dagje “iets” in het zand steken kan ook een doel ten grondslag liggen, zoals het leegmaken van het hoofd e.d.
    Een doel MOET pas een doel zijn, als je er zelf achter staat. (Zelfs “doen wat je leuk vind” kan zo’n doel zijn.) Het doel dat niet past binnen de omgeving, is een slecht doel. (Met omgeving bedoel ik, jij, de mensen en andere natuur om je heen, etc. nu en in de toekomst.) Een leuk stukkie overigens, want het geeft maar weer eens aan hoeveel 1 simpele gedachte kan leiden tot zoveel verschillende inzichten.

  4. @Marcelloh: ik denk dat heel veel doelen niet passen ‘binnen de omgeving’ zoals jij dat noemt. Sommige doelen die we nastreven jagen ons de dood in. Neem een oorlog bijvoorbeeld.

    Als er doelen zijn, dan zijn er ook geen doelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.