Podpraat #195 – jouw wil

Vorige week was in het tv-programma Floortje Blijft Hier het stel Reid en Cornelie te zien dat al meer dan vijftig jaar geheel zelfvoorzienend in de vuurtoren van het Friese Workum woont. Cornelie leefde (hij is inmiddels overleden) met de natuur samen en had geen zin om waterleidingen en elektriciteitskabels door de tuin te trekken omdat dat slecht zou zijn voor het dierenrijk ondergronds. Voor de watervoorziening was vanuit de keuken een gat diep in de grond geslagen, elektriciteit gebruikten ze niet via het net, wel, sinds kort, via een paar zonnepanelen op het dak.

In de uitzending spreekt Floortje uit dat ze Cornelie bijzonder vindt. Cornelie wuift het weg, niet uit valse bescheidenheid maar omdat hij zichzelf heel normaal vindt. Voor Cornelie gelden er geen hogere ambities dan wat binnen zijn bereik ligt. En als Floortje hem vraagt wat de essentie is van wie hij is dan moet Cornelie daar even over nadenken. “Ik weet wat ik wil”, brengt hij tenslotte uit.

En zo is het. We zijn vaak teveel met de ander bezig, wat ‘ie van ons wil, wat ‘ie van ons denkt, hoe we de aandacht krijgen, terwijl het enige dat we moeten doen is naar onze wil luisteren en handelen.

NPO en muziekrechten, een langlopende ruzie…

De podcast De Laatste Dagen Van… John Lennon Podcast is niet via Spotify te beluisteren.

Ondanks de BUMA en tig organisaties die zich verrijken aan dode muzikanten…

Weekendschool Den Haag, leermomentjes

Afgelopen zondag mocht ik met Peter de Ruiter en de ijverige studenten van de IMC Weekendschool Den Haag afmaken wat wij de week ervoor begonnen waren. Zie Podpraat #194. De kinderen stonden echt te trappelen om te gaan editen. Ik overdrijf niet. De kids noteerden de belangrijkste zaken om tot een goeie podcast te komen op het ’t bord, doe er je voordeel mee:

Lieven Heeremans en Botte Jellema nemen de honneurs voor Amsterdam waar:

Kaas, de podcast

Speaking of Lieven Heeremans… samen met Joppe Gelderloos maakt hij tegenwoordig de podcast Kaas. Kaasplankje erbij en luisteren naar die podkaas!

🎄Kerstspecial: kaasplankbattle ft. Wat Schaft de Podcast Kaas

Surprise: een kerstspecial! Want zeg je kerst, dan zeg je kaas. De jongens van Wat Schaft de Podcast nodigden ons uit voor een heuse 🔪 kaasplank battle 🗡 In twee teams hebben we kaasplanken samengesteld met ieder drie kazen voor na het kerstdiner. Jullie, de luisteraars, mogen kiezen welke het beste is…Hieronder lees je welke kazen je moet hebben, daaronder weer hoe je kan stemmen.Plank 1: Jonas en Lieven (en een beetje Jezus👼)CoulommiersBuuren Geitenkaas belegenEpoissesPlank 2: Jeroen en JoppeLangresLaguioleRoquefortDit is de Roquefort video die we bedoelen in de aflevering➡️ Stemmen kan hier ⬅️We vinden het ook altijd heel leuk als je een reactie achterlaat of ons mailt op hallo@kaaspodcast.nlMaar het fijnst is als je iedereen bij het kerstdiner vertelt over onze podcasts!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
  1. 🎄Kerstspecial: kaasplankbattle ft. Wat Schaft de Podcast
  2. 🫕 Kaasfondue ❅ crossover ❅ met Wat Schaft de Podcast
  3. 5️⃣ Blauwe kaas en do’s en don’ts voor de kaasplank met Ricardo van Ede
  4. 4️⃣ Harde en smedige kaas met Marije van der Poel
  5. 3️⃣ Roodflora en retronasale aroma’s met Hiske Versprille

En voor de kaasliefhebbers die mijn serie Maternité niet gehoord hebben (“Mam, weet jij nog wanneer ik voor het eerst een boterham met kaas gegeten heb?”), check dat dan ook:

Welke hosts gebruiken de populaire Nederlandse podcasts?

Van de week onderzocht ik de hamvraag uit de titel:

https://podpraat.nl/item/hosts-populaire-nederlandse-podcasts/

Solo

Ooit vertelde ik Maartje Duin dat ik voornemens was een podcast te maken dat zuiver uit monologen zou bestaan. Maartje keek erbij alsof ze een stuk kauwgom van een dag oud weer in haar mond had gestopt.

Inmiddels ben ik een paar podcastafleveringen op die manier gaan maken. Het kwam voort uit die k#t corona. Vanuit totale afzondering speelde de behoefte op.

De Solo podcast is overigens een erkende vorm voor podcasters. Robert Crandall kan prima uitleggen waarom een Solo podcast juist zo te gek is.

The interview is too matter of fact and lacks charisma, attachment, and warmth. If you’re talking to your guest you’re not talking to me. The solo podcaster delivers far more allure, charm, and intimacy. The solo personality is a communicator. The interviewer is a facilitator.

Stop The Interviews. Go Solo.

In de oude blogpost The Seven Most Common Podcast Formats: With Examples uit 2017 worden 7 vormen der podcastenarij gegeven. En ja, de Solo vorm zit daar ook tussen.

Drillrapmessentrekkers

De Volskrant maakte een podcastserie over steekincidenten onder jongeren die gelinkt worden aan de muziekstijl Drillrap.

Aflevering 1: Netflix in je achtertuin Kleine jongens steken niet

Op 10 augustus van dit jaar wordt Nederland opgeschrikt door een dodelijke steekpartij op de Scheveningse Pier. Het slachtoffer is een 19-jarige Rotterdammer met de bijnaam Chuchu. Al snel wordt duidelijk dat het incident verband houdt met een ruzie in de wereld van de drillmuziek. Heel Nederland vraagt zich af: wat is dat eigenlijk, drill?  Neem een abonnement: https://krant.nl/See omnystudio.com/listener for privacy information.
  1. Aflevering 1: Netflix in je achtertuin
  2. Aflevering 2: Paardenbloemen en orchideeën
  3. Aflevering 3: Tien vaders
  4. Trailer

Het wordt tijd dat politiek Den Haag echt wat aan de achterstandsbuurten en bijkomende klassenverschillen gaat doen!

Podcasting trekt 2 x meer luisteraars dan twitteraars?

Tom Webster praat geen poep hiero:

The data are clear here. Today, well over twice as many people listen to a podcast every month than use Twitter monthly. And if you go back to what I said about the percentage of weekly podcast podcast consumers who listen to at least one independent podcast per week and do a little math, the weekly reach of indie podcasting alone is nearly the weekly reach of Twitter in America.

You Can’t Buy Podcasting At Scale

Nieman Lab legt de Daily news podcasts onder de loupe

En zo is deze wekelijkse nieuwsbrief weer tot een eind gekomen. De mazzel! Tot volgende week!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.