Geestelijke gezondheid

Er zijn diverse bezigheden die mij kenmerken, waar ik jarenlang mee bezig ben en blijf. Muziekmaken, gitaarspelen, sounddesign, podcasting en de zaken die ermee samenhangen. Maar er is nog een thema dat me sinds lange tijd bezighoudt. Ik weet niet eens goed te bepalen wanneer het precies begonnen is, in mijn jeugd vermoed ik. En dat is: geestelijke gezondheid.

Net als in de meeste families, valt er ook bij mij het een en ander te vertellen over geestelijke gezondheid. Ik heb voorbeelden gezien van hoe het niet moet en wel moet. Dat zijn wijze lessen. En van mijn eigen gezondheid (waar ongezondheid dus ook bij hoort) heb ik ook veel geleerd. Ik leer nog steeds. Soms loop je een mentaal griepje op. En soms kun je juist bijvoorbeeld een familielid verder helpen met advies op dit vlak.

Helderheid van geest is voor mij het streven. Ik wil een goeie relatie tussen gedachten en gevoelens.

Onlangs zag ik een mooi interview met gitarist Steve Vai. Hij liep als 20-er een depressie op toen het eigenlijk op muzikaal vlak heel goed met hem ging. Hij speelde bij Frank Zappa en werd gezien als de nieuwe grootmeester op gitaargebied. Die depressie heeft hem mentaal juist enorm veel verder gebracht. Hij wist van zijn zwakste punt zijn sterkste punt te maken.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.