Goeie lessen van reclamemaker Diederick Koopal in College Tour

Reclamemaker Diederick Koopal was gisteravond de hoofdgast van College Tour. Diederick is bekend geworden door zijn reclames voor o.a. Heineken (Biertje?), Rolo (die met die olifant), Albert Heijn (supermarkt manager) en Cup-a-Soup (Nu even niet!).

Hij vertelde dat zijn werk niet slechts neerkomt op het maken van een leuk filmpje maar veel dieper gaat. En dat was geen slap reclamepraatje voor eigen kunnen, dat kon hij vlijmscherp onderbouwen. In alle gevallen vormde het reclamefilmpje een onderdeel van een veel grotere vraag: hoe het product in de markt te zetten? Door heel goed inhoudelijk de waarde van het product te analyseren kwam Diederick telkens tot een slim concept hoe het product aan de man gebracht moest worden. Met als kers op de taart: een grappige commercial.

Interssant aan zijn verhaal was dat de producten waar hij soms mee te maken kreeg niet zo heel goed waren. Zo werd de Rolo door hem afgedaan als de slechtste bonbon onder de bonbons. En Cup-a-Soup als de slechtste soep onder de soepen. De bedrijven erachter dachten een waardevol product te hebben verzonnen maar kwalitatief viel er heel veel op af te dingen.

Totdat Diederik er anders naar ging kijken.

Misschien is die slechte bonbon wel een opvallende ronde reep die je makkelijk als een soort snoepje kunt uitdelen? En is die Cup-a-Soup een prima snack voor ff tussendoor, een goed medicijn voor de middagdip? Door de boel om te denken kunnen zwakke eigenschappen plotsklaps juist sterke eigenschappen worden.

De waarde van het product neemt hierdoor gigantisch toe. Dankzij creatief denken!

Het principe is op veel zaken van toepassing. Door op een andere manier naar iets te kijken, het scherp te analyseren en het doeltreffend in een andere omgeving te plaatsen, kan iets nieuws ontstaan en kun je nieuwe waarde creëren. Zo nieuw dat de mensen het beschouwen als authentiek en uniek.

P.S. Diederick is ook de filmregisseur van de erg leuke film De Marathon.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muzikale podcast VERVORMER.

En luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

2 reacties

  1. Dank je Marco voor deze ‘recensie’. Ik kon niet kijken gisteren en door onze reclame achtergrond had ik wel interesse naar zijn visie. Een goed reclameman dus. De film heb ik niet gezien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.