Niksen

fotocredit onder Creative Commons BY: Marco Raaphorst

Niksen is een woord dat de hele wereld over gaat als alternatief op de Oosterse zienswijzen. Gewoon uit eigen land en zonder dat je ervoor met je benen in een knoop op een mat hoeft te gaan liggen. Gewoon ff een kwartiertje of langer je muil houden, uit het raam staren, met je oogjes dicht naar muziek luisteren en je bent al een volleerd Nikser.

De Volkskrant bestempelde het als een internationale trend:

Internationale blogs pikken een trend op die wij al lang kennen. „Niksen is de verbeterde versie van mindfulness.”

Volkskrant

Zie je wel, geen reet doen is mindvoller dan wel iets doen!

Zelfs het blog Lifehacker is eindelijk wakker geworden. Wel maf want Lifehacking vond ik altijd HEEL ERG DOM. Het motto van Lifehacking is namelijk: meer doen in minder tijd. Mijn motto is precies het tegenovergestelde: minder doen in meer tijd. Want waarom zou je je haasten? Voor welk doel? Om sneller de pijp uit te gaan?

Between hygge, the Danish concept of coziness, and Sweden’s lagom, which encourages living a balanced life, there are plenty of buzzy Nordic lifestyle methods that proponents claim will make you a better person. But if your problem is less about finding happiness and more about tuning out the nagging voices in your head, you may want to head slightly south and check out the Dutch concept of niksen.

Lifehacker

Het schijnt dat sommigen mensen het niet kunnen. Die gaan maar door, die gaan maar door. Ongelofelijk! Heb ik nooit begrepen. Mensen leren vanaf kinds af aan dat ze iets moeten doen terwijl ze gewoon alleen maar adem hoeven te halen. Vaak is niets doen het beste dat je kunt doen. Het is de lege ruimte in de tekst. Het is de stilte in de muziek. Het is je middelvinger opsteken naar het calvinisme.

Het Niets is vaak beter, is vaak mooier, is vaak zinvoller dan Iets. Niets geldt tot in de eeuwigheid terwijl Iets allang dood is gegaan.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.