Een geniaal fonds: Mozilla, Creative Commons en Coil gaan goed gedrag belonen!

Kijken we er nog van op dat bedrijven dealtjes met onze Belastingdienst maken? Dat bedrijven onze gebruikersdata doorverkopen? Dat bedrijven onze stemming beïnvloeden door het inzetten van fake nieuws en advertenties?

Onze vrije wil wordt zwaar beïnvloed door deze bedrijven en wat doen wij? We normaliseren hun slechte gedrag door achteloos onze schouders erover op te halen.

Mozilla, Coil en Creative Commons (waar ik lid van ben) hebben het plan opgevat om het tij te keren. Onder de noemer Grant for the Web wil men bedrijven, makers en organisaties die zich bezig houden met open innovatie en open content, gaan belonen. Men heeft op dit moment 100 miljoen dollar in haar fonds beschikbaar.

Kortom: zij gaan goed gedrag belonen.

Zo voeden we onze kinderen ook op. Elke psycholoog is het er over eens dat je beter goed gedrag kunt belonen dan slecht gedrag te bestraffen.

Naast Mozilla, Creative Commons en Coil zouden overheden hier ook aan mee moeten doen. Men zou goed gedrag moeten stimuleren. Het is veel effectiever dan slecht gedrag te bestraffen, of nog erger: het accepteren als normaal gedrag.

Ik heb onze koning er gisteren op Prinsjesdag niet over gehoord. Volgend jaar misschien?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.