Dit is Nederland: voor daders en slachtoffers

Marcel van Roosmalen (schrijver), Jan Dirk van der Burg (fotograaf) en Roelof de Vries (radiopresentator) hebben een fascinatie voor het menselijk tekort. Zodoende trekken ze door Nederland met hun theatertour Dit is Nederland om onze volksaard onder de loupe te leggen.

Ik ben van de partij, het is 19 oktober 2019 en ik zit klaar voor de voorstelling Dit is Zoetermeer. De premiere van de tour.

Roosmalen draagt een paar tragikomische stukken voor over een Zoetermeer waar ook ik nooit vrolijk van word. Mijn ouders verhuisden er in 1988 naartoe en zodoende heb ik er als arme student en dienstweigeraar ook een paar jaar vertoefd.

Jan Dirk van der Burg laat foto’s zien van buren die elkaar na-apen. Die allemaal een Boeddhabeeld in de voortuin zetten, nepvlinders op de muur lijmen en letters die het woord HOME vormen voor het raam plaatsen.

Roelof de Vries laat een fragment horen van Rob Verlinden waarin hij vertelt over een sponsordeal met een bedrijf dat een hele loods vol niet te verkopen Boeddhabeelden had staan. Aan Rob de vraag of ‘ie er niet iets mee kan in zijn programma Eigen Huis en Tuin. Rob besluit in elke aflevering van Eigen Huis en Tuin een Boeddhabeeld in de voortuin te zetten. Vervolgens wil heel Nederland dat en zijn de beelden niet aan te slepen.

Het moge duidelijk zijn dat hier de Nederlander niet als bijzonder oorspronkelijk en authentiek wordt neergezet. De saaiheid en lelijkheid spat er vanaf. Tegelijkertijd is het een groot eerbetoon aan het gewone en een feest der herkenning.

Jan Dirk van der Burg en Roelof de Vries lijken het prettig te vinden dat we zo op elkaar lijken. Bij Marcel van Roosmalen bespeur ik precies het tegenovergestelde.

Dit is Nederland is een topshow. Voor zowel de daders als voor de slachtoffers.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.