Deuglijstjes

Ik ben haat de top-zoveel lijstjes. Ze zorgen ervoor dat de kloof tussen wat er in de lijstjes staat en wat niet steeds maar groter wordt. Het zegt ook niets over kwaliteit. Kwaliteit laat zich nou eenmaal niet duiden via cijfers.

We zijn verpest door ons onderwijssysteem dat ons vertelt dat een hoger cijfer een teken van meer intelligentie is. En dat IQ zich laat uitdrukken in een cijfer. Menig mens, leraar, ouder, vriend, koppelt zo’n cijfer aan het feit “of je een beetje gelukt bent als mens.”

De top-zoveel lijstjes proberen precies dat te doen. Ze duiden welke artiesten, muziek, films en boeken deugen.

Het zijn eigenlijk deuglijstjes.

Het beoordelen via cijfers heeft geen enkele zin. Wat je raakt is immers een kwestie van gevoel. Zo werkt dat voor iedereen. Daar werken dus geen cijfers voor. De muziek die jouw buurman een 10 geeft, geef jij misschien wel een 0. Het enige dat je kunt doen is luisteren. Of lezen. Of kijken. Of beter: VOELEN!

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muzikale podcast VERVORMER.

En luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.